קבוצה של חברי פרלמנט מאוקראינה הגיעה לארה"ב שם הם נפגשים עם חברי קונגרס בכדי לשכנע אותם לאפשר מכירה של אמל"ח מתקדם לאוקראינה, כולל מטוסי קרב מסוג F-15 ו- F-16. בחיל האוויר האוקראיני טוענים כי יצליחו להכשיר את הטייסים שלהם להטיס את מטוסי הקרב בתוך שלושה חודשים.

באוקראינה מעריכים כי המלחמה נגד הרוסים תימשך עוד חודשים ארוכים ואולי אף מעבר לזה. על הרקע הזה, כמו גם אישור הנשיא לחבילת סיוע בהיקף של 40 מיליארד דולר, חברי הפרלמנט האוקראינים הגיעו לוושינגטון שם הם מקיימים סדרת פגישות עם חברי קונגרס ואנשי ממשל.

האוקראינים רוצים לקבל מארה"ב מטוסי קרב מתקדמים בעלי יכולת להשיג עליונות אווירית אולם לא פחות חשוב, יכולת גבוה לבצע משימות תקיפה קרקעיות. לצד מטוסי הקרב מסוג F-15 ו- F-16 שהם מבקשים, אוקראינה מבקשת מארה"ב גם מערכות רב קניות לשיגור רקטות ומערכות נ"מ מתקדמות בהן סוללות טילי פטריוט.

על פניו הבקשה של האוקראינים נראית תמוהה, זאת משום שהסבה של טייסים למטוס אחר, בטח במקרה שלהם שמדובר בהסבה ממטוסים מייצור רוסי למטוסים מערביים, נמשכת בין ארבעה חודשים לחצי שנה. אולם בהודעה רשמית של חיל האוויר האוקראיני, נטען כי הם יכולים להכשיר את הטייסים שלהם בתוך שלושה חודשים בלבד. יש לציין בהקשר אחר כי האוקראינים הצליחו, באופן מרשים, להכניס מערכות לחימה מערביות לשרות תוך כדי לחימה, בהן תותחים כמו M-777. אולם הסבה למטוס שונה נחשבת למורכבת יותר.

ירי בתותח המתקדם (צילום: Lennart Preiss/GettyImages)
תותח מסוג M777 שאוקראינה הכניסה לשירות תו"כ הלחימה | צילום: Lennart Preiss/GettyImages

"לא מבקשים חיילים, רק נשק"

במערב טוענים כי אוקראינה מצליחה להמשיך לדחוק את הרוסים, בין השאר בזכות סיוע מאסיבי בטילים, טנקים, תותחים ורקטות שסופקו להם בכמויות אדירות. אולם האוקראינים שהגיעו לארה"ב טענו שם כי הרוסים הגבירו את עוצמת התקיפות שלהם. "אנחנו ממשיכים לאבד לוחמים, הרבה יותר מאשר בהתחלה", אמרו בארה"ב.

במשלחת הדגישו כי המלחמה רחוקה מאוד מסיום. "במערב לא מבינים את עוצמת הלחימה בדונבאס, בין השאר משום שרוב כלי התקשורת המערביים לא שולחים לשם את הכתבים שלהם". גורם במשרד ההגנה האמריקאי אמר כי נכון להיום יש באוקראינה 105 צוותי קרב גדודיים. אלה מצליחים להתקדם מעט בדונבאס וגם בדרום המדינה.

לאור זאת, באוקראינה מסבירים כי האספקה שהם מקבלים חשובה ומסייעת רבות אולם כוללת בעיקר מערכות לחימה רוסיות, חלק מהן ישנות כמו טנקים מסוג T-72. כדי לשנות את המצב, הם מבקשים כאמור מטוסי F-15, F-16 וגם טנקי מערכה אמריקאיים מסוג אברמס M-1. בארה"ב עדיין חוששים מאספקה של מערכות נשק כאלה, כדי לא להסלים את המצב מול הרוסים. אחת מנשות המשלחת לארה"ב אמרה לאמריקאים בהקשר הזה: "אנחנו לא מבקשים את החיילים שלכם, רק את הנשק".