הצוללת הגרעינית "אלבמה" של הצי האמריקאי מסדרת הצוללות מסוג "אוהיו" השלימה לאחרונה את הסיור המאה שלה, אחרי ששבה לנמל הבית ממנו יצאה בחודש מאי השנה.

את המשימה שלה היא ביצעה לצד מה שהוגדר כ"קבוצה נבחרת" של צוללות בהן ה"אלסקה" ו"ג'קסון", כולן צוללות טילים בליסטיים מסדרת אוהיו.

"פטרול המאה לצוללת זה דבר די נדיר", אמר צ'יף המכונאים והאלקטרוניקה של האלבמה לתקשורת בארה"ב. "היכולת של צוות הספינה, של הצוללת בים והיכולת לפעול בסיור מפרך בצורה יוצאת דופן, כל אלו הם העדות לאופי של כל מלח שהתנדב לשרת בצי הצוללות", הוסיף.

"אלבמה" יצאה לסיור המאה כשעל סיפונה 480 מלחים וקצינים, פי שלושה מגודל הצוות שלה, אחרי שלהפלגה הצטרפו גם חניכים מקורסים שונים של הצי ומגוון תכניות הכשרה, כולל של קצינים לעתיד. יש לציין שהצוללת חגגה בסיור המאה אבן דרך נוספת, יום ההולדת ה-36 שלה אחרי שהושקה ב-25 במאי 1985.

"היכולת שלנו להשאיר את צוללת התקיפה שלנו בים כשהיא מוכנה לקרב הופכת קשה ומורכבת יותר", שיתף אחד ממפקדי הצוללת. "זה דורש מאתנו יותר משאבים וזמן מאשר בעבר. ישנה דרישה שהספינה שלנו תישאר זמן רב יותר בים, בזמן שתיקונים מבוצעים בצוללת האחות שלנו".

הסיור שלהם נמשך 132 ימים, הסיור הרביעי באורכו בהיסטוריה של צוללות מסדרת אוהיו בצי האסטרטגי. סיור שגרתי נמשך בממוצע בין 60 ל-70 ימים אולם בשנים האחרונות דווח כי התארך משמעותית, לאור הדרישות של הצי.

הצי האמריקאי מדווח על עלייה משמעותית בעומס המשימות המוטלות עליו, על רקע המאבק הגובר מול רוסיה וסין. לצי יש כיום רק 14 צוללות טילים בליסטיים מסדרת אוהיו, בהן האלבמה. בנוסף ישנן עוד 4 מאותה סדרה הנושאות טילי שיוט.

מבצע סודי ביותר

תפקידה של הצוללת אלבמה לבצע סיורים חשאיים שלאויב יכולת אפסית לגלות אותה, כפי שנטען על ידי הצי האמריקאי. במהלך הסיורים האלה היא מבצעת מגוון רחב של משימות מסווגות, למשל יחד עם יחידת הקומנדו הימי "אריות הים" ולאיסוף מודיעין.

תפקיד נוסף ועיקרי שלה הוא להיות פלטפורמה ניידת וחשאית לשיגור טילים בין יבשתיים בעלי ראש נפץ גרעיני. כאמור כיום ישנן רק 14 כאלו, כשיש לציין שבכל רגע נתון ישנו אחוז מסוים של צוללות (הנתון המדויק מסווג) הנמצאות בתחזוקה ותיקונים.

הצוללת (צילום: Amanda R. Gray/U.S Navy)
הצוללת אלאבמה מסדרת אוהיו של הצי האמריקאי | צילום: Amanda R. Gray/U.S Navy

מדובר בצוללות השקטות והגדולות ביותר של הצי האמריקאי. כל סיור שלהן נחשב לסודי ביותר ואיש לא מכיר את פרטי המשימה המדויקים מעבר ל"קבוצת הצוללות ה-9" ומעטים במפקדת הצי.

החשאיות הגדולה נגזרת מהתפקיד שלהם, הרתעת הרוסים והסינים מלשגר תקיפה גרעינית נגד ארה"ב. במוסקבה ובייג'ינג יודעים שגם אם יצליחו להפתיע את ארה"ב, הצוללות מסדרת אוהיו מסוגלות לפגוע בהן משמעותית. מה שמוגדר כ-"MAD" השמדה הדדית מובטחת - Mutually Assured Destruction.

כרטיס העבודה של ה- MAD האמריקאי כולל 24 טילי טרידנט II D5 שיש בכל צוללת מסדרת אוהיו ובהן גם האלבמה. לכל טיל שכזה יש עד 12 ראשי קרב גרעיניים בעוצמה של כ-300 עד 475 קילוטון. טווח של כל ראש קרב כזה עולה על 11,000 ק"מ.

מדובר בצוללת בעלת הנעה גרעינית וטווח בלתי מוגבל, למעט כמובן אספקת חימוש ולחיי הצוות, שכדי להגן על עצמה יש לה ארבעה צינורות טורפדו בקוטר 533 מילימטר. מאלה ניתן לשגר טורפדו סימן 48 שבין היכולות שלהם גם הטבעת צוללות גרעיניות בעומק הים.

כלומר, לצד שיגור טילים גרעיניים, האלבמה אמורה ביום פקודה לצוד צוללות מקבילות של הרוסים והסינים, כמו גם ספינות מלחמה גדולות.

ברוח העידן הנוכחי מעניין לציין כי בשנת 2016 נחשף שלצוללות האמריקאיות נוספה יכולת לוחמת סייבר. כדי לבצע תקיפות סייבר הן צוידו במערכות, חיישנים ואנטנות המאפשרים להם לפרוץ לאתרים ורשתות תקשורת. הדלפת מסמכי ויקיליקס חשפה כי צוללות אמריקאיות מבצעות מאות תקיפות סייבר בכל שבוע עבור המודיעין הצבאי וגם ל- CIA.

אמנם רוב המשימות של אלבמה וחברותיה לסדרה חשאיות באופן קיצוני, אולם מדי פעם ארה"ב דואגת שהן יעלו מעל לפני הים ויתועדו במקומות שונים בעולם, בעיקר סמוך לסין ורוסיה. המטרה של החשיפה לתחזק את האיום וההרתעה של האויבים שלה במלחמה הקרה הישנה-חדשה.

נשארים בכוננות מיידית

בשנים האחרונות ישנה התגברות בשדרוג ורכש של צוללות ברחבי העולם, כולל ישראל כמובן. כולם רוצים צי גדול וחזק של צוללות, כמענה לאיומים ולצורך הגברת ההרתעה.

מי שסימן את הכיוון, כבר בשנות ה-60 של המאה שעברה, היה רוברט מק'נמארה - אז שר ההגנה של ארה"ב – שהחליט להפסיק להישען באופן בלעדי על היכולת האסטרטגית של חיל האוויר האמריקני ולהסיט משאבים גדולים לעבר הצוללות, אותן נהוג לכנות "רוצחות שקטות", למרות שהן הרבה יותר מזה.

הצוללות הן כיום כלי אסטרטגי לתקיפות מכל מקום, לניהול מלחמות אלקטרוניות - ולאסוף מודיעין, מה שהפך לאחד התפקידים העיקריים שלהן. גם צוללות חיל הים נצפו על פי פרסומים זרים במיקומים שונים ברחבי המזרח התיכון.

זאת הסיבה ששלושת המעצמות הגדולות מפעילות ציי ענק של צוללות. ארה"ב מפעילה כיום כ-70 צוללות, כולן גרעיניות, מספר דומה יש על פי הערכות גם לסין ואילו לרוסים יש כ-60 צוללות.

דנזל וושינגטון וג'ין הקמן בצוללת (צילום: Hollywood Pictures, GettyImages)
דנזל וושינגטון וג'ין הקמן בצוללת, "כוננות מיידית" | צילום: Hollywood Pictures, GettyImages

נקודה מעניינת שחייבים להתייחס אליה לסיום, היא שהצוללת אלבמה היא כוכבת בסרט "כוננות מיידית" (Crimson Tide) בכיכובם של דנזל וושינגטון וג'ין הקמן. אלבמה היא הצוללת שאותה רואים בסצנות היציאה מהנמל, העלייה לפני הים והצלילה.

לכן, מדי תקופה צוות האלבמה האמיתית נוהג לשלוח למועדון המעריצים של הסרט הודעות ובעיקר סרטוני "רעל", בהם למשל רואים את הצוות ליד הצוללת שלהם מספרים למה הם הטובים ביותר בעולם, לטענתם.