חיל האוויר האמריקאי מדווח על התקדמות בפרויקט "מערכת ניהול קרב מתקדמת" (ABMS). מערכת דיגיטלית שנועדה לאסוף, לעבד ולשתף במהירות נתונים בין כוחות הצבא האמריקאי וצבאות בעלות הברית שלה. השיא היה כאשר המערכת תרגלה איתור ויירוט של טילי שיוט רוסיים.

ארה"ב משקיעה לא פחות מ-3.3 מיליארד דולר בפריסה של המערכת, על בסיס תשתית 5G. אחד מהאמצעים המסקרנים ביותר שהיו שם, הם "כלבי השמירה" הרובוטיים, שיפעלו כחלק מהמערכת ויגנו על בסיסי חיל האוויר האמריקאי לצד הלוחמים.

הרעיון מאחורי המערכת הוא שהשומר יישאר באותה מידת חדות לאורך כל המשמרת עד זמן הטעינה, בניגוד לכלבים ובני אנוש. מיוחסת להם יכולת לפעול בכל שטח, ממדבר ועד אזור מושלג או הררי. כמו כן נטען שביכולתם להתגבר על מגוון רחב של מכשולים.

 טייסת אישה במטוס חמקן (צילום: חיל האוויר האמריקאי)
בסיס חיל האוויר האמריקאי. הגנה טכנולוגית על ארבע | צילום: חיל האוויר האמריקאי

בעבר היו לא מעט ניסיונות לשלב רכבים לא מאוישים כחלק מאבטחה של בסיסים. נראה שכלב השמירה לוקח את כל הסיפור הזה כמה צעדים קדימה כאשר על פי חיל האוויר האמריקאי הם יעילים באופן משמעותי מרכבים לא מאוישים, שגם דורשים תחזוקה יקרה וגדולה יותר.

"האופן בו נבנו הרגליים שלהם, הופכים את "כלבי השמירה" לפשוטים יותר ביחס לרובוטים אחרים עם רגליים", ציינו בחיל האוויר האמריקאי. "אפילו ביחס לכלי רכב, כולל רכבי שטח. יש בהם גם אפשרות החלפה של חלקים במקרה הצורך במהירות גם בתנאי שטח".

גם בחיל האוויר הישראלי יש כלבי שמירה שמגנים על סוללות כיפות ברזל ובסיסים - אך בינתיים לא רובוטיים. בהודעה הנוכחית של האמריקאים הדבר לא צוין, אבל לא מן הנמנע שבעתיד הם ישולבו גם בשדה הקרב במקום כלבי השירות.

יחידת הכלבנים (צילום: נבו לוין, אתר חיל האוויר)
מגינים על כיפות ברזל. כלבי שירות בחיל האוויר | צילום: נבו לוין, אתר חיל האוויר