מדי הסוואה (צילום: ישראל דיפנס)
לא תבחינו בו עד שלא תדרכו עליו. חייל מסווה בשטח | צילום: ישראל דיפנס

יישוב בצפון ישראל, סמוך לנהריה, יום שבת בבוקר, אביב 2012. משפחה מקומית מתכנסת בחצר הבית לעשות "על האש". בני המשפחה מודעים לעובדה שמטרים ספורים מהם, סמוך לשביל הכניסה לבית, רובצים על הקרקע חיילים מיחידה מובחרת ומתרגלים טכניקות הסוואה. החיילים שוהים במקום - "עמדת דריכה" בשפה הצבאית - מספר דקות, ואז נסוגים לאחור כלעומת שבאו. אין צורך להוסיף עוד בשר לגריל.

תחום ההסוואה עובר בשנים האחרונות התעוררות גדולה. הסוואה והונאה שימשו כבר משחר ההיסטוריה אלמנט חשוב בשדה הקרב, אולם עם ההתקדמות הטכנולוגית והתפתחות הלחימה בשטחים אורבניים מול חוליות טרור קטנות, גדלה חשיבותם. ההסוואה וההונאה נעשות באמצעות קשת של אמצעים - החל מבדי טקסטיל מיוחדים, מדוכות עשן או דמאים, ועד חומרים בולעי אור ובולעי חום ואמצעים אלקטרואופטיים מתקדמים ש"מעלימים" את הכוחות והכלים. הם פועלים בתחום הנראה וגם הבלתי נראה, ומקוטלגים בצבא גם על פי מידות מרחק – הסוואה כנגד אמצעי ראייה מ- 100 מטר ומעלה, ראייה מ- 4 מטר והסוואה ב"עמדת דריכה".

המטרה: ליצור את גלימת ההיעלמות של הארי פוטר

פיברוטקס נחשבת לאחת החברות המרכזיות בישראל, בתחומי ההסוואה וההונאה. החברה מפתחת ומייצרת מגוון מוצרים שכוללים הסוואה מולטיספקטראלית נייחת וניידת, אמצעי שרידות והסוואה אישיים לחייל, ומוצרי הונאה שונים כולל דמאים עם חתימה תרמית. "בכל אורך גל הטכנולוגיה של ההסוואה היא שונה", אומר ליאור בילינסקי אחראי שיווק בפיברוטקס. “אנחנו מייצרים רשתות הסוואה בעלות ציפויים מתכתיים למיניהם ותכונות מיוחדות שיודעות לבלוע את הקרניים שמכוונות אליהם מהאמצעים השונים ולא להחזיר רפלקציה. אותן רשתות משמשות בעיקר להסוואת רק”מים אך הן יכולות לשמש גם להסוואה והונאה של כלי טיס וכלי שיט. לאחרונה יצרנו גם עמדת הסוואה אישית מתקדמת, קלת משקל ומהירה להקמה, אשר מולבשת בצורה מאוד טובה על הצלף בהתאם לצרכים שלו. בנוסף, פיתחנו עכשיו רשת הסוואה מודולרית שמותקנת על גג של רכב משוריין, ומאוד קל לפרוס אותה בעת הצורך. אותה רשת עדיין שומרת על האפיון הדו-צדדי וניתן להשתמש בשני צדדיה”.

מדי הסוואה חדשים (צילום: ישראל דיפנס)
הסתוות בכל תנאי שטח באמצעות מניפולציות מתקדמות | צילום: ישראל דיפנס

לדברי בילינסקי, בשנה האחרונה פיברוטקס עבדה גם על פרויקט הסוואה למוצב שלם בצפון הארץ, בו שולבו גם רשתות מתקדמות וגם אמצעי הונאה שונים. כמו כן, החברה מתמודדת כעת במכרז של צה”ל לאספקת מדי הלחימה העתידיים. מדים אלו, מלבד העובדה שהם מסתווים בצורה טובה בשטח, יהיו גם קלים מאוד ועמידים בפני מים ואש. למעשה, המדים נועדו "להעלים" את החייל.

"החלום הרטוב של העוסקים בתחום ההסוואה, הוא יצירת גלימת היעלמות של הארי פוטר", אומר יוסי בושלין מנכ”ל חברת IARD, שנוסדה על ידי קבוצת מדענים ומהנדסים מהטכניון, ועוסקת במחקר ופיתוח אלקטרואופטי ומדידות רדיומטריות. “תחום חשוב שבו מתרכזים כרגע בעולם הוא הסוואה אדפטיבית - קירור וחימום כלי רכב באמצעות לוחות מיוחדים שמותקנים עליו, כדי לייצר חתימה תרמית שתהיה זהה לסביבתו והוא יוכל להיטמע בה. יחד עם זאת מחפשים כיום גם פתרונות בתחום הנראה, במקרים מסוימים זה עדיין רק ברמה האקדמית, כגון דרך לשלוט בצבע באמצעות משחק בכושר קליטת האור בצבע ואיך זה משפיע עליו, שליטה בתכונות האופטיות של החומר, כך שבמקום שיפלוט אנרגיה לכל הכיוונים ישחרר את אנרגיה רק לכיוון אחד, שליטה באורך גל כך שיפלוט את האנרגיה רק בתווך מסוים שקשה לראות אותו, ועוד”.

פיתוח צבעים בולעי חום

"המשחק היום הוא כמו חתול ועכבר, מי שידע להיות העכבר יותר טוב יהיה עם ידו על העליונה", אומר שלמה טבק, בעלי חברת הייעוץ ופיתוח האמל”ח ArmyTec ומומחה בתחום ההסוואה וההונאה שמייעץ גם לגופי הביטחון. ArmyTec פיתחה חליפת הסוואה לחייל, קלה ופשוטה ללבישה, שמכסה את כל הטווח הספקטרלי (מהנראה ועד התרמי). את החליפה היא מייצרת ומשווקת בשיתוף חברת MYFORM שמתמחה בביגוד מיגון והסלקה. החליפה הוגשה לניסויים בצה"ל לפני כחודשיים וכרגע עובדים בחברה על מספר דגמים חדשים. טבק מספר כי בעולם נעשים ניסיונות לפיתוח מערכות הסוואה אלקטרוניות בהשקעה של מאות מיליוני דולרים.

"הסוואה לכל התחום הספקטרלי - מהנראה ועד אינפרה אדום ותרמי גבוה, הכולל ‘שמלות’ (Mobile Camouflage System) כיסוי לטנקים ורק”מים שאמורות להוריד את החתימה התרמית שלהם, צבעים מונעי חום או בולעי חום וסוגים שונים של חליפות ומדים לחיילים שמיועדים לצמצם חתימה תרמית", אומר טבק. “זה לא מספיק, צריך לשחק גם בצורה. בטבע אין צורות גיאומטריות ישרות ואז כשבונים עמדה או מעמידים חייל, צריך לדאוג שהוא לא יהיה סימטרי. זו בעיה במקרה של רק”מים כי לרוב הם מאוד סימטריים”.

מדי הסוואה חדשים (צילום: ישראל דיפנס)
נטרול חתימה תרמית, עיקרון הסוואה מתקדם | צילום: ישראל דיפנס

חברת פולאריס סולושיינס שהוקמה לפני שלוש שנים על ידי יוצאי יחידה מובחרת בצה”ל, פיתחה יריעת הסוואה שאמורה לפתור בעיה זו. היריעה היא תלת ממדית ונועדה לנהל את חתימת האובייקט אותו מסתירים בתחום המולטיספקטראלי. “בהסוואה הסטנדרטית אין את מימד העומק, אנחנו יודעים להוסיף את הממד הזה”, אומר אסף פיצ’וטו מבעלי החברה. “היריעה שפיתחנו ניתנת לעיצוב כך שניתן לכסות מספר רב של אלמנטים ולעצב אותם בצורה מסוימת. מהחומר הזה אנחנו מייצרים הסוואה לאמצעים וכלים שונים, מסנסורים ועד כלי רכב”.

ויש גם פתרונות "בולעי רדאר"

בחברת יעיל נוע מייצרים, בין היתר, אוהלי חפ”ק חוסמי תדרים ומערכות הסוואה לעמדות ולחיילים. “מלבד אותם בדים מיוחדים, בעלי ציפוי מתכתי, שיש כיום ויכולים לבלוע את הקרניים שמכוונות אליהם מהאמצעים התרמיים והאינפרה אדום וממכשירי ראיית הלילה, ולא להחזיר רפלקציה”, אומר ברק פינארו, מנהל חטיבת הסוואה והונאה ביעיל נוע. “יש גם פתרונות ‘בולעי רדאר’ - שילוב של טקסטיל וחומרים פלסטיים שבעצם גורמים לכך שקרני הרדאר שהאויב שולח ישובו חזרה אליו. ניתן לבודד את העמדה או את הרק”ם כך שהם לא יפלטו קרינה אלקטרומגנטית, למעשה ‘לנתק’ אותה מהעולם”. פינארו מוסיף ומספר כי “בעבר חשבו שצריך לכלוא את האנרגיה שכלי מוציא באמצעות שכבה מבודדת, אולם אז הגיעו למסקנה שהחום בכל מקרה יצא אחרי זמן מסוים, וכיום, למשל, ניתן לאוורר את המנוע של הטנק ולנתב זאת כך שהוא לא ייתן חתימה תרמית של טנק דווקא”.

אין תמונה
מזהים את הטנק? הסוואה גם לכלים גדולים

לדברי צחי ברבר, מנכ”ל “אקספורט ארז”, שמייצרת טקסטיל צבאי שכולל ווסטים, אפודי מגן וגם אלונקות ומנשאים, צה”ל החליט לאחרונה להכניס תקן שמחייב שימוש בחומרי גלם שמטופלים בחתימה תרמית נמוכה. “אקספורט ארז” עצמה יצרה ווסטים בעלי חתימה נמוכה לצבא צרפת. וישנן גם חברות כגון אמטרין טכנולוג’יס, שעוסקת בתחום טרנספורמציה של צבע ובפיתוח בדים שיכולים לשקף את הסביבה באחוזים משתנים, כך שהבד יתאים גם מבחינה תרמית לסביבה. בצד אלה, חברות דוגמת ליאור טקסטיל מצפון הארץ שמתמחה בייצור בדים המשמשים להסוואה מתקדמת, בעיקר על בסיס צורות גיאומטריות מתוחכמות ובחירת צבעים, וכן חברת T9 Design ממושב בצרה, המתמחה בהסוואה ובהסלקה של ציוד ואנשים ועובדת בין היתר עם השב”כ, המוסד ורשות שדות התעופה.

“הרבה פעמים הצרכים הם נקודתיים, למבצע מסוים, לדוגמא - הסלקה של כל מיני אמצעים בתוך חליפה מחויטת - ציוד תקשורת, נשקים, צילום, האזנות ועוד”, מספר לירן כהן, מנכ”ל T9 Design, “אנחנו מסווים את זה מתחת לבגדים או בתוך מערכות כמו כובעים או תיקים”. החברה מייצרת גם אמצעים להסוואת שטח עבור מערכות מודיעין שונות, כגון חיישנים ומצלמות וכן הסוואה לצלפים ולעמדות ירי. לדברי מומחה בתחום ההסוואה וההונאה, בישראל אין היום מספיק תשומת לב לנושא ואנחנו עדיין מפגרים מעט מאחור ביחס למדינות המערב ולנאט”ו. אולם לדבריו, דווקא חיל הים משקיע יחסית הרבה בדבר, בעיקר במערכות אלקטרוניות על מימיות ותת מימיות.

חמקנות אדפטיבית

פרט לבדים ולחומרי הסוואה מיוחדים, ישנן כיום גם טכנולוגיות חמקנות והסוואה מתקדמות שהופכות את הרכב הקרבי ל”בלתי נראה” באמצעות הטעייה אקטיבית ויצירת חתימה תרמית מזויפת בזמן אמת בצורה אלקטרונית (e-camouflage). בארץ עוסקת בכך כיום חברת אלטיקס מאשקלון, שאף קיבלה אישור פטנט בארצות הברית על הטכנולוגיה שפיתחה - טכנולוגית חמקנות אקטיבית אדפטיבית, כך שהלוחות ה”חכמים” שמותקנים על הרק”ם משליכים עליו את סביבת הרקע ומאפשרים לו להתמזג עם הנוף ולחמוק מתקיפה.

לדברי רונן מאיר מנכ”ל אלטיקס, “ג’יפ יכול להידמות לטנק, טנק יכול להידמות לג’יפ ושניהם יכולים להידמות לפרה”. מלבד להסתרה והישרדות, המערכת מיועדת לשמש גם כוחות מיוחדים במבצעי תקיפה ללא חתימה בשטח או תוך כדי הונאה והטעייה. “לא משנה מהי המהירות, תנאי השטח, מזג האוויר או החיישנים שסורקים את האזור - הלוחות האקטיביים יוצרים חתימה זהה לסביבה, כולל הגוונים השונים, והכלי נהפך להיות חלק מהנוף”.

אין תמונה
ללכת עם עשבים ומדי הסוואה מכבידים - מיושן

המערכת של אלטיקס שמכונה “שועל שחור” (Black Fox) כוללת גם חלון אקטיבי בעל טכנולוגיה מיוחדת שמאפשרת למפעיל כלי הרכב לתצפת החוצה ולראות מה קורה סביבו מבלי שניתן יהיה לראות אותו. בעתיד מקווים בחברה להתאים את המערכת גם לשימוש של ספינות קומנדו או מסוקים, כך שבראש ובראשונה המנועים שלהם, שמתחממים מאוד ויוצרים חתימה טרמית גבוהה, יהיו נסתרים. גם פיברוטקס מפתחת מוצרים בתחום ההסוואה האדפטיבית, המשלבים בין חומרים מרוכבים לטקסטיל מתקדם, גם ל”חסימה” של החום שנפלט מהמנוע וגם הסתרה באמצעות לוחות חכמים.

ענן עשן בתוך שניות

וישנם גם אמצעים קצת יותר ותיקים בשטח כגון מדוכות עשן שמיועדות להסתיר את הכלים והכוחות או ‘דמאים’ בצבעים מתאימים מעץ, נייר ואפילו ‘מתנפחים’ שיכולים להיראות כמו כלי רכב אמיתי ואף לייצר חתימה תרמית זהה.

חטיבת החימוש בתעשייה הצבאית אחראית ליצר את מדוכות העשן בהן עושה צה”ל שימוש. “יש לנו סדרת מוצרים שיוצרה על פי דרישות צה”ל, ומשמשת להגנה על רק”ם כבד וקל וגם למיסוך של אמצעים אחרים”, מספר שמוליק מורן, מנהל חטיבת החימוש בתעש. “חלק ממדוכות העשן מופעלות ידנית, חלק ממטעני העשן מותקנים על הרק”ם ומשוגרים בעת הצורך, וחלק זה חביות עשן שמפוזרות בשטח ומופעלות לצרכים שונים. המוצרים מיועדים למסך על כל מיני אמצעים וכן להתמודד עם סוגים שונים של ספקטרום הראייה, כולל מיסוך נגד אמצעי תצפית טרמיים וראיית לילה. יש פרופיל מסוים שהעשן צריך לעמוד בו והוא כולל גם מתי העשן מפוזר, כמה זמן הוא נשאר באוויר ועוד, כשמפעם לפעם יש עדכונים במוצר”.

לאתר "ישראל דיפנס"

>> מי מזהה כמה לוחמי אגוז יש בתמונה?