HELLADS LASER (צילום: DARPA)
Coming soon | צילום: DARPA

נשקי הלייזר נמצאים כבר שנים על התפר שבין מציאות למדע בדיוני. מחד קיים פיתוח נרחב בתחום ומשאבים רבים מושקעים בו. מאידך, הוא עדיין מוטל בספק רב בקרב אנשי הצבא ומונח תמיד כאמצעי תומך ולא כנשק מרכזי. היום הודיע הצי האמריקאי על ניסוי מוצלח בנשק לייזר המשמש ליירוט מל"טים, כזה אשר ניתן לראות את הצלחתו בבירור בסרטון שהם הפיצו. מדובר באמצעי שעל פי האמריקאים יוצב בקרוב במפרץ הפרסי, קרוב יותר לאיראן שבשנים האחרונות הופכת לשחקן מאיים יותר ויותר באזור.

הנשק החדש שמציג הצי, יעיל מול מל"טי ריגול ומול סירות גומי קטנות. ה"תחמושת שלו" תהיה קרני לייזר והשימוש בו הוא זול במיוחד – דולר ליירוט בודד. נראה שמדובר באמצעי מבטיח בהרבה לעומת אמצעי הלייזר הקודמים שהוצגו, שכן כבר בשלבי הפיתוח מצהירים האמריקאים על כוונות ברורות לעשות בו שימוש. כעת, כשהלייזר מתחיל להוכיח את עצמו כאמצעי יעיל באמת, אנחנו מביאים לכם סקירה של כל שאר פיתוחי הלייזר הקיימים בשוק.

נאוטילוס – כישלון צורב

לישראל ולארצות הברית תפקיד מרכזי בהילה שנוצרה סביב נשקי לייזר כשהניחו במרכז השולחן את הלייזר כאמצעי לחימה והגנה בלחיצת יד אחת בשנת 1996. באותן השנים, יישובי אצבע הגליל ומוצבי צה"ל ברצועת הביטחון סבלו מהתקפות טילי קטיושה שנורו מדרום לבנון על ידי פעילי חיזבאללה. איום הקטיושות שהקשה על שגרת חיי התושבים והצריכה פתרון המבוסס על ירוט, שכן רצועת הביטחון כבר לא היוותה אמצעי יעיל מול איום זה.

הנאוטליוס  (צילום: צבא ארצות הברית)
הנאוטליוס מערכת הגנה מפני רקטות. לא ממש פרשה כנפיים | צילום: צבא ארצות הברית

ביוזמה ישראלית אמריקאית, מוחלט לצאת לדרך בפיתוח הנאוטילוס – אמצעי לירוט רקטות בכל טווח באמצעות לייזר. פיתוח המערכת מתחיל ולאחר שמושקעים בו כ-200 מיליון דולר (50 מיליון מיתוכם במימון ישראלי) ההישגים עומדים על מערכת נייחת, גדולה, פגיעה, לא בטיחותית ומיועדת לטווח טקטי בלבד. צה"ל לא מעוניין במערכת הזו, הליך הפיתוח מדשדש ומדינת ישראל עוזבת אותו. גם האמריקאים מפסיקים בשלב מסוים בפיתוח המערכת עד אשר טכנולוגיית הלייזר תהיה מתקדמת ומפותחת יותר ותאפשר ירוט של רקטות באופן יעיל.

לאחר מלחמת לבנון השנייה ותחילת הירי על יישובי אזור חבל עזה, עולה ביקורת חריפה מצד גורמים שונים במערכת הביטחון באשר להפסקת פרויקט הנאוטילוס, אז מתחיל פיתוח של המערכות המוכרות לנו כיום – כיפת ברזל והחץ אשר הוכחו כיעילות יותר, מבצעיות יותר ומשתלמות יותר מהחלופה שהנאוטילוס הציעה בזמנו. כיום ישנן מספר חברות אשר מנסות להחיות את הטכנולוגיה, אולם גורמים ביצרניות נשק עולמיות סבורים כי ניסיונות אלו נידונים לכישלון מראש. הנאוטילוס עלתה לדיון מחודש בישראל לאחר מבצע עמוד ענן, בו נעשה שימוש נרחב במערכת היירוט כיפת ברזל, אשר כל יירוט בה עלה לא מעט כסף.

שילוב של חשמל ולייזר – מתכון להצלחה?

לאחר שהאמריקאים זנחו את טכנולוגיית הלייזר והגז הם ניגשו לבדוק כיוון אחר – נשק לייזר המבוסס על הולכת חשמל. הרעיון הוא "להוליך" על גבי קרן לייזר זרם חשמלי בעוצמה גבוהה במיוחד, כזו שתגרום להחרבת כל מה שעומד בדרכה. מכיוון שהטכנולוגיה מתבססת על הולכת אנרגיה חשמלית – נפיצה יחסית, הנשק הזה יעיל גם מול מטרות גדולות כמו כלי טיס, רכבים ואפילו רכבים משוריינים, שזמן מזערי מפגיעת קרן הלייזר בהם, יוצתו ולמעשה יושמדו.

נשק קרני לייזר (צילום: צבא ארצות הברית)
מפלח מכוניות | צילום: צבא ארצות הברית

הנשק נוסה בהצלחה על ידי צבא ארצות הברית בסוף השנה שעברה, וזכה להתייחסות רבה בקרב התקשורת העולמית. היום הוא מצוי עדיין תחת הליך פיתוח, אבל הוא ללא ספק מבטיח.

ADAM – פגיעה מוכחת

אחת ההצלחות הגדולות של ענקית הנשק לוקהיד מרטין היא ADAM  - מערכת מבוססת לייזר ליירוט רקטות בטווח הטקטי. מדובר באחת ההצלחות הראשונות בעולם בטווח הזה, שעד היום לא ניתן לו פתרון. על פי היצרנית, המערכת יודעת לזהות רקטות בטווח של ארבעה קילומטרים ולהשמיד אותן בטווח של שני קילומטרים מיעד הפגיעה. גם ה-ADAM  מצויה עדיין בהליך פיתוח, אבל נכון להיום היא נראית מבטיחה ביותר, ויתכן שנמצא בעוד מספר שנים לא מעט בסיסי צבא שיגנו על עצמם באמצעות המערכת. כדי להתרשם מיכולותיה, תוכלו לצפות בסרטון.

התשובה הגרמנית – חדה ומדויקת

יצרנית הנשק הגרמנית MBDA, חשפה בספטמבר האחרון פיתוח נשק מתחרה משלהם – כזה שישמש הן להגנה אקטיבית מפני רקטות והן ללחימה מול פעילי טרור בעת לחימה אורבנית, בה נדרש משנה זהירות ודייקנות מחמירה. נשק הלייזר הגרמני, עובד גם הוא על הולכת אנרגיה חשמלית בעוצמה של 40 קילו-ואט באמצעות קרן לייזר אל עבר המטרה ובכך לחורר אותה, לחתוך אותה או להשמיד אותה כשמדובר על רקטות שיש להשמיד.

אם רוב הפיתוחים בעולם מכוונים למשאית או סוללה שיישאו את משגר הלייזר, הגרמנים שואפים למשהו הרבה יותר קומפקטי שיסייע ללחימה בשטחים בנויים, ויאפשר מתן תגובה מהירה מול כל מחבל, מטען או איום אחר שיכול לצוץ מהסמטאות בהן מתנהל הקרב. אפשר להגיד למעשה, שהרובה הזה מהסרטים, זה שמשגר קרן לייזר אל עבר המטרה, וכך פוגע בה הוא מה שהגרמנים חותרים אליו.

נשק לייזר
קומפקטי יותר - נשק הלייזר הגרמני

HELLADS – מערכת הגנה אקטיבית למטוסים

השנה DARPA יצאה בהצהרה השאפתנית משהו, לפיה כבר בשנת 2014 תעמיד פתרון לייזר יעיל שיגן על מטוסים באוויר. המערכת, מצויה בפיתוח מתקדם וכבר ב-2014 תותקן על מטוסי נוסעים ומטוסי קרב. היא תדע לזהות איומים המתקרבים אל המטוס ולהשמיד אותם באמצעות קרני לייזר. מדובר בפיתוח שמהווה בשורה גם בעבור שוק התעופה האזרחי, שיוכל לקצר נתיבי טיסה על ידי טיסה מעל אזורים שקיים בהם איום נ"מ (כמו יהודה ושומרון ששדה התעופה הקרוב אליו הוא בן גוריון), וכן בעבור שוק התעופה הצבאי שיאפשר למטוסי קרב לבצע משימות ביתר חופשיות, תוך נטרול איומים קיימים. אז מי בא בשנה הבאה לטיסה מעל ערב הסעודית?

HELLADS (צילום: DARPA)
"זוהה איום, איום יורט, אשפ להמשיך לטוס" | צילום: DARPA

קפיצת מדרגה

אלו הם רק חלק מהפיתוחים ששמענו עליהם בשנה האחרונה ומדובר בתחום שמתפתח כבר מעל לעשור. הלייזר שנעשה בו היום שימוש רב בעולם הרפואה, עולם האסתטיקה, הבניין, הגרפיקה, הבידור ועוד תחומים נוספים, מגשש עם את דרכו לאט-לאט אל שדה הקרב. נראה שהשנה האחרונה הפכה להיות שנת מפתח בכל הנוגע לפיתוחים בתחום, כשצבאות ויצרניות נשק עולמיות הודיעו כי ממש בקרוב יטמיעו את הלייזר כאמצעי לחימה בעל תפקידים מרכזיים בשדה הקרב.

היום, כאמור, ארצות הברית הודיעה כי תערוך שימוש ממשי מול איום קונקרטי במיקום מסוים בנשק לייזר, שמצוי לקראת סוף הפיתוח. עוד מוקדם לקבוע האם מדובר בתחליף ראוי לכדורי העופרת, הפגזים וקולות הנפץ, אבל מדובר בעליית מדרגה משמעותית מאוד בתחום.

>> מפלצת רוסית יורקת אש: טנק הלהביור בפעולה