רדארים ניידים שניתן למקם בכל נקודה, כלים בלתי מאוישים שמרגלים בעבור החיילים בשטח וטילים שמסוגלים לפגוע בכל מטרה בדיוק מושלם – אלה רק חלק מהשחקנים שהולכים לשנות בעבור אנשי הקומנדו את הלחימה כפי שאנחנו מכירים אותה.

בוועידת תעשיית הכוחות המיוחדים שנערכה בפלורידה בסוף השבוע שעבר הוצגו פיתוחים רבים מתחום הרכב ואמצעי הלחימה, שבקרוב יהיו חלק בלתי נפרד משדה הקרב המשתנה מיום ליום. בתערוכה, שסוקרה על ידי האתר Wired.com, הוצגו הפיתוחים, ניתנה למבקרים האפשרות להפעיל אותם ולאתגר אותם, לצפות בתצוגות המדמות קרבות באוויר ובים ולהתלהב כמו ילדים בחנות צעצועים. הבאנו לכם את מיטב הגאדג'טים והפיתוחים שמהר מאוד יהיו חלק מהפק"ל של לוחמי הקומנדו.

פק"ל רובוט: מכונית-ריגול נשלטת מרחוק לכל חוליה?

iRobot (צילום: iRobot)
ה-iRobot. יודע לספר מה קורה מעבר לפינה | צילום: iRobot

העימותים המודרניים, שרובם מתרחשים בשטחים אורבניים למול אויב שמכיר את השטח כמו את כף ידו, הפכו את מגוון הגאדג'טים לצרכי סיור למצרך מבוקש בשוק הצבאי. אחד הפיתוחים האחרונים הוא ה"iRobot First Look" (ה"איי-רובוט ממבט ראשון") – אם תרצו, מכונית-ריגול נשלטת מרחוק.

בזכות המצלמה בה מתפאר הרובוט, שהלוחם בשטח מנייד ליעד המבוקש, ניתן לדעת כיצד תיראה זירת הקרב שמחכה לכוחות מעבר לפינה, מי השחקנים בה ולקראת מה יש להיערך. הפיתוח היקר, שמחירו לא פחות מ-20 אלף דולר ליחידה, מפזר בעבור הלוחמים את ערפל הקרב. האיי-רובוט, שבסוף השימוש פשוט נישא בתיק ייעודי על גבו של הלוחם, מתגבר על מכשולים בדרך, מספק תמונה ברורה בשידור חי ונותן לכוחות יתרון מודיעיני משמעותי ומידי.

האמריקאים כבר עובדים על גרסאות בטא לפיתוח, כאלה שיאפשרו את השלכתו מן האוויר באמצעות מסוקים או כלי טיס בלתי מאוישים.

ג'יפ בשלט רחוק: הצעצוע החדש במגרש המשחקים

ואם חשבתם שלהפעיל רובוט קטן עם שלט רחוק זה מלהיב, תארו לעצמכם מה זה להפעיל באותו האופן ג'יפ אימתני. רק היזהרו לא לדרוס את החברים שלכם.

חברת "לוקהיד מרטינס" הציגה בתערוכה דגם משודרג של רכב בלתי מאויש: הרכב מתפאר ביכולת התגברות על מכשולים, מצלמות, חיישן לייזר, מערכת ניווט GPS ומחשב מתוחכם שיאפשר לחיילים להוביל בשדה הקרב את המדים שלהם, אמצעי הלחימה, האוהלים המקופלים, שקי השינה והדובי שנותנים לו חיבוק לפני השינה. המערכת נוסתה בהצלחה על ידי כוחות מיוחדים באפגניסטן, בתקציב של מיליון דולר. לפי מנכ"ל החברה המייצרת, החיילים אוהבים את המערכת. לא פלא – מי היה מעדיף לסחוב את כל זה בעצמו?

רדאר כיס? המהפכה בדרך

הכירו את ה"רדאר כיס": החברה המשווקת את האמצעי, "ספוטר FR", מגדירה אותו כ"מערכת רדאר מזערית שלא נרדמת לעולם ויכולה לזהות אדם ממרחק של עד 750 מטר". מדובר באמצעי המיועד לעזור לכוחות קרקעיים לזהות אויב ממרחק גדול – בלב שדה הקרב.

PocketRadar (צילום: Spotter RF)
הראדר. תמונה בזמן אמת אודות כוחות האויב | צילום: Spotter RF

רדאר הוא כלי חשוב ביותר, שכן הוא יכול לספק תמונה בזמן אמת אודות כוחות אויב בים, באוויר וביבשה, גם בתנאים של חושך, ערפל ואובך כבד. מערכות הרדאר בנות ימינו שולחות גלי רדאר, ועל פי אלו שחוזרים, ממפות גופים במרחב. מדינת ישראל, למשל, עושה שימוש במערכות למטרות התרעה מפני התקרבות כוחות סורים לגבול ברמת הגולן, וכן מפני כניסה בלתי מותרת לשטחה האווירי והימי. אפשר רק לדמיין את משמעותה של הכנסת מערכת רדאר ניידת לתוככי שדה הקרב, לשימוש הלוחמים בשטח.

המערכת ה"מזערית" הזו שוקלת 11 קילו ללא ספק הכוח – כמעט שני מכשירי מ"ק 77 יחד עם ספקי הכוח שלהם. זה אולי נשמע כבד למדי, אבל במונחים צבאיים דווקא מדובר בפריצת דרך. המערכת נישאת בתיק ייעודי וניתנת לחיבור למערכת וידיאו באמצעות כבל, רדיו או רשת דור שלישי.

והאם היא לא נרדמת לעולם? ספק הכוח של המערכת יכול להיות מארז סוללות הפועלות למשך זמן מוגבל, גנרטור הצורך דלק, או פאנל סולארי. לא ברור לאיזה כיס הרדאר הזה יכול להיכנס, אבל לפי מנכ"ל החברה המייצרת, האמצעי כבר נוסה על ידי כוחות קומנדו - ובמרוץ להקטנת המשקל שיש לסחוב לשדה הקרב, זהו בהחלט צעד נוסף קדימה.

>> פיתוח ישראלי: הטיל האישי הקטן בעולם