לוחם איסוף קרבי (צילום: מערכת את"צ)
רואים הכול, מרמת החייל ועד רמת המל"ט | צילום: מערכת את"צ

בחודשים האחרונים הצליח השב"כ, בסיוע צה"ל והמשטרה, לעצור חוליה גדולה של מחבלים מהכפר בית פג'ר. הדבר הותר לפרסום ערב חג הפסח, ובנוסף חשף הצבא סרטונים של המחבלים מתאמנים בנשק. סרטון נוסף שנחשף בימים האחרונים מציג חלק מאנשי החוליה כשהם נתפסים רגע אחרי פעילות פח"ע. כל הסרטונים האלה שהציג הצבא נעשו מעמדות תצפית וחשפו טפח קטן מעולם גדול ומורכב – עולם התצפיות.

איסוף מודיעין ואיסוף קרבי הינם חלק מכל פעולה של הצבא, בין אם מבצעית או כהערכות והתכוננות לעתיד לבוא. מערך התצפיות יכול לבוא בדמות כוונת הלילה של החייל, אמצעי תצפית נייד על גב הלוחם, או המערכות גדולות והמשוכללות שנמצאות באוויר ובים. באמצעות המערך הרחב הזה עוקב הצבא אחרי הנעשה מעבר לכל גבולות ישראל, בין אם זה בסוריה, לבנון או מצרים. שלל האמצעים עוקבים גם אחרי הזירה הפלסטינית, שם הם בולמים פיגועים על בסיס יומי וכמובן מסייעים לצבא בהערכות לקראת העתיד לבוא, יש האומרים אינתיפאדה שלישית. המערך מסייע למפקדים, זוטרים ובכירים, בהכרת השטח בו הם פועלים ובזה שבו הם יפעלו בזמן מלחמה.

תורן גבוה, מצלמה חכמה

כדי להבין עד כמה מורכב המערך אנחנו משוחחים עם סא"ל יניב אביטן, רע"ן תצפיות בזרוע היבשה. "אם ניקח את פרויקט שעון החול (הגדר על גבול מצרים, ש.ל.) אנחנו מדברים על מספר אתרים שפרוסים לאורך הגבול ובמרכז כל אחד מהם תורן גבוה שבראשו ישנה מצלמה מאוד חכמה שיודעת להסתכל לטווחים מאוד ארוכים", מסביר אביטן. "אנחנו תופסים שטחים מאוד נרחבים וזה לא רק טווח, אפילו תלת ממדי. האתרים האלה מאפשרים כיסוי בחוזי של מרחב הגבול כדי להתמודד עם האיום לא כשהוא מגיע לגדר אלא כשהוא מתהווה. זה מגיע מתוך התפיסה כשהיום שגורם עוין מגיע לגדר זה כבר מאוחר מדי, כמו שלמדנו ב-2012".

אמצעי תצפית שונה לכל כוח

כשמדברים על תצפית מדברים על מגוון מאוד רחב של "צרכנים", כלומר יש דרישה מבצעית למערכות תצפית שונות בכוחות שונים – כוחות שריון, חי"ר, בט"ש – כאשר כל אחד מאלה דורש אמצעי שונה. "כוונת תותחן של טנק שיורה יום ולילה ולטווחים ארוכים מצריכה מערכת שנותנת רזולוציה גבוהה וגם רגישות טובה שבזכותה נראה את המטרה גם בלילה", מספק אביטן דוגמא אחת. "מערכות דור ב' משמשות ככוונת לילה של התותחן ומאפשרות לו לראות איומים על הטנק בגודל קטן ובטווח גבוה".

לוחם איסוף קרבי (צילום: דובר צה"ל)
מתצפתית לקרוב ורחוק, ביום ובלילה, לוחם איסוף קרבי בפעולה | צילום: דובר צה"ל

מסתכלים רחוק, אוספים מטרות

למערכות התצפית יש מקום נכבד בעולם איסוף מטרות, לצד שאר אמצעי הריגול שקיימים. איסוף מטרות בשדה הקרב כולל יצירת תמונה לכוחות הלוחמים ולדרג הפיקוד ובנוסף איסוף מטרות לתקיפה. "את זה עושות יחידות התצפית באמצעות כלים שמאפשרים להם להסתכל רחוק, מרחקים שמעניינים אוגדה, ובנוסף מאפשרים להם להביא את הנ"צ של המטרה", אומר אביטן. "בעבר הייתה פלטפורמה שעליה הציבו מצלמה ועוד אמצעי תצפית ללילה וסמן לייזר. הרבה מערכות מבוזרות ששקלו הרבה היו מאוד מסורבלות וצרכו לא מעט אנרגיה. כיום נכנסת לשרות מערכת תצפית חדשה, "מתן" שמשלב את הכל בקופסה אחת. לקחנו את המערך הזה והקטנו אותו בשליש נפח, שליש אנרגיה ושליש משקל ושליש מחיר. כל זה והאיחוד של האמצעים הביא לחיסכון בכסף ואפשר לנו לסגור פערים בשדה ולרכוש כמויות בתפוצה מספקת".

אמצעים ישנים משודרגים, אמצעים חדשים מסווגים

סא"ל אביטן מסביר שהאמצעים הישנים והמוכרים, כמו השפנפן והחד עיני, שנפוצים מאוד בשרות הצבא, ישודרגו ובנוסף בעזרת טכנולוגיה שקיימת באזרחות ניתן יהיה לספק אמר"לים (אמצעים לראיית לילה) ליחידות עורפיות, למשל לאבטחת מתקנים, ובכך להגדיל את התפוצה ביחידות הלוחמות.

אין תמונה
מזהה אדם ממרחק 12 ק"מ. מערכת מתן

גם בתחום התרמי הצבא צועד קדימה ומתכוון להגדיל את כמויות האמצעים הקיימים ולהוסיף חדשים. בתקופה הקרובה ייכנס לשרות אמצעי תצפית שכזה בשם "ארמון". האמצעי עצמו מסווג, אולם לדברי סא"ל אביטן זה ישדרג את מערך התצפיות באופן משמעותי. "אנחנו מבינים שלוחם החי"ר לא צריך רק לירות בעולם השו"ב (שליטה ובקרה) הוא צריך גם להעביר הלאה את מה שהוא ראה ואיפה. אמצעי התצפית מחוברים לשו"ב ובעצם מדברים בינם לבין עצמם כך שכולם יראו את התמונה". בחודשים הקרובים תיכנס לשרות מבצעי גם מערכת שליטה ובקרה ה"תמנון". המערכת תיכנס בתחילה ליחידות האיסוף בזרוע היבשה ובעזרת מחשב מוצפן וצג ייעודי היא תחבר לכולם את תמונת המודיעין עליה מדבר סא"ל אביטן. המערכת פועלת כיום במספרים קטנים בעיקר לצורך בדיקה, והכוונה הסופית היא להכניס את התמנון לכל מפקד בשטח.

מתצפתים מהשמיים: עניין מאתגר

בשנים האחרונות הצבא "הוריד" את המטוסים ללא טייס לרמת הפלוגה, מהלך שכלל לא היה פשוט וגם הוא צפוי להתגבר. "רוכב שמיים למשל הייתה אתגר בעייתי שעשה כאב ראש לכל תצפיתן, כי היא קלה ולא יציבה באוויר. האתגר היה להביא תמונה שלא תעשה לתצפיתן מחלת ים כשהמטוס מתמרן. היינו צריכים להביא מערכת שתהיה קלה ויציבה. הצלחנו בעצם למזער את מה שהיה קיים ויש לנו היום פלטפורמות איכותיות שנותנות מענה טוב לכוחות בשטח. בהקשר הזה אנחנו הולכים ומשתפרים ומכניסים יכולות נוספות".

תעתוע (צילום: התעשייה האווירית)
מטוס זעיר ללא טייס שמסייר בשטח לפני הכוחות. התעתוע | צילום: התעשייה האווירית

הורדת התחום לדרג המתמרן מאפשרת לכוחות בשטח לראות את תא השטח לפני הכניסה והמשמעות לכך ברורה. בחודשים האחרונים בוחן צה"ל את ה"תעתוע", מסוק זעיר ללא טייס שיסייר בשטח לפני הכוחות ויסייע גם בפעילות הבט"ש. ל"תעתוע" יכולת נשיאת אמצעי תצפית יום ולילה. כדי להכשיר את הלוחם נדרשת תקופת הכשרה קצרה והוא מיועד לפעול ברמת הפלוגה. על פי הערכות הוא יכנס לשרות מבצעי במהלך החודשים הקרובים.

תצפית בשטח סבוך: זה אפשרי

המלחמה היא ממלכת האי ודאות ומערך התצפיות נועד להסיר עד כמה שניתן את הערפל. זה מתחיל מרמת הלוחם הבודד שצריך לראות החל ממאות מטרים ועד למספר קילומטרים וממשיך עד לרמת האוגדה שצריכה לראות לטווח רחוק וצעד אחד קדימה כדי לראות לאן הכוחות צועדים. סא"ל אביטן מסביר כיצד מערך התצפיות משתלב בלחימה עצמה: "כולם מכירים את המונח 'שמורת טבע' (מערך ההגנה והלחימה של חיזבאללה, ש.ל.), שם האויב מתחפר יותר ומשתמש בנחיתות המספרית והטכנולוגית שלו כיתרון. כל הפיתוחים האחרונים שלנו מאפשרים לנו לראות יותר טוב כי המערכות יותר רגישות ובעלות רזולוציה יותר טובה. אנחנו מכניסים הרבה אלמנטים של עיבוד תמונה בתוך המערכות, כלומר האמצעי אוסף פרטים מהשטח ומחבר את זה לתמונה הרבה יותר ברורה ומשפר את החוזי שהתצפיתן מקבל".

בהמשך: תצפית בתלת ממד, משקפת באישונים

לדברי אביטן בזרוע היבשה עובדים על מספר כיוונים לעתיד. "היום יש כמה סוגים של מצלמות, כל אחת והיתרון שלה. על טנק יש מערכת תרמית מסוג אחד ועל פלטפורמה אחרת ישנו אמצעי אחר. יש מערכות שהן מגבירות אור כוכבים ובעצם מה שאנחנו מפתחים כיום זה סוג של מחשב שיקח את כל האמצעים האלה, יאסוף מהם את הנתונים ויחבר את זה לתמונה אחת עם הרבה יותר מידע. מעבר לזה אנחנו עובדים כיום על יכולות תלת מימד. בעולם הקולנוע אתה הולך לראות סרט בתלת ממד כדי להיכנס טוב יותר לסצנה. אותו הדבר בעולם התצפית, אותם אמצעים שייכנסו לשרות יאפשרו לנו להיכנס ולראות את המידע בצורה הרבה יותר טובה".

אמר"ל (צילום: איתי כהן, במחנה)
גם האמצעים הישנים ישודרגו. מבט באמצעות אמר"ל | צילום: איתי כהן, במחנה

בזרוע היבשה מתכוונים לצייד במהלך העשורים הקרובים כל לוחם בקסדה מיוחדת שתעביר לו את כל המידע הרלוונטי לו באמצעות משקפת מיוחדת. במשקפת ישתמש הלוחם באמצעות תנודות האישון ומצמוץ. אמצעי תלת ממד יאפשר לכל לוחם לקבל תמונה מכל אמצעי התצפית שקיימים ישר לקסדה, מה שיכפיל את היכולות שלו.

כמו שזה נראה בעתיד נראה אמצעי תצפית משולבים שיודעים לדבר אחד עם השני, כולל אלה שקיימים כיום, ומחשב שיחבר את התמונה הכללית. מלבד מערך התצפית הכבד שמצויד כבר היום במערכות שמאפשרות לו לתצפת לטווח של עשרות ק"מ, ביום ובלילה, לוחמי צה"ל יחבשו משקפיים ננו טכנולוגיות שיספקו להם את כל המידע שהם צריכים ואף יאפשרו למפקדים לראות את מה שרואים הלוחמים בשטח. באופן ברור לא ניתן לפרט יותר מדי אבל נרמוז לכם שהעתיד נמצא פה בחלקו והשאר – לא כל כך רחוק מאתנו.

>> איך תיראה תקיפה אמריקאית אפשרית בצפון קוריאה?