מקלע
למקלע החדש יש קנה ארוך ומשופר יותר. M2A1

בצבא ארצות הברית מעודדים יצירתיות בקרב המשרתים ועורכים בכל שנה תחרות לפיתוחים המוצלחים ביותר של אותה השנה. השופטים בתחרות הם פורשי הצבא ומפקדים בשטח שהתרשמו במהלך החודשים האחרונים מכל הפיתוחים שהתמודדו בתחרות.

מדובר בתחרות נחשבת מאוד בתחום תעשיית הנשק האמריקאית ובעולם ההנדסה האמריקאית בכלל והזכייה בתחרות היא שוות ערך רב למתמודדים. בחודשים שבין ינואר לספטמבר בוחנים השופטים את הפיתוחים, בספטמבר הם מודיעים על הזוכים ובאפריל של השנה אחר כך מוענקים להם הפרסים בטקס מיוחד שנערך אחת לשנה. קבלו את רשימת הזוכים הטרייה ששוחררה השבוע אל הציבור:

למען הלוחמים באפגניסטן: ערכת הגנה על רכבים משוריינים

מיגון לרכב משוריין
שלדת רכב שתגן על הלוחמים שבתוכו

הלחימה העיקשת (וארוכת השנים יש לציין) שמנהל צבא ארצות הברית באפגניסטן ובעירק בסביבה רוויה בלוחמי גרילה, גרמה לצבא ארצות הברית להבין שהרכבים המשוריינים והמסורבלים שאיתם היא מניידת לוחמים בשטח אינן ממוגנים מספיק וחשופים לפגיעות טילים והתפוצצות מטענים יום-יום. לכן, פותחה לרכבים האלו ערכת הגנה מיוחדת שתגדיל את שרידות ועמידות הכלים האלו בשדה הקרב האכזרי בו הם לוחמים.

מדובר בשלדה שמורכבת על גבי הרכב ומגנה על הצד של הנהג ושל מפקד ההרכב וממזערת פגיעת רסיסים על בצד השני של הרכב. על מנת לחסוך בעלויות, הצוות המפתח עשה שימוש בחתיכות קיימות של טנקים מקולקלים, את הזיזים המרותכים הקיימים הוא החליף בבריחים שהקטינו את זמן הייצור וביטלו את מעטפת האלומיניום שעושים בה שימוש ברכבים כאלו בדרך כלל וכל זאת מבלי להוריד בטיב מעטפת הרכב.

הפיתוח הזה שהושק רק בשנה האחרונה יזכה בקרוב מאד לשימוש בשדה הקרב: מאה יחידות כבר נדרשו למשלוח לעירק אחרי התקנה ניסיונית מוצלחת.

שומרי ראש: חיישני קסדה

חיישני קסדה
את הקסדה הזו, זה כבר יהיה ממש יקר לאבד. קסדה עם חיישנים לאבחון פגיעות ראש

אחת הסיבות הנפוצות ביותר למוות בשדה הקרב היא פגיעת ראש שלא אובחנה בזמן, בגלל הקסדה המורכבת על ראש הלוחמים. מערכת חיישנים המורכבת על גבי קסדת הלוחם ובמצב של פגיעת ראש, תדע לתת אינדיקציה לרמת הפגיעה במוח ולסייע בהחלטת רופא או חובש באם לטפל בפצוע במקום, לפנות אותו או לדחות טיפול – החלטה הרת גורל שקשה מאוד לקבל אותה כאשר נתונים בלב שדה קרב, בתנאי ראות קשים, אמצעי אבחון מוגבלים ותחת לחץ של זמן ומטחי כדורים שורקים.

בנוסף להיותה של מערכת הזו מצילת חיים, המפתחים עשו מאמצים כדי שלא תפריע יותר מידי ולא תצריך תחזוקה יתירה, כאשר היא צורכת כמות חשמל מזערית, מה שמאפשר לסוללה שלה להספיק לעד 12 חודשים וכן היא לא שוקלת יותר מ-56 גרם בלבד (משקל השווה לחמש וחצי כפיות סוכר).

מקלע חדש ומשופר

המקלע החדש הוא למעשה שיפור של ה-M2 - המקלע הכי נפוץ בצבא ארצות הברית ובצה"ל. המקלע החדש מתעלה על קודמו בכמה היבטים: האחד הוא הקנה הארוך והמשופר, השני הוא התחזוקה הפשוטה יותר, השלישי הוא ההתאמה לימנים ולשמאליים. השיפור בנשק יעלה את העמידות של החיילים בשטח ויקטין את הפציעות שלהם, כך מוסרים המפתחים ולמען האמת, הוא באמת נראה די מבטיח.

מערכת התרעה מפני טילים

מטוס עם זיקים (צילום: ThinkStock)
מערכת חדשה שיודעת לתת התראה למטוסים מפני טילים מתקרבים (אילוסטרציה) | צילום: ThinkStock

לישראלי הממוצע מערכת התרעה מפני טילים תיראה אמצעי די טריוויאלי, אבל המערכת הזו עושה את מה שאף מערכת לא עשתה קודם – היא מתריעה גם לאמצעים נעים, כמו כלי טיס, מפני התקרבות אמצעי לכיוונם. איך זה עובד? המערכת מזהה את הטילים על פי גלי אינפרא אדום ומיירטת אותם באמצעות זיקים שהיא משגרת לכיוונם.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

הגנה מירבית: מערכת להגנה על האגן

מערכת להגנה על האגן
מערכת להגנה על האגן. מציל חיים

זה לא מאוד ידוע, אבל אחת הפציעות הכי קטלניות שקיימות היום בשדה הקרב היא פגיעה באחד מעורקי אגן הירכיים – עורקים עבים שמובילים נפח דם רב שפגיעה בהם עלולה להביא לאבדן דם משמעותי ומוות מהיר מאוד. הפיתוח הבא בא לתת מענה לאיום המתגבר מפני מוקשים בשדה הקרב; המערכת מגנה על אגן הירכיים ועל אברי הבטן התחתונה, גם מפגיעות וגם מזיהומים שיכולים להיגרם מהדבקות חול האזור הפגוע. בחיל האוויר ובחיל הים האמריקאים כבר התעניינו ביצור יחידות כאלו בעתיד.

קליע מונחה מדויק

הקליע הזה הוא כבר לא מה שמוכר לרב הלוחמים, הוא יודע להשיג תוצאות לא רעות גם אם לא ירה אותו צלף, ולמעשה אפשר לטעות ולחשוב שמדובר במטוס קטן מאוד ללא טייס. הקליע הזה מונחה על ידי מערכת GPS וכולל סנפיר שמקל על הניווט שלו, טס על מסלול בליסטי, מתמקד במטרה אליה הוא שוגר על פי הקואורדינטות שהוכנסו מראש ופוגע בדיוק ובהצלחה.

טווח הירי של הקליע הוא בין 25.3 קילומטרים ל-37.5, וטווח הסטייה של הקליע שלו לא עולה על עשרה מטרים - זאת בהשוואה לתחמושת ארטילרית סטנדרטית, שטווח הסטיה שלה מתפרס על פני מאות מטרים. היתרון הזה מקנה לנשק הזה יכולת לפגוע ביעד ביעילות, מבלי לפגוע בסובבים.

>> קרן לייזר שתשמיד פצצות: הפיתוח החדש של גרמניה