בעוד אנחנו עוסקים בטכנולוגיות הצבאיות החדשות שהוצגו לצה"ל בכנס לטרון האחרון, צבא ארצות הברית הכריז על הזוכים בתחרות ההמצאות הצבאיות הטובות ביותר לשנה זו. פאנל של לוחמים משוחררים בחנו, הצביעו ובחרו את ההתקדמויות החדשניות ביותר בטכנולוגיה הצבאית. "התרומה של ההמצאות האלה היא שיפור איכות חייהם של החיילים וכן שיפור יכולתו של הצבא להגן על האומה טוב יותר", אמר מייג'ור ניק ג'אסטיס, ראש מחלקת מחקר, פיתוח ותכנון בצבא ארה"ב.

והזוכים הם:

עיניים ירוקות (צילום: צבא ארצות הברית)
מערכת "עיניים ירוקות". משבשת זמנית את ראייתו של האדם | צילום: צבא ארצות הברית

עיניים ירוקות: מערכת משבשת ראייה

המערכת החדישה הזו (Green Eyes - Escalation of Force Kit Integration with the CROWS System)  פולטת מעין רצועה רחבה של אור ירוק, שמשבש זמנית את ראייתו של האדם – מה שמקשה על האויב לזהות רכב בתנועה או לכוון נשק, למשל, אם לא הופך את שני אלה לבלתי אפשריים כליל. אופציה נוספת לשימוש במערכת הזו היא לטובת הברחת אזרחים מאזורים מסוכנים. במרחקים קצרים יותר, הלייזר מסוגל בעצם להרתיע את האויב ולנטרל פעולות אגרסיביות משני הצדדים, בעזרת כוח מיידי שאינו קטלני.
את המערכת, שהותאמה לפלטפורמה קיימת שכבר משתמשים בה בשדה הקרב (CROWS) מפעילים מתוך רכב משוריין, בצורה שכמובן לא מסכנת את המפעיל. לפלטפורמה הקיימת יש אפשרות לסיבוב של 360 מעלות, והיא נחשבת לעמידה בפני שיבושים מכוונים באמצעים אלקטרוניים שונים.

כדורי 5.56 מ"מ משפרי ביצוע: קטלני יותר, אבל ידידותי לסביבה

אין תמונה
יותר ממיליון כדורים נורו עוד לפני שנכנסו לשימוש מבצעי

מאז חודש יוני, הגיעו כ-30 מיליון כדורים חדשים כאלה לאפגניסטן. הכדור (5.56mm M855A1 Enhanced Performance Round) החליף את תרמילי ה-M855 בהם משתמשים חיילי ארה"ב משנות ה-80 המוקדמות. במה מתבטא ייחודו של הכדור החדש? עקביות בפגיעה ב"מטרה רכה", חדירה מוצלחת ב"מטרה קשה", והטווח המורחב שבו השיפורים האלה מתקיימים. הוא כולל חודר-פלדה גדול יותר בקצהו, וליבתו עשויה מנחושת. ודאי תשמחו כי לשמוע כי בכך הופך הכדור הזה לידידותי יותר לסביבה – גם אם לא לסביבה אליה הוא מופנה. זאת, בשל הבחירה בנחושת על פני העופרת.
הצבא ירה יותר ממיליון כדורים במהלך הניסויים לבדיקת תכונותיו, ובכך הפך הכדור לזה שנבחן באופן היסודי ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית. בהשוואה לכדורים הקודמים, כדורי ה-M855A1 כבדים כמעט כפליים, וחדים יותר. הם מיועדים לשימוש בנשקי ה-M4, אך משפרים גם את הביצועים של רובי M16 ו-M249.

רכב דו מושבי ששורד התפוצצות מוקשים

הרכב הזה, מדגם Husky Mark III, 2G 2-Seat Prototype, הוא בעצם גלאי מוקשי נעל ממוגן שיכול לשרוד התפוצצות מוקשים; הוא עביר גם בתנאי שטח קשים, ובר-תיקון בשטח. מטרת ההמצאה הזו פשוטה: פיתרון מיידי ללוחם שצריך למזער את הסיכון בפעילות, על-ידי איתור ונטרול מטעני נפץ מאולתרים.

תרמילי אינפרא-אדום מאירים: בלתי נראים לאויב

 כיום יש לחיילים את היכולת לאתגר את האויב באופן יעיל בהרבה בזמן החשיכה. ממטול רימונים של 40 מ"מ נורים התרמילים הללו (40mm Infrared Illuminant Cartridge, M992), המייצרים אור אינפרא-אדום שהוא בלתי נראה לעין בלתי מזוינת, אך נראה בבירור באמצעות אמצעים לראיית לילה בהם משתמשים חיילי צבא ארה"ב בעיראק ובאפגניסטן. מחוץ לספקטרום האינפרא-אדום, התרמילים הללו בקושי נראים, וכך הם למעשה מאירים את דרכם של החיילים האמריקאים בלבד.

M992 (צילום: צבא ארצות הברית)
מאירים את דרכם של החיילים האמריקאים בלבד | צילום: צבא ארצות הברית

מערכת ה"Jackal": איתור מוקדם של מטעני נפץ

גם ה-"Jackal" הוא בעצם מערכת המתוכננת לאתר ולנטרל את איום מטעני הנפץ המאולתרים – איום משמעותי בשדה הקרב המודרני, שפעמים רבות מאופיין במלחמת צבא בכוחות גרילה. האיום הזה הוכיח עצמו כבעייתי במיוחד, כשלאורך שנים לא נמצאה שיטה מספקת לנטרולו.
ב-2010 פותח והופץ בקרב חיילי צבא ארה"ב בעיראק, שם עזר ללוחמים במאבקם כנגד מטעני צד. ההמצאה הזו (Jackal Explosive Hazard Pre-Detonation System) תוכננה להסיר את האיומים שהחיילים חשופים אליהם בעודם עוסקים בסיורים ובמשימות הדורשות תנועה בשיירה. המערכת מרחיקה את החיילים מהאזורים הקטלניים, ומעצימה את יכולת ההישרדות של הרכבים בהם הם נעים. היא שקופה למדי בעיני החייל המשתמש בה, ומצריכה מינימום של אינטרקציה מצדו, בעודה עושה את העבודה. מדובר במערכת מודולרית וסתגלנית למטעני נפץ מאולתרים חדישים ומתחדשים; עקב כך, מספקת המערכת פיתרון משמעותי לחייל ולמשימתו, ובעצם מצילה חיים.

מכונת ירייה קלת-משקל: 10 קילו של מכונת הרג

מכונת הירייה החדישה הזו (M240L 7.62mm Lightweight Medium Machine Gun) היא קלה יותר מגרסתה הקודמת, M240b, מבלי להתפשר על איכות ומהימנות. היא שוקלת קצת יותר מ-10 קילו, כאשר גרסתה הקודמת שוקלת למעלה מ-20% יותר. את השדרוג ביצעו תוך שימוש בטיטניום והרכבת מערכת אחיזה קלה יותר. היא מייצגת את הזינוק בטכנולוגיית הנשק, זינוק שבעצם קרה עקב פידבק של הלוחמים עצמם. בעבור אותם הלוחמים ממש, תתאפיין מכונת הירייה החדשה בניידות מוגברת ובכך שהיא תאפשר נשיאת תחמושת רבה יותר, כמו גם אביזרים נלווים כמו כוונות אופטיות. "התוכנית (לקבלת המשוב מחיילים) תועיל ללא ספק בכל הקשור למערכות נשק עתידיות, שתשמורנה על יתרוננו בשדה הקרב", אמר קולונל דאגלס טאמיליו, מנהל פרויקט "Soldier Weapons".

מכונת ירייה קלת משקל (צילום: צבא ארצות הברית)
זינוק בטכנולוגיית הנשק - עקב פידבק של הלוחמים עצמם | צילום: צבא ארצות הברית

פרויקט "mCare": קשר ישיר עם הלוחמים פצועים

ה-mCare, קיצור ל-Mobile Care (פיקוח סלולרי), היא מערכת הודעות דו-כיוונית המבוססת על טלפון סלולרי. המערכת פותחה תוך שינוי ועיצוב מחדש של טכנולוגיות מסחריות, במטרה להתאים את תכונותיהן לצרכים היחודיים של מערכות הרפואה הצבאיות. מערכת הודעות מאובטחת הותקנה על מתקנים ניידים קיימים של לוחמים פצועים, במטרה לפעול שלא דרך הודעות SMS או אימיילים, גם למטרות ביטחון מידע. המערכת הזו מאפשרת לצוותי הטיפול לתקשר עם לוחמים גם בתקופת המעבר של החלמתם, דרך מכשיר אישי, מוכר ונוח לשימוש – הנייד שלהם.

מערכת שליטה באש מרגמות: מפחיתה את זמן ההטענה

מערכת השליטה באש מרגמות (Mortar Fire Control System – Dismounted) מפחיתה את הזמן הדרוש ליריית הסבב הראשון משמונה דקות ביום ו-12 דקות בלילה, לפחות משתי דקות בכל שעות היממה. הערכה כוללת מחשבים קשיחים, בטריות חזקות, ערכת תצוגה, מערכת אוטומטית לצמצום פגמים בכוונון ובדיוק, תוכנות ניווט וכן מערכת תכנון מתואמת עם כוחות אחרים. המערכת מגבירה את ההיענות של מכונת הירייה ומאפשרת תיאום דיגיטלי של מספר מערכות, ובעיקר מצמצמת את הזמן הנדרש להציב, לירות ולהציב מחדש את הנשק – לא מעט בשדה הקרב של היום, המתנהל בקצב מהיר מתמיד.

מערכת שליטה באש מרגמות (צילום: צבא ארצות הברית)
מפחיתה את הזמן הדרוש ליריית הסבב הראשון לפחות משתי דקות | צילום: צבא ארצות הברית

מערכת הכוח המשולבת שמתלבשת על הלוחם

מערכת הכוח המשולבת (Soldier Wearable Integrated Power Equipment System) מפיקה תועלת מווסט ה-MOLLE הקיים – ומשלבת אמצעים אלקטרוניים להגנת הכוח וציוד תקשורת עם מקור כוח נייד מתקדם. הבטריות החזקות מאפשרות טווח זמן ארוך למשימות הנדרשות, מבלי הנטל של הטענה או מציאת מקורות כוח אלטרנטיביים בעיצומן. הקומבינציה הזו מאריכה את יכולת התפעול של מערכות תקשורת ושל ציוד מעקב במשימות של חיפוש והצלה. הווסט מתוכנן לכל חייל באופן אישי, ומעוצב כך שיקבל חידושים נוספים כאשר אלה יתאפשרו.

מערכת לפריסת רובוטים

הצורך בפיתרון קל משקל וזול יחסית להובלת ופריסת רובוטים מטהרי דרך בקרב, הוא שהניע את ההמצאה הזו (RG-31 Robot Deployment System). המערכת מאפשרת לחיילים להעביר, לפרוס ולהפעיל רובוטים בדרך נוחה, היישר מהאזור המוגן שבתוך רכבם. הערכה מאפשרת ליחידות האמונות על פילוס וטיהור הדרך להשתמש במגוון הרחב של האמצעים הרובטיים העומדים לרשותם, מבלי להצטרך להעלות, לפרוק את הציוד מהרכב ולפרוס אותו בעצמם, בעודם חשופים לאיומים שמצד האויב בשטח בלתי מאובטח.

RG-31 (צילום: צבא ארצות הברית)
מערכת ה-RG-31, מצוידת במכבשים לגילוי מוקשים, בתרגיל חורף של צבא ארה"ב | צילום: צבא ארצות הברית

>> כלי הנשק הקטלניים ביותר בעולם