מל"ט של חיל האוויר. ארכיון (צילום: דו"צ, חדשות)
נכון להיות ישראל היא מעצמת מל"טים. בתמונה: מל"ט איתן מתוצרת התעשייה האווירית | צילום: דו"צ, חדשות

עולם כלי הטיס הבלתי מאוישים צובר תאוצה ולאט-לאט משתלט על תחום התעופה הצבאית. בתוך המגמה הזו, דוח חדש קובע כי ישראל היא יצואנית הכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים) הגדולה בעולם, עם נתח שוק של 4.62 מיליארד דולר בשמונה השנים האחרונות. הדוח, שהופץ על ידי חברת הייעוץ הבינלאומית "פרוסט אנד סאליבן", מציין כי בסכום זה נכללים מוצרים, שירותים ורישיונות ליצור מוצרים במדינות אחרות ועומד היום על כעשירית מכלל היצוא הביטחוני של מדינת ישראל.

על פי הדוח, מדובר בנתון שעוד צפוי לעלות בשנים הקרובות בעקבות שינוי מדיניות שחל בישראל, לפיו היצוא הביטחוני יפסיק להסתמך על הלקוח האמריקאי וירחיב אותו ללקוחות פוטנציאלים נוספים בשוק. בכך למעשה, הענף לא יצטמצם לתחרות בתוך השוק האמריקאי ויגדיל את פוטנציאל הרווח במקומות נוספים בעולם. יחד עם זאת, מצוין בדוח כי מאז שנת 2005, התעשייה הישראלית לא מצליחה לחצות את מחסום מיליארד הדולרים לשנה בתחום, כאשר השיא בשמונה השנים הללו עומד על 979 מיליון דולר משנת 2010, אחריה נתח השוק צנח באופן ניכר.

צילום של כטבם פנתר בישראל דיפנס לא מוצא מקור אחר
כעשירית מהיצוא של ישראל - מל"טים

בחברת הייעוץ מציגים תחזית אופטימית, לפיה העלייה בדרישה לכלי טיס בלתי מאוישים, יחד עם הגבלות היצוא החלות על החברות האמריקאיות, תאפשרנה לחברות הישראליות להגדיל את היקף היצוא שלהן בחמישה עד עשרה אחוזים לשנה עד לשנת 2020. יחד עם זאת, יש לזכור את טורקיה שהייתה במשך שנים לקוחה מרכזית של תעשיית הנשק הישראלית, וייתכן ותחזור להיות כזו עם הידוק החסים בין המדינות.

בהודעה שהפיצה החברה, מציין ערן פלומין, מנכ"ל פרוסט אנד סאליבן ישראל, כי "היקף היצוא הביטחוני הישראלי כולו צפוי לצמוח, בעת שהחברות הישראליות ממשיכות לחתום על שותפויות אסטרטגיות עם חברות זרות, ומשקיעות בשיווק אגרסיבי בשווקים בהם הדרישה לכלי טיס בלתי מאוישים ממשיכה לצמוח, כדוגמת אפריקה, אסיה-פסיפיק ודרום אמריקה".

המחקר שערכה החברה זיהה וניתח כעשרים חברות ישראליות מרכזיות הפועלות בתחום כדוגמת אלביט, גילת לוויינים, התעשייה האווירית ועוד. הוא כולל ניתוח מגמות בתחום ומידע על עסקאות מרכזיות של החברות הישראליות בשנים האחרונות.

>> גאווה ישראלית: התעשייה האווירית תייצר את הכנפיים של ה-F35