סימולטור חדש בחיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)
"הטכנולוגיה הכי מדהימה בחיל האוויר". הסימולטור הידש | צילום: דובר צה"ל

צה"ל, צבא קטן וחכם שכמותו, נחשב מאז ומתמיד כאחד הצבאות החזקים ביותר בעולם (בשנה הנוכחית אנחנו מדורגים במקום ה-13 לפי הרשימה של גלובל פייר-פאוור) - ולא בכדי. אחת החוזקות הכי משמעותיות של צה"ל בעימות מול האויב נמצאת בענף הטכנולוגיה העשיר שלו. המוחות הישראלים הטובים ביותר ממציאים אמצעי לחימה חדשניים אשר משנים את כללי המשחק - ובהרבה מקרים הופכים מבוקשים על ידי צבאות רבים ברחבי העולם.

קצרה היריעה לפרט על כל האמצעים שפותחו עבור צה"ל, אך השבוע הבלוג של אתר צה"ל באנגלית שם דגש על חמישה מהם, והרי הם לפניכם:

סימולטור חיל האוויר

הסימולטור החדש הוצג כאן לפני חודשיים בלבד. מדובר בחוויה יוצאת דופן לטייסי חיל האוויר - סימולטור שמדמה טיסות אמיתיות בדיוק חסר תקדים, ומייצר הולגרמה של מטוסי אויב, כולל כל היכולות שלהם. "זאת הטכנולוגיה הכי מדהימה בחיל האוויר", אמר עליו בכיר בחיל. "אם, למשל, המשימה מתרחש מעבר לקווי האויב, אז זה מה שהטייסים שלנו יראו".

בסימולטור יכולים להשתמש 8 טייסים מבקביל, כך שיוכלו להתאמן ביחד. הוא מדמה את המציאות של המלחמה, וגם מדמה כשלים שיכולים להתרחש במציאות. אם טיל פוגע בזנב המטוס, הטייס חייב להגיב להתקפה, להחליט מה לעשות ולהבין איך זה ישפיע על המשימה שלו.

תדלוק אווירי (צילום: דובר צה"ל)
מטוס הראם במהלך תדלוק אווירי. יכולים להגיע לכל מקום | צילום: דובר צה"ל

תדלוק אווירי

לפני קצת יותר מחודש שי לוי נכנס אל עומקו של מטוס הראם, שאחראי לתדלוק האווירי של מטוסי חיל האוויר - ביקור נדיר שנעשה קצת אחרי שצה"ל שחרר סרטון מרשים של תדלוק אווירי. הטכנולוגיה הזאת אינה פשוטה כלל, והיא מאפשרת למטוסים הישראלים לטוס במשך שעות ארוכות הרחק מהבית. כך למעשה זרועו הארוכה של צה"ל יכולה להגיע לכל מקום, בכל זמן.

מערכת מעיל רוח (צילום: אתר צה"ל)
מפחית את הסכנה באופן משמעותי. מעיל רוח (אילוסטרציה) | צילום: אתר צה"ל

מערכת מעיל רוח (The Trophy System)

אחת המערכות הכי מוצלחות שנכנסו לצה"ל בתקופה האחרונה היא מערכת מעיל רוח, המורכבת על טנקי המרכבה המתקדמים. למרות חוסנו, טנק יכול להיות פגיע בשדה הקרב, במיוחד כאשר הוא חשוף לירי של טילים נגד טנקים - טילים שיכולים לחדור את השריון הכבד ולסכן את הצוות. כיד להגן על טנקים מפני הטילים האלה, משרד ההגנה בשילוב עם חברת רפאל פיתחו את מעיל הרוח - מערכת שיוצרת מעין כיפה אשר מגנה על הטנק מהתקפות כאלה. אם טיל אכן מתפוצץ לאחר שיורט על ידי המערכת, הנזק שייגרם לטנק ולכוחות שבפנים יהיה הרבה פחות משמעותי ממה שהיה קורה אם הטיל היה פוגע בטנק עצמו.

לוחמי סייבר בחיל האוויר (צילום: אתר חיל התקשוב)
יותר ויותר חיילים מתגייסים למערך הסייבר המתפתח | צילום: אתר חיל התקשוב

מלחמת סייבר ומציאות מדומה

בעידן של היום, צבא לא יכול להיות באמת חזק אם אין לו יכולות סייבר משמעותי. בצה"ל משתמשים ביכולות של מציאות מדומה - טכנולוגיה שמספק מידע על אובייקטים שנמצאים בשטח. בנוסף, צה"ל חיזק משמעותית את יכולות ההגנה שלו בתחום הסייבר כדי להגן מפני האקרים של צבאות זרים או ארגוני טרור - והקים ב-2012 את קורס הסייבר הראשון בתולדותיו. בכתבה אותה פרסמנו השנה אנו מפרטים על כל האיומים הנוגעים למלחמת הסייבר, ויש לא מעט.

רוכבי שמיים (צילום: דובר צה"ל)
אוספים מודיעין בשטח, בזמן אמת. יחידת רוכבי שמיים | צילום: דובר צה"ל

יחידת רוכב שמיים והכטב"ם סקיילרק

בתחילת השנה שלחנו את שיר פילו למשימה חשובה: סיקור "יחידת החלומות של כל מג"ד" - הלוא היא יחידת רוכבי שמיים של התותחנים, שהפכה בשנה האחרונה לאחת היחידות הכי מבוקשות על ידי מפקדים בצה"ל. ביחידה מפעילים בין השאר הכטב"ם "סקיילרק" מתוצאת אלביט - כלי טיס בלתי מאויש קטן וקל משקל אשר קשה להבחין בו, ואשר מעביר מודיעין חשוב מאוד לכוחות בשטח. את הכטב"ם נושא חייל מיחידת רוכבי שמיים שיכול להטיס אותו תוך פחות משמונה דקות במקרה הצורך. כלי הטיס הקטן הזה יכול לטוס במשך שלוש שעות, בלילה ובכל מזג אוויר.

"אנחנו חזקים מספיק כדי להתמודד עם כל אתגר", אמר לאחרונה הרמטכ"ל בני גנץ, "הצפוי והבלתי צפוי. זאת החובה שלנו להשקיע בכל מה שנחוץ כדי לספק את התגובה לאיומים השונים, אפילו אם זה דורש להסתכל ולתכנן שנים קדימה". המתכננים, המפתחים והממציאים מקשיבים לעצתו של גנץ: בזמן שאתם קוראים שורות אלה עוד ועוד טכנולוגיות מופתחות, כאלה - כמו כיפת ברזל למשל - שמיועדות למטרת העל החשובה מכולן: לשמור על אזרחי המדינה.