נשק לייזר למטוסים (צילום: The Aviationist)
לוחמת העתיד (אילוסטרציה) | צילום: The Aviationist

נשקי הלייזר הם פנטזיה ותיקה של לא מעט צבאות. הזמינות שלו והחתימה הנמוכה שלו בשטח הופכים את הפיתוח של אמצעי לחימה אלו לכדאיים מאוד. אולם, למרות שהושקעו במחקר ופיתוח של אמצעי שכזה סכומי עתק, אף צבא עדיין לא עושה שימוש באמצעים שכאלו שכן הפיתוח והמחקר רואים לא מעט קשיים ומשוכות.

הבשורה האחרונה בתחום הלייזר מגיעה מטעם המעבדה המרכזית של חיל האוויר האמריקאי – פיתוח אמצעי לחימה המבוסס על לייזר אשר יותקן על גבי מטוסי קרב. הדד ליין עד לפריסת המערכת – שנת 2030. תחנות הביניים בפיתוח יהיו שנת 2014 להכשרת מעבדת ניסויים והכשרת סביבת ניסויים מבצעית עד לשנת 2022.

מפתחי המערכת אפיינו אמצעי שיעשה שימוש בשלוש קרני לייזר שונות. קרן לייזר אחת בעוצמה חלשה של סמן לייזר פשוט. תפקידה של קרן הלייזר הזו לסמן מטרות ולסנוור אמצעים אופטיים וסנסורים של מטוסי אויב. קרן שנייה תהיה בעוצמה בינונית ותשמש לנטרול טיל אוויר-אוויר. הקרן השלישית תהיה בעוצמה הגבוהה ביותר ותשמש כנשק הגנה לכל דבר ועניין. 

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

על פי הדיווח באתר "The Aviationist", אמצעי הלייזר הזה יהיה יעיל בגובה של 65 אלף רגל וכאשר המטוס טס במהירות של 0.6-2.5 מאך.

תכניות פיתוח לייזר מנוהלות בכל העולם. לוקהיד מרטין לדוגמה, כבר מצויה בהליך פיתוח של צריח לייזר לכלי טיס. זאת בנוסף ל-ADAM – מערכת להגנה אקטיבית בטווח הטקטי ביבשה. נורת'רופ גרומן גם מפתחת אמצעי אווירי בעבור הצי האמריקאי ועוד.

רב תכניות הלייזר עד היום, נחלו כישלון צורב והמחקר, למרות שהוא ענף מאוד, מצוי עדיין בחיתוליו. סביר להניח שההצהרה החדשה של חיל האוויר האמריקאי עוד תיבחן בהמשך, ותראה לא מעט משוכות בדרך.

>> אקדח ממנטוס: כך מאלתרים כלי נשק בדיוטי פרי