מסתבר שצבא ארצות הברית הציב לעצמו מטרה חדשה: לשפר ולשדרג את היכולת לאתר כל אדם, בכל מקום. וכל אדם, בכל מקום, הוא בעל לב פועם – את העובדה הזו הם לא פספסו, ובה הם מתכוונים להשתמש.

סוכנות "Darpa" (הסוכנות האמריקנית למחקרים ביטחוניים מתקדמים) הודיעה החודש כי היא מעוניינת לשפר את הטכנולוגיה המתוכננת "להריח" את החתימות הביומטריות שלנו, ובכלל זה פעימות לב דרך קירות. זאת, כחלק מתוכנית כוללת שמטרתה יצירת סנסורים המסוגלים לזהות בני אדם ממרחק, וגם להבחין בין אנשים ספציפיים לבין הקהל הסובב אותם.

חייל אמריקאי (צילום: Spencer Platt, GettyImages IL)
אין איפה להתחבא: החיילים יוכלי לשמוע פעימות לב גם מעבר לקיר מרוחק | צילום: Spencer Platt, GettyImages IL

ישמש חיילים בסריקת בתים חשודים ומחלצים ברעידות אדמה

אם אתם במקרה חלק מכוח צבאי שצריך לחפש בבתים של טרוריסטים פוטנציאליים, היכולת "לראות" דרך קירות עשויה להפוך ליעילה במיוחד. כך שגם אם איתור אותות חיים מבעד לקירות נשמע יותר כמדע בדיוני ופחות כמדע רציני, כזה שמדינות משקיעות בו מיליוני דולרים – הרי שיש לטכנולוגיה הזו שימוש מציאותי לגמרי, שעשוי להסתכם בחיים ומוות. ישנם גם שימושים פחות לוחמניים, למשל במקרי אסון. דמיינו ניצולים הלכודים תחת הריסות רעידת אדמה קטלנית, שכוחות החילוץ וההצלה יוכלו לאתר במהירות רבה יותר.

אבל עוד ועוד שימושים מציאותיים לא יצליחו לשכנע אתכם שהרעיון המופרע הזה אינו פרי מוחם של תסריטאי הוליווד; מה שאולי יצליח לשכנע אתכם הוא העובדה הפשוטה, שמשרד ההגנה האמריקאי מסוגל להשתמש בטכנולוגיה הזאת כבר שנים. כבר ב-2006 פיתחה "Darpa" מעין רדאר שמסוגל לזהות "תנועות הקשורות לנשימה" דרך קירות בטון. שנה מאוחר יותר, השקיע צבא ארה"ב ב"קורא חיים", מערכת המאתרת פעימות לב. הצבא כבר משתמש בסורק שיכול לחוש בנוכחות של בני אדם ובעלי חיים דרך קירות.

לראות דרך קירות - ממרחק 10 מטרים

אז למה בעצם נדרשת המצאה נוספת? המטרה היא איחוד הטכנולוגיה הזו, על שלל גרסאותיה, לשלם שגדול מסך חלקיו, ויכולותיו משופרות אף יותר. ב"Darpa" מעוניינים שהמכשיר הביומטרי שלהם יעבוד מרחוק – רחוק יותר משמונה מטרים, המרחק ששאר המערכות הקיימות מסוגלות לו. בנוסף, חלק מהמערכות הללו אכן מסוגלות "לראות" דרך קירות בטן בעובי של כ-20 ס"מ, אך דווקא דרך קירות דקים הן כושלות. המערכת העתידית מתוכננת לעבור את מרחק עשרת המטרים, מה שעשוי לעזור בעיקר לכוחות הפועלים באזורים אורבניים סבוכים.

אבל החידוש האמיתי הוא לא במציאת אנשים שמתחבאים מבעד לקירות, אלא היכולת להבחין ביניהם. בדיוק כמו טביעות אצבעות  פעימת לבו של אדם היא סימן ביומטרי ייחודי – סימן שעשוי לשמש נגדך אם אתה מנסה להיטמע בקהל. ב"Darpa" מקווים שהסנסור שלהם יוכל להשתלט על מה שקרוי, ונא לקחת אוויר, "אלקטרוקרדיוגרפיה", או "רשמת לב חשמלית". משמעות השם הקליט הזה הוא ניתוח הפעילות החשמלית של הלב. האמריקאים רוצים להשתמש בתורה הזו על מנת לזהות ולעקוב אחר עשרה אנשים שונים בו זמנית. אז אם אתם בטוחים שמאחורי הדלת הזו אתם בלתי נראים, כדאי שתחשבו שוב.

>> העוזי חוזר לצה"ל בגרסה משופרת