טנק אמריקני M1A2אברמס (צילום: Scott Nelson, GettyImages IL)
זהירות, 67 טון של טנק מתגלגל לעברך. האברהמס M1A2 | צילום: Scott Nelson, GettyImages IL

מבין ארסנל כלי הנשק שניתן למצוא בצבאות העולם קיימים כמה שנחשבים למפלצות של ממש. אומרים שלא תמיד הגדול ביותר זה גם החזק ביותר אבל ספק אם ישנו חייל, אמיץ ככול שיהיה, שירגיש בנוח להתמודד עם טנק במשקל 68 טון ויותר. איש מאתנו לא היה רוצה להתמודד עם צוללת גרעינית שאורכה כשל מספר מגרשי כדור רגל, ולראות מטוס ענק בשמיים נראה לפעמים כמו נס.

הטנק הגדול ביותר

משקל: 67 טון
אורך: 8.48 מטרים
גובה: 2.43 מטרים

הטנק המבצעי הכבד ביותר שנמצא כיום בשרות זה האברהמס M1 A2. טנק המערכה העיקרי תוצרת ארה"ב שוקל 67 טון ואורכו 8.48 מטרים. גובה הטנק עומד על 2.43 מטרים ולמרות הגודל שלו הוא מגיע למהירות של 67 קמ"ש. באופן טבעי עובי השריון שלו מסווג אולם ידוע שהוא כולל בחלקו החיצוני אורניום מדולדל ובחלקו הפנימי חומר מרוכב שעשוי ממתכת משולבת בקרמיקה וחומרים נוספים כשכול זה בנוי משתי שכבות בעלות מבנה מיוחד. לטנק הזה יש תותח 120 מ"מ ומשולבות בו מערכות משוכללות במיוחד שכולל מחשב בקרת ירי לתנאי קיצון, מערכת ראיית לילה תרמית וכמובן מערכת ניווט לווייני. הטנקים האלה השמידו מאות טנקים עיראקים בטבילת האש הראשונה שלהם שהייתה במלחמת המפרץ הראשונה. לא פחות חשוב הם שמרו שם על למעלה מ-90 אחוז כשירות וכמעט שלא נזקק לטיפולי תחזוקה מורכבים. טנקים אלה הובילו את הכוחות גם במלחמה השנייה ולמרות העוצמה חלק מהם נפגעו באופן קשה ממטעני גחון. את הטנק ניתן למצוא מלבד בארה"ב בצבאות של סעודיה ומצרים שמחזיקה 750 טנקים.

למרות העוצמה של הטנק האמריקאי השיא שייך דווקא לטנק ישן שנלחם בשרות הצבא הנאצי, הטייגר 2 ששקל 68 טון ואורכו, כולל התותח, הגיע ליותר מ-10 מטרים. הטנק הזה היה אימת בעלות הברית אולם הוא הוכנס לשירות מבצעי מאוחר מדי כשבעלות הברית כבר שלטו במערכה. בקרבות שריון בעלות הברית לא יכלו להם ורובם הושמדו מהאוויר או באמצעות ארטילריה כבדה. בשלהי המלחמה הצליח כוח של טייגרים להשמיד שבעה-עשר טנקים אמריקאים יחד עם שבעה-עשר זחל"מים, משאיות, ג'יפים ומשחית טנקים בתוך מספר דקות כשהם איבדו מנגד רק טנק אחד.

מעניין לציין שתעשיית הטנקים הנאצית עבדה באותם ימי עם אם כל הטנקים. הם תכננו לייצר טנק מערכה מסוג לנדקרוזר P.1500. הגרמנים תכננו לבנות מפלצת של ממש שהייתה אמורה להגיע למשקל של 1,500 טון ולאורך 42 מטר. לטנק היה אמור להיות צוות בן 20 לוחמים אולם הפרויקט היה מורכב מדי לאותם ימים והמלחמה הסתיימה עוד לפני תחילת הייצור.

מטוס התובלה הגדול ביותר

משקל: 381 טון
אורך: 75 מטרים
גובה: 20 מטרים

C-5 גלקסי (צילום: צבא ארצות הברית)
אין משהו שאי אפשר להעמיס עליו. הגלקסי C-5 | צילום: צבא ארצות הברית

המטוס הגדול ביותר שנמצא בשרות צבאי זה הגלקסי C-5 של חיל האוויר האמריקאי. פה חייבים לציין שלא מדובר בכלי הטיס הגדול ביותר – ברוסיה ישנו מטוס תובלה גדול עוד יותר אולם לא בשרות הצבא. לגלקסי יש תפקיד פשוט וזה לקחת כמה שיותר ציוד צבאי לכל מקום שצריך. המטוס הזה  שנבנה כבר בסוף שנות ה-60 מגיע למשקל של 381 טון ורק הצבע שלו שוקל טון. אורכו של המטוס מגיע ל-75 מטרים והוא מתנשא לגובה של 20 מטר. כדי לעמוד בעומס לגלקסי יש 28 גלגלים בכל כן נחיתה. למטוס טווח מרבי של 6,000 קילומטרים והוא מסוגל לטוס במהירות מרבית של 900 קמ"ש. על הגלקסי ניתן להעמיס כל מה שקיים בצבא ארה"ב, וזה כולל את טנק האברהמס מהסעיף הקודם.

מטוס הקרב הגדול ביותר

משקל: 267 טון
אורך: 55 מטרים
גובה: 13 מטרים

טופולב 160 (צילום: ויקפדיה)
בעולם קיימים כרגע 16 מטוסי ענק כאלה בלבד. טופולב 160 | צילום: ויקפדיה

בתחום מטוסי הקרב הגדול והכבד ביותר זה המפציץ הרוסי טופולב 160. המטוס שזכה לכינוי "בלאק ג'ק" החל לטוס ב-1987 והוא נועד להיות מפציץ על קולי שמסוגל לשאת נשק גרעיני בכל שעות היממה ומזג אוויר. משקל המטוס כשהוא ריק מגיע ל-110 טון ול-267 טון כשהוא מלא (רק מיכל הדלק שלו שוקל 130 טון, מה שמאפשר לו זמן טיסה בן 15 שעות). על הטופולב ניתן להעמיס 40 טון של פצצות וטילים שנכנסים לשני תאי חימוש נפרדים ולנקודות על הכנף. אורכו של המטוס מגיע ל-55 מטר וגובהו למעלה מ-13 מטר. בזכות 4 מנועים עוצמתיים הוא מסוגל לטוס בגובה 30 אלף רגל ולטווח של 12 אלף קילומטר, כל זה במהירות שיוט ממוצעת של 850 קמ"ש. בסך הכל יש 16 מטוסים מסוג זה ובכוונת הרוסים לבנות שניים בכל שנה עד שיגיעו ל-30.

המסוק הגדול ביותר

משקל: 28 טון

מי 26 (צילום: Dmitry A. Mottl, ויקיפדיה)
יכול לסחוב טילים בליסטיים ונגמ"ש. מי 26 | צילום: Dmitry A. Mottl, ויקיפדיה

גם המסוק הגדול והכבד ביותר שייך לצבא הרוסי ה-מי 26 שנועד להטיס כמה שיותר חיילים וציוד לחזית במטס אחד. על המי 26 ניתן להעמיס יותר מ-20 טון ציוד וזה כולל טילים בליסטיים ואפילו נגמ"ש. לחילופין ניתן להעמיס עליו מאה לוחמים או 60 פצועים על אלונקות ואפילו נשאר מקום לצוות הרפואי. למרות משקל עצמי ריק שמגיע ליותר מ-28 טון הוא מסוגל לטוס לטווח של 2,000 ק"מ במהירות של כמעט 300 קמ"ש. המסוק הזה עלה לכותרות כשהצ'צ'נים הצליחו להפיל אחד והרגו את כל 127 הנוסעים שהיו על סיפונו.

נושאת המטוסים הגדולה ביותר

משקל: 102 אלף טון
אורך: 330 מטרים

נימיץ (צילום: U.S. Navy, GettyImages IL)
נימיץ, העיר הצפה | צילום: U.S. Navy, GettyImages IL

באופן טבעי הגדולה ביותר בתחום היא נושאת המטוסים ובתחום הזה נושאת מסוג נימיץ נמצאת בראש הטבלה. מדובר בעיר שצפה על פני הים כולל שדה תעופה קטן אך קטלני. אורכה מגיע ל-330 מטרים רוחבה ליותר מ-70 מטר ומשקלה ליותר מ-102 אלף טון. את כל העוצמה הזו מניעים שני כורים גרעיניים וארבע מערכות קיטור עם הספק של 260 אלף כ"ס. למרות הגודל והמשקל היא מסוגלת לשוט במהירות של 58 קמ"ש. ללא ספק היא שוברת שיא נוסף משום שמחירה של יחידה אחת נאמד 4.5 מיליארד דולר לא כולל עלות תפעול שנתית של 160 מיליון דולר. יש תמורה למחיר משום שאורך החיים שלה עומד על 50 שנה ויותר. על סיפונה יש יותר מ-90 מטוסים מסוגים שונים כולל מטוסי קרב, מסוקים ומטוסי ביון. גם הצוות לא קטן וכולל 6,000 בעלי תפקידים. לארה"ב יש כיום 10 ספינות מסוג זה שהן הראשונות להישלח לכל מקום בו מתרחש קונפליקט צבאי.

הצוללת הגדולה ביותר

משקל: 50 אלף טון
אורך: 175 מטרים

צוללת טייפון (צילום: Bellona Foundation, ויקפדיה)
50 אלף טון בתוך המים. הטייפון | צילום: Bellona Foundation, ויקפדיה

מי ששולט מתחת לפני הים זו הצוללת הגרעינית של חיל הים הרוסי מסוג טייפון, שנמצאת כיום בסוף השרות שלה. אורכה של הצוללת 175 מטרים ומשקלה מגיע ל-50 אלף טון. היא מסוגלת לצלול לעומק של 400 מטר ולשוט במהירות של 41 קמ"ש על פני הים ו-50 קמ"ש בצלילה וכל זה בזכות שני מנועים גרעיניים עם הספק של 254 אלף כ"ס. על הטייפון יש 20 טילים בליסטיים שבכל אחד מהם יש 10 ראשי קרב גרעיניים בנוסף יש לה שישה צינורות לשיגור טרפדו מסוגים שונים. את כל העוצמה הזו מתפעלים למעלה ממאה מלחים שעבודתם לא קלה בהתחשב בעובדה שהיא מסוגלת להיות 120 ימים רצופים מתחת לפני הים.

הטיל הכבד ביותר בעולם

משקל: 8 טון
אורך: 34 מטרים

R-36 (צילום: ISC Kosmotras, ויקפדיה)
מסוגל לפגוע במטרה ממרחק של 11,000 ק"מ. R36 | צילום: ISC Kosmotras, ויקפדיה

ה-R-36m הוא טיל בליסטי שנושא ראש נפץ עם עוצמה של 20 מגה-טון או עשרה ראשי נפץ קטנים יותר בעוצמה של 550 קילוטון. אורכו של הטיל 34 מטר וכשהוא ריק המשקל שלו נאמד ב-8 טון. הטיל הזה מסוגל לפגוע במטרה ממרחק של 11,000 ק"מ וברמת דיור של 220 מטר. ישנם דגמים פחות מתקדמים שרמת הדיוק שלהם מגיעה גם ל-700 מטר אולם בעוצמת פיצוץ כה גדולה לא בטוח שזה באמת משנה. בשיא היו בשרות ברה"מ 308 אתרי שיגור ועד כמה שידוע כיום ישנם 85 כשבמהלך השנים הקרובות הכוונה להשאיר בשרות "רק" 40 מהדגמים החדשים.

החייל הכי גבוה בעולם

החייל הכי גבוה
רואים משמאל לדגל? אמיתי לגמרי

האמת עד היום לא ברור עם מדובר בחייל הגבוה בעולם או בעבודת הפוטושופ הגרועה בעולם. במהלך מסדר שהתקיים לכבוד מנהיג צפון קוריאה הבחינו כלי התקשורת כי בין שורות החיילים עומד אחד שבלט מעל כולם וזה בלשון המעטה. התמונה התפרסמה בדצמבר 2012 ויצרה מיד חרושת של שמועות. חלק טוענים כי מדובר בפוטושופ גרוע אולם לדברי מומחים מודבר בשחקן כדורסל של נבחרת צפון קוריאה שנמצא בתקופת שרות החובה שלו. הגובה המדויק של הבחור לא ידוע אולם נראה שהוא צופה מלמעלה גם על מי שמתנשא לגובה של 2 מטר. ניתן לכם לצפות בתמונה ולהחליט לאיזה צד אתם מאמינים.

>> מביבי ועד פוטין: המנהיגים הכי קרביים בעולם