מחאת השוטרים (צילום:  Photo by Flash90)
"תמיכה במפכ"ל שנאלץ להתמודד בשם הארגון מול כל הכותרות". מחאת השוטרים | צילום: Photo by Flash90

לכחולי המדים נמאס לשתוק על מול המתקפות שהם סופגים, ועתה הם נוקטים במחאה חדשה: אלפי שוטרים החליפו ביממה האחרונה את תמונת הפרופיל שלהם בפייסבוק לזו של מפכ"ל המשטרה, רנ"צ יוחנן דנינו. חלק מהם פרסמו פוסטים על שעות העבודה שלהם וההקרבה המשפחתית, כמו גם לא מעט טענות נגד סיקור לא הוגן והתלהמות מצד אזרחים ברשתות החברתיות. "אין ספק שהיו טעויות ומחדלים", אמר קצין משטרה, "אבל יש תחושה שאנשים נהנים מהמשחק הלאומי הזה של לרדת על המשטרה".

יש לציין כי מדובר בצעד נדיר וזאת משום שלשוטר אסור להביע שום מחאה ציבורית, כמו גם לצאת להפגין. למעשה עד היום לא היה צעד שכזה מצד שוטרי ישראל וזאת למרות שכבר היו לא מעט מקרים בהם עלו טענות על מחדלים נגד המשטרה. "הפעם זה עבר כל גבול", מסבירה שוטרת ממחוז דרום. "אתה רואה דברים בתקשורת ובכל מני פורומים נגד כל המשטרה, עד כדי הסתה של ממש. אתה רואה שנאה שאפילו לא מציגים כלפי השונאים שלנו. אני לא יודעת אם זה מותר כי זה באמת מחאה אבל כמה אתה יכול לשתוק".

מחאת השוטרים (צילום:  Photo by Flash90)
"אין קשר בין מה שכתוב עלינו לבין מה שקורה בשטח" | צילום: Photo by Flash90

קצין משטרה ממרחב נגב הוסיף, "זה תמיכה במפכ"ל שנאלץ להתמודד בשם הארגון מול כל הכותרות אבל זה יותר תמיכה בציבור של 30,000 שוטרים שנמצאים בשטח 24 שעות ביממה בתמורה לשכר זעום. אני רוצה לראות את האנשים שיסכימו לרוץ באותו היום לזירה של גראדים, מרדף אחרי גנבים ולראות את הזוועה של תאונות הדרכים בתמורה ל-5,000 שקלים בחודש. את זה רק אנחנו עושים ועושים את זה בתחושה של שליחות".

"קוראים לנו פסיכופטים"

שוטר אחר ביקש להוסיף, "אתה רואה פשוט חוסר הוגנות וזה כואב לך. אני נמצא בחוץ בלילות שבתות וחגים. הילדים שלי כמעט שלא רואים אותי ובסוף אני צריך להסביר להם ולהגן על מקום העבודה שלי. אתה כל הזמן רואה כותרות שכמי שנמצא בפנים ברור לך שאין קשר למציאות, כמו למשל הסיפור של הטלטלה שיותר יטלטל את ציבור עו"ד. אבל זה תחביב לאומי לנגח את המשטרה".

כבר בחודש שעבר אמר מפכ"ל המשטרה כי "הסיקור של המשטרה אינו הוגן". הגדיל לעשות זאת הכתב הפלילי של חדושת ערוץ 2, משה נוסבאום, כשאמר ביום שבת האחרון, "יש חוסר הוגנות כלפי המשטרה שלא קיים מול מגזרים אחרים". עוד אמר, "אכן לא תמיד הכותרות שלנו בתקשורת משקפים את המצב בשטח".

מחאת השוטרים (צילום:  Photo by Flash90)
אחד הפוסטים שפורסמו. לא מוכנים לשתוק יותר | צילום: Photo by Flash90

"שמעתי שקוראים לנו פסיכופטים, חולי נפש, מסוממים ומה לא", הוסיף קצין משטרה ממחוז ירושלים. "איך אני אמור להתמודד עם זה? לצאת אחרי שאני שומע דבר כזה ולעשות מארב נגד גנבי רכבים או סוחרים סמים? אף אחד לא אוהב לקבל דו"ח או ששוטר עוצר אותו לבדיקה אבל בסוף יש פה בני אדם שעושים את זה בשבילך או למען כל אזרח גם כשיש תקלות או מחדלים צריך להיות הוגן. לא לשפוך את התינוק עם המים. אז אסור לי להפגין או למחות אבל זה המינימום שאנחנו יכולים לעשות".

מלבד החלפת תמונת הפרופיל שלהם היה מי שפתח קבוצה בשם "תמיכה במשטרת ישראל", שם ניתן לראות פוסטים רבים של שוטרים, גם של אזרחים, שתומכים במשטרה או כאלה שמעלים סיפורים על מה שהיה במשמרת שלהם. אז כן, אין ספק שאירוע החטיפה חשף מחדל חמור של המשטרה ושל הצבא, אבל כפי שציינו השוטרים עצמם "צריך לדעת גם ברגעים קשים לשמור על פרופורציה". למען הגילוי הנאות אציין כי כותב שורות אלה שירת כחמש שנים בתחום הבילוש והחקירות, על כן אני מבין ללבם של השוטרים. זאת כמובן מבלי לגרוע מהתקלות שצריך לתקן.