mako
פרסומת

מתגייסי 1950, כנסו: כך הבקו"ם נראה פעם

בעוד שבעבר שאפו להביא לבקו"ם מתגייסים פעורים ולהטיל עליהם הלם ואימה, הקו המנחה היום שונה לחלוטין - נחיתה רכה וקבלת פנים נעימה. תמונות נדירות מארכיון צה"ל חושפות - לשכת הגיוס היום לעומת לשכת הגיוס של פעם

מערכת פז"ם
פורסם:
קבלת ציוד בבקום בשנות ה-50
קבלת ציוד בבקו"ם בשנות ה-50 | צילום: ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון
הקישור הועתק

*** זהות הצלמים של חלק מהתמונות אינה ידועה עד היום. אחת התמונות מוכרת לכם? ידוע לכם מי הצלם? ספרו לנו

גיוס קולאז
התפתחנו מאז | צילום: ארכיון צה"ל ודובר צה"ל

אין ישראלי שלא שמע מההורים שלו את המשפט: "כשאני הייתי בצבא..." או "הצבא של היום, זה לא הצבא של פעם", והכי גרוע - "תאמין לי, אני הייתי בצבא. אני יודע". אז האייטם הזה מוקדש לכם, הורים יקרים וכל מי שהתגייס לפני שלושים, ארבעים וגם שישים שנים - בפרויקט מיוחד, אנחנו מביאים לכם את שרשרת החיול, כפי שהיא נראתה בזמנים ההם. 

עד לפני כמה שנים, העיקרון המנחה בבקו"ם היה - כמה שפחות ודאות למתגייסים, כמה שיותר הלם בבקו"ם. המתגייסים היו מגיעים ליום הגיוס כשכל מה שהם יודעים על היום הזה הם שמעו מהאחים הגדולים שלהם, כשהם לא יודעים לאיזה תפקיד יגייסו אותם, וכשהרבה מאוד מההיכרות ביניהם לבין המערכת הצבאית קורה באותו היום.

היום, לעומת זאת, העיקרון המנחה הוא להביא את המתגייס ללשכת הגיוס כמה שיותר מוכן וכמה שיותר מודע לתהליך שהוא הולך לעבור, כשהמערכת נגישה יותר, וכשרב המידע החשוב נמסר עוד בטרם יום הגיוס.

"למרות שהתהליך עצמו לא השתנה משמעותית, הוא התעצם משמעותית בשנים האחרונות הודות לשיפור הניכר בשירות הניתן למתגייסים, במערכות המחשוב המתקדמות המאפשרות את ייעולו וקיצור זמני ההמתנה, והודות לפעילויות ההכנה ולהיערכות המוקדמת, טרם הגיוס", אומר אל"מ גיל בן-שאול, מפקד מיטב (הבקו"ם היום). "בשנים האחרונות, אנו במיטב עושים כל שביכולתנו על מנת לחזק את הקשר עם המלש"ב ולהעצימו. הנגישות של הארגון שופרה משמעותית הודות ללשכה המקוונת, המהווה מוקד ידע מקצועי, מהימן ונגיש לפניות החיילים ולפעילות הרבה הנעשית במסגרת, לרבות מרכז המידע (*גיוס), עמוד הפייסבוק הזמין, מערכת התראות במסרונים וכדומה".

בן שאול מוסיף שגם אתר האינטרנט "עולים על מדים", שופץ השנה והפך נגיש, פשוט וברור יותר. "באתר ניתן למצוא את כל המידע  הדרוש למתגייסים לרבות הפרופיל הרפואי, דירוג הקב"א ויעד השיבוץ", הוא אומר ומסכם, "בזכות מערכת המידע המתקדמת הפועלת  בשנים האחרונות בשרשרת החיול, מתאפשרת הפניית העוברים בשרשרת החיול, לתחנות בהן התור קצר יותק ובכך תורמת לקיצור התהליכים".

פרסומת

כעת, חבל להכביר במילים, כשהתמונות יכולות לספר הכול (כן, זה הזמן לקרוא לאבא ולהראות לו את הצבא שהוא התגייס אליו):

הגיוס לבריגדה היהודית 1940
הגיוס לבריגדה היהודית בשנת 1940 - כך נראתה קבלת הפנים | צילום: ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון
קבלת ציוד בבקום בשנות ה-50
אשנב קבלת הציוד בבקו"ם בשנות החמישים | צילום: ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון
אימות נתונים אישיים בבקו"ם
אימות פרטים בשנות ה-80. הכל ידני - כמעט ואין מחשב | צילום: ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון
פרסומת
הבקום בשנות ה-80
כך נקבע המספר האישי. רק ביום הגיוס. בתמונה: הרמטכ"ל משה לוי מבקר בבקו"ם | צילום: ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון
התיקים האישיים של חיילי צה"ל בבקו"ם
כך נשמרו פרטי החיילים - תיקיות. שוב, אין מחשבים | צילום: ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון

ולשם השוואה, הבאנו לכם את התמונות של הבקו"ם, כפי שהוא נראה היום:

גיוס גולני
כך נפרדים היום מהמשפחה. יש רחבה שלמה שמיועדת לזה | צילום: דובר צה"ל
פרסומת
גיוס גולני לשכת הגיוס
אימות הפרטים - מאוד מהיר, הרב ידוע עוד קודם | צילום: דובר צה"ל
גיוס גולני
לקיחת טביעות אצבעות | צילום: דובר צה"ל
גיוס גולני
צילום לסתות | צילום: דובר צה"ל
פרסומת
גיוס גולני
הצילום לגיוס - רצוי לחייך | צילום: דובר צה"ל

שיהיה גיוס קל!

*** זהות הצלמים של חלק מהתמונות אינה ידועה עד היום. אחת התמונות מוכרת לכם? ידוע לכם מי הצלם? ספרו לנו