רגע לפני סוף השנה האזרחית, וכשהעולם מתרכז בעיקר בנסיגה המתוקשרת מעירק, החזיר צבא ארצות הברית לא פחות מעשרת אלפים חיילים מאפגניסטן; 91 אלף נוספים נותרו מאחור, אבל לנסיגה המאוד-חלקית הזו יש משמעות גדולה. הכוחות הזרים המוצבים באפגניסטן מתוכננים לעזוב עד 2014. האם הצבא האפגני יוכל לעמוד בפני הטליבאן ובפני כנופיות הסמים האזוריות בעצמו, לכשזה יקרה?

חייל קומנדו אפגני (צילום: צבא ארצות הברית)
חייל קומנדו אפגני במהלך פטרול בוקר למניעת פעילות טרור, שהובלה בידי צבא ארה"ב | צילום: צבא ארצות הברית

על מנת להבטיח שהתשובה לשאלה הזו תהיה כן – על אף שמומחים למיניהם עדיין סקפטיים – החליט הצבא האמריקני להעלות את קצב אימוני הצבא האפגני משמעותית, ובעיקר את אימוני הכוחות המיוחדים שלו. בשבוע שעבר כבר נערך תרגיל במסגרתו השתתפו חברים בכוח העילית ההולך וגדל, זה המיועד ללחום בלוחמי הטליבאן, שרק השבוע תקפו מוצב פקיסטני, הרגו חייל וחטפו 15 אחרים.

התעצמות יחידת העילית יכולה לקחת שנים

האימונים המתוגברים נערכים לצורך המטרה המוצהרת, לוודא כי האפגנים יוכלו למלא את הוואקום שיותירו עשרות אלפי חיילי כוחות הקואליציה. בעתיד הלא כל-כך רחוק, יהיו אלה לוחמי הכוחות המיוחדים האפגניים שיצטרכו להתמודד עם אנשי הטליבאן, ובין השאר גם יבצעו את החיפושים בבתים בכפרים השונים. אבל הנשיא האפגני, חמיד קראזי, כבר מצהיר כי הוא מתנגד לפשיטות הליליות של הכוחות הזרים. לדבריו, כניסתם של חיילים לבתים אפגניים באמצע הלילה פשוט אינה מקובלת מבחינה תרבותית. הנושא העדין הזה, שעלול להשפיע ישירות על התרחבות פעילות הטרור באפגניסטן, נמצא כרגע במוקד דיונים אינטנסיביים בין בכירים אמריקנים ואפגנים, במטרה להסכים על אסטרטגיה שתתיר לצבא ארה"ב לעזוב את המדינה במועד הנקוב, ובמטרה לקבוע כיצד יפעלו הכוחות האמריקניים המצומצמים שיוותרו מאחור.

עד אז, האימונים כאמור נמשכים. משרד ההגנה האפגני, וכמותו גם נאט"ו, לא מוכן להסגיר את המספר המדויק של לוחמי הכוחות המיוחדים של אפגניסטן שיתאמנו, כמו גם פרטים לגבי גודלה העתידי של יחידת העילית. כרגע ההערכות הן שהיא כוללת בין אלף ל-1,500 חיילים. בכירי הצבא האפגני מסבירים שהתעצמות היחידה, הנערכת כבר שנתיים, עשויה לקחת שנים.

חיילים אפגנים ואמריקנים באפגניסטן (צילום: צבא ארצות הברית)
חיילים אפגנים (בחזית) ואמריקנים (מאחור) במהלך מבצע שנערך באפגניסטן | צילום: צבא ארצות הברית

תנאי קבלה: רק חיילים ששירתו 4 שנים בקומנדו

רוב החיילים המשרתים כיום בכוחות המיוחדים גוייסו מקרב הקומנדו של הצבא האפגני הלאומי, כוח המיועד לתגובה מהירה שנחשב ליחידה המובחרת ביותר בצבא האפגני. לוחמי הקומנדו עוברים עשרה שבועות של אימונים, בנוסף לעשרה שבועות שעובר כל מגוייס לצבא האפגני. לרוב מגייסים לכוחות המיוחדים רק חיילים ששירתו לפחות ארבע שנים בקומנדו.

דובר נאט"ו באזור, תא"ל גרמני בשם קרסטן ג'ייקובסון, צוטט באומרו כי "לא רק שלוקח הרבה זמן לבחור את האנשים הנכונים, גם עובר זמן עד שמעבירים אותם סדרת אימונים, על מנת שהם יוכלו לתפקד במבצעים יחד עם כוחות מיוחדים אחרים או בעצמם". ועל אף שכבר כעת ישנה אפשרות לנהל חלק מהמבצעים עצמאית, הוא אמר, הרי שהכוחות המיוחדים האפגניים ימשיכו להצטרך תמיכה אווירית, מודיעינית וכדומה מידי כוחות הקואליציה במשך שנים. בינתיים, השעון מתקתק. אבל התמקדות במספרים על פני התמקדות באיכות, וניסיון לזרז את תוכנית האימונים – עשויים להיות טעות גדולה.

בגלל המגבלות הדתיות: מחלקה של לוחמות

במהלך האימון שנערך בשבוע שעבר, נתקלו הלוחמים האפגניים בבית חשוד. שלופי אקדחים, הם חיכו בסבלנות, עד ששחקנית מכוסה בשאל אדום יצאה ממנו בידיים מורמות. היא התבקשה על ידי אחד החיילים לגלות את פניה, על מנת להבטיח כי היא אכן אישה. אחרי שעשתה זאת, היא נלקחה משם על מנת לעבור חיפוש על ידי חיילת אפגנית.

חיפוש על נשים בידי חיילים גברים הוא טאבו באפגניסטן, והמגבלות לא נגמרות שם: אסור גם לגעת בקוראן המשפחתי, או להיכנס לבית ללא הזמנה. את הפרטים הללו למדו לוחמי הכוחות הזרים בעשור האחרון. לצורך העניין, מבקשים המפקדים ממשרד ההגנה האפגני לדאוג לכך שתהיה בכוחות המיוחדים מחלקה שתכלול לוחמות בלבד, על מנת שאלה יוכלו לדבר בפתיחות עם המשפחות, עם הילדים ועם הנשים.

הצבא האפגני (צילום: Darren McCollester, GettyImages IL)
חיילי הצבא האפגני מניפים את דגל אפגניסטן במהלך טקס | צילום: Darren McCollester, GettyImages IL

זוהי רק דוגמה אחת לאופיו של התהליך המורכב של בניית הכוחות המיוחדים. הלוחמים האפגניים שהשתתפו בתרגיל אמנם נראים כלוחמי עילית לכל דבר, קומפלט עם הקסדות, האמצעים לראיית לילה ושאר גאדג'טים. בעוד תכנית האימונים ממשיכה, ניתן לצפות כי אכן יהיו כוחות אפגניים שיוכלו להתמודד מול האיומים ב-2014. האם יהיו מספיק מהם על מנת להבטיח יתרון על הטליבאן? עוד נראה.

>> מאזן כוחות: מה צפוי לצבאות העולם ב-2012?