צבאות העולם (צילום: Chris Hondros, GettyImages IL)
מימין לשמאל: סין, ארה"ב או רוסיה: איזו מדינה מוציאה הכי הרבה כסף על הצבא? | צילום: Chris Hondros, GettyImages IL

יותר מ-1.7 טריליון דולר - זה הסכום שהושקע בצבאות העולם בשנה החולפת, על פי נתונים חדשים שפרסם בשבוע שעבר מכון המחקר הבינלאומי לשלום בשטוקהולם. השנה החולפת הייתה השנה הראשונה מאז 2011 שבה חלה עלייה בהוצאות העולמיות בתחום הלחימה, עם עלייה של אחוז אחד מהשנה שקדמה לה. בדירוג חמש המדינות עם ההשקעה הגדולה ביותר בתקציב הביטחון חלו לא מעט שינויים השנה, והמגמה היא הגדלת ההשקעה בתחום - בהתאם לאיומים שהולכים ומתעצמים.

במקום החמישי: בריטניה

צבא בריטניה (צילום: gettyimages)
מהמקום השישי לחמישי. הצבא הבריטי | צילום: gettyimages

הממלכה המאוחדת טיפסה מהמקום השישי לחמישי בדירוג של שנת 2015, עם הוצאות של 55 מיליארד דולר בתקציב הביטחון לשנה זו. לצד מדינות "בזבזניות" נוספות באירופה כגון צרפת וגרמניה, נראה שבשנים הקרובות רק ימשיכו לעלות ההוצאות של הבריטים בתחום הביטחון. 

במבט על, 2015 הייתה השנה הראשונה מאז 2009 שבה יותר מדינות במערב אירופה הגדילו את תקציב הביטחון שלהן ולא צמצמו אותו; סביר להניח שיש לזה קשר ישיר למלחמה בדאע"ש ולפיגועי הטרור ששטפו את היבשת בשנה האחרונה. סיבה נוספת לעלייה נעוצה בעובדה שערכו של האירו ירד לעומת הליש"ט האנגלי – מה שהביא את הבריטים לעקוף את חבריהם מצרפת ומגרמניה.

במקום הרביעי: רוסיה

ספצנאז (צילום: systemaspetsnaz.com)
ספצנאז, הכוחות המיוחדים של צבא רוסיה. תקציב הביטחון עתיד לרדת | צילום: systemaspetsnaz.com

פיתוח אמצעי לחימה חדשים ומתקדמים, סכסוך מתמשך עם אוקראינה ומעורבות במלחמת האזרחים בסוריה – ובכל זאת, רוסיה דווקא ירדה מהמקום השלישי לרביעי, עם השקעה של 66.4 מיליארד דולר בתקציב הביטחון שלה. עם זאת נציין שתקציב הביטחון הרוסי גדל בעשרות אחוזים בעשור האחרון, וזאת לעומת שנת 2016, שבה מומחים צופים ירידה נוספת בהשקעה בתקציב הביטחון - ככל הנראה על רקע הנסיגה מסוריה.

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

במקום השלישי: ערב הסעודית

מטוסי F15 סעודיים (צילום: חיל האוויר הסעודי)
מטוסי F-15 סעודיים. דומים לאלו של ישראל | צילום: חיל האוויר הסעודי

ממלכת הנפט מהמפרץ תרמה לא מעט כספים למלחמות שמתחוללות סביבה בשנה החולפת: מהתמיכה בקואליציה בראשות ארצות הברית במלחמה בדאע"ש ועד הסכסוך עם איראן. כל אלה הביאו כאמור לעלייה בתקציב הביטחון של הסעודים, שעומד כיום על 87.2 מיליארד דולר – תקציב שכמעט הכפיל את עצמו בעשור האחרון.

ערב הסעודית עברה את רוסיה בדירוג וטיפסה למקום השלישי, ומומחים מאמינים שתקציב הביטחון האמיתי שלה עוד יותר גדול (חלק מהנתונים נותרו חסויים). עם זאת, בשנה הקרובה צפויה סעודיה לקצץ בתקציב הביטחון עקב ירידת מחירי הנפט, המשאב העיקרי שלה.

 במקום השני: סין

צבא סין (צילום: ויקיפדיה)
התעצמות מדאיגה. צבא סין | צילום: ויקיפדיה

המעצמה האסייתית הייתה למדינה היחידה מלבד המקום הראשון בדירוג (לא נעשה לכם ספוילרים) שתקציב הביטחון שלה עמד על יותר מ-100 מיליארד דולר בשנה החולפת – עם השקעה של לא פחות מ-215 מיליארד דולר. חשוב לציין שלא מדובר במספר רשמי שפורסם ע"י המדינה, אלא בהערכות שונות.

סין שומרת בעקביות על המקום השני בדירוג, למרות ההאטה בצמיחה הכלכלית שלה. הוצאות הביטחון של סין נותרו אדירות בהיקפן – לשם השוואה, בהיקף של פי 4 מהודו, המדינה השנייה בהשקעה שלה בביטחון ביבשת אסיה. מדינות אחרות מביטות על תקציב הביטחון של סין בדאגה, ובעיקר, בהשקעה המשמעותית שלה בחיל הים.

ובמקום הראשון: ארצות הברית

קורס גלישת חבלים ממסוקים (צילום: קן סקאר, צבא ארצות הברית)
אימון "קופים" בצבא ארצות הברית. השקעה חסרת תקדים בתחום הביטחון | צילום: קן סקאר, צבא ארצות הברית

ההוצאות של ארצות הברית בתחום הצבאי הצטמצמו בכמעט ארבעה אחוזים מאז שנת 2006 – ועדיין, ארה"ב נותרה המשקיעה הגדולה ביותר עם השקעה חסרת תקדים של 596 מיליארד דולר. רק כדי לסבר את העין, זה סכום גדול יותר מתקציבי הביטחון של ארבע המדינות שמתחתיה בדירוג. 

סיום המלחמה באפגניסטן ובעיראק הביא לירידה של 21 אחוזים בתקציב הביטחון האמריקאי משנת 2010, אך בשנת 2016 צופים המומחים שהתקציב יישאר זהה לזה של 2015. הרי האתגרים הביטחוניים, ובראשם המלחמה בדאע"ש, נותרו על כנם.