שלדג  (צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ)
הפעילות נשמרת בסודיות. יחידת שלדג | צילום: אתר צה"ל, מערכת את"צ

אפריל 1996, יישובי הגליל סופגים מטחים של קטיושות ובמדינת ישראל מחליטים לצאת למבע ענבי זעם. בבסיס סודי מתדרך סא"ל גל הירש את לוחמיו, אנשי יחידת שלדג. התדריך מסתיים והלוחמים מתארגנים על ציוד, מבצעים תדרוכים אחרונים לפני יציאה וחוברים למסוקי החיל. לאחר מכן, בזמן שהקטיושות עפות, חוליות של היחידה חודרות לעומק לבנון ומתפרסות בשלל אתרים.

בספרו "סיפור אהבה סיפור מלחמה" מספר הירש שהוא רצה לצאת עם לוחמיו אבל בשל הפיזור הגדול "מישהו צריך לתזמר את הכול". לוחמי שלדג מעבירים מידע מודיעיני לאחור ומכווינים את מטוסי הקרב, לפעמים במרחק של מטרים ספורים מהמחבלים. באחד המקרים כוח נתקל מטווח קצר במחבלים ומחסל אותם. במהלך המבצע נקרא הירש, שיושב בבור, לסייע בחיסול של קנה שיורה לעבר נהריה ולא מצליחים לאתר אותו. להירש אין לוחמים, כולם עסוקים. לבסוף הוא שולח לנקודה זוג לוחמים מכוח אחד ושלושה לוחמים מכוח אחר, כולם מגיעים לנקודה באופן עצמאי. בעומק השטח הם נפגשים ויוצאים לאתר את הקנה הסורר ככוח חדש בפיקודו של סגן רם. הם מאתרים את הקנה, "משמידים אותו על צוותו תוך אילתור יצירתי וחכם", ויוצאים ללא פגע. אחרי 17 יום המבצע מסתיים ורק אז יוצאים לוחמי שלדג מלבנון במספר רב של מסוקים. הירש אגב מצליח לצאת לפעולה בה חדר עם כוח קטן לבסיס של חיזבאללה, ואף זוכה לצל"ש.

אין תמונה
סמל היחידה

במבצע ענבי זעם הוכיחה יחידת שלדג ("הגדוד", כפי שאנשי היחידה קוראים לעצמם) לצבא הגדול את נחיצותה יחד עם אחיותיה הוותיקות שייטת 13 וסיירת מטכ"ל. היחידה נועדה לסמן מטרות למטוסי חיל האוויר, להביא מידע מודיעיני מעבר לקווי האויב ולאור היכולות הגבוהות גם לבצע פעולות קומנדו איכותיות. למרות כמות המבצעים הגדולה של היחידה כמעט שלא ניתן למצוא פרסומים – שלא כמו במקרים של שייטת ומטכ"ל, אנשי היחידה מעדיפים להשאר בצללים ולא פעם לתת את הקרדיט לאחרים. עד כמה שניתן אספנו עבורכם את מיטב המבצעים של היחידה שהותרו לפרסום, רשימה שממש לא מייצגת את התמונה הגדולה.

מבצע איש דמים

מבצע זה, שהיה הפעולה המוסקת הראשונה של צה"ל בלבנון, יצא לדרך בלילה שבין ה-29 ל- 30 ביוני 1980 והיה משותף לצנחנים ולשלדג. בישראל החליטו לצאת למבצע אחרי שמחבלים מארגון ששייך לאש"ף השתלטו על פעוטון במשגב עם. בפעולת החילוץ נהרגו שלושה (בהם תינוק) ועוד 11 חיילים נפצעו. בצה"ל החליטו לתקוף את המפקדה ממנה יצאו המפגעים. למבצע יוצא, יחד עם הצנחנים, צוות של שלדג בפיקוד אודי שלי שפיקד אז על היחידה. בעוד שמהמבצע יצא לא מעט מידע על פעולות הלחימה של הצנחנים, במקרה של שלדג ישנו איפול מוחלט. ככל הנראה לוחמי היחידה הגיעו לזירה לפני המסוקים בכדי לאבטח את אתר הנחיתה ובכדי לתצפת לעבר היעד. המבצע הסתיים אחרי ש-8 מחבלים נהרגו ואחד נוסף נלקח בשבי כמו כן פוצצו מבנים של המפקדה.

מלחמת לבנון הראשונה

כאשר פרצה מלחמת לבנון הראשונה נשלחו לוחמי שלדג עליהם פיקד גיורא ענבר, לימים תא"ל, לעומק המדינה וכמיטב המסורת הכווינו את מטוסי ומסוקי הקרב לעבר מטרות, בעיקר ניידות. היחידה פוצלה לשתי כוחות עיקריים, אחד פעל בבקעת הלבנון והשני פעל כנגד כוחות קומנדו סורים בציר החוף. על פי פרסומים זרים הכוח שפעל בבקעה השתתף במבצע ערצב 19, שם סייעו לוחמי היחידה באיתור של סוללות נ"מ של צבא סוריה ואף ציינו בעזר סמני לייזר את המטרות עבור נשק מונחה מדויק שהוטל מהמטוסים. הכוח שפעל בציר החוף הגיע עד ביירות, שם כבשו את המוזיאון הלאומי. הם נלחמו שם בטווחים קצרים נגד קומנדו סורי עד שכבשו את המתחם. מי שפיקד על הכוח היה טל רוסו היום אלוף פיקוד הדרום. למרות ההצלחות היחידה יצאה מהמלחמה עם טראומה קשה לאחר שהואשמה בכישלון אבטחתו של סגן הרמטכ"ל האלוף יקותיאל אדם, שנהרג על ידי מחבל לאחר שנכנס לבית שלא טוהר. מפקד שלדג גיורא ענבר הוביל את ההסתערות לחיסול המחבלים.

מבצע שלמה: מעלים את יהודי אתיופיה

מבצעי שלמה נחשב עד היום לגאוותה הגדולה ביותר של היחידה. ב-24 במאי 1991 יצאו מאות לוחמים של היחידה בסדיר ובמילואים לנמל התעופה של אדיס אבבה. במדינה הייתה מלחמת אזרחים אכזרית והשלטון שם נפל. בישראל חששו לגורל היהודים ושלחו עשרות מטוסי נוסעים לשדה התעופה בכדי לחלץ אותם. שלדג אבטחה את שדה התעופה. בתוך 30 שעות העלו יותר מ-14 אלף יהודים כאשר על אחד המטוסים, שאמור לשאת 400 נוסעים, העמיסו יותר מאלף. לפני המבצע אבטחו לוחמים של שלדג, תחת פיקודו של אליק רון, סוכנים של המוסד שפעלו בכדי לסייע ליהודים להגיע לאתיופיה. לוחמי שלדג השתתפו גם בהעלאתם של יהודי אתיופיה במבצע משה.

מבצע שלמה (צילום: דובר צה"ל)
יחידת שלדג אבטחה סוכנים של המוסד שפעלו בכדי לסייע ליהודים להגיע לאתיופיה. מבצע שלמה | צילום: דובר צה"ל

מלחמת לבנון השנייה: חוזרים לבעל-בק

כאשר פרצה מלחמת לבנון השנייה התפרסו לוחמי היחידה בעומק לבנון הרבה לפני כניסת כוחות היבשה. לוחמי שלדג העבירו מידע מודיעיני וסמנו מטרות. בליל ה-2 באוגוסט 2006, יצאו במסוקים כ-200 לוחמים מיחידת שלדג וסיירת מטכ"ל לבעל-בק. על פי המודיעין במקום היו מאגרים גדולים של נשק ופעילות ערה של חיזבאללה. בזמן שסיירת מטכ"ל פרצה למבנה המרפאה שהיה אחד מהמטרות, נלחמו שלדג במרחב של בעל-בק. ככול הנראה רעש המסוקים הבריח את אנשי חיזבאללה ומבנה המטרה היה ריק מאדם אם כי נמצאו שם מאגרים של תחמושת ומסמכים מודיעיניים. לפחות 19 מחבלים נהרגו במהלך הפעולה רובם על ידי שלדג. בסביבות חצות עלו לוחמי היחידות על מסוקים יחד עם מספר שבויים ועזבו את המקום ללא נפגעים. מבצע נוסף במלחמה שלוחמי שלדג השתתפו בו היה "שבו בנים לגבולם". במסגרת המבצע צוות לוחמים של שלדג אבטחו את 669 שחילצו את גופתה של קרן טנדלר, מכונאית מוטסת מצוות מסוק היסעור שהופל על ידי חיזבאללה.

על פי פרסומים זרים: השתתפות בתקיפת הכורים בעירק ובסוריה

על פי פרסומים בעיתונות הזרה לוחמים של שלדג היו בעירק ובסוריה לפני ובזמן שחיל האוויר תקף שם את הכורים הגרעיניים. על פי אותם מקורות לוחמי שלדג הגיעו לעירק לפני תקיפת חיל האוויר (מבצע אופרה) וסימנו למטוסים את המטרות. יכול מאוד להיות שהם אכן היו שם אולם סיכוי נמוך מאוד שסימנו את המטרות משום שהכור הותקף בפצצות "טיפשות". אותם מקורות מספרים ששלדג היו מעורבים גם במבצע תקיפת הכור הסורי בשנת 2007. על פי המקורות לוחמי שלדג חדרו לסוריה וחזרו עם דגימות קרקע שהוכיחו שיש במקום פעילות גרעינית. פרסום של ה"'סאנדיי טיימס" מספטמבר 2007, מספר שצוות של שלדג התמקם באזור הכור יום לפני התקיפה וסימן בלייזר את המטרה למטוסי הקרב.

מטוס F16 (צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון)
מטוס F16 בדרך להפצצת הכור העירקי. האם לוחמי שלדג היו שם כדי לסמן מטרות? | צילום: ארכיון צהל ומשרד הביטחון

סביר להניח שייקח עוד הרבה שנים עד שנגלה, אם בכלל, מה נכון ומה לא בכל מה שקשור לפעילות היחידה הסודית הזאת. מפקד חיל האוויר לשעבר, עידו נחושתן, אמר במהלך כנס 35 שנה להקמת היחידה, "שלדג היא יחידה מיוחדת הפועלת הרחק מאור הזרקורים והשמש. אתם עושים את הדברים בהשקט ובצנעה והתהילה היא הביטחון של עם ישראל".

>> המבצעים הגדולים של סיירת מטכ"ל
>> המבצעים הגדולים של שייטת 13