לא מעט ימים קשים עברו על שלושת ארגוני הטרור הגדולים שזעזעו את העולם, דאעש, אל קאעידה והטאליבן. הארגונים שעד לא מזמן הבעירו את כל המזרח התיכון ומעבר איו, התרסקו במסגרת המלחמה העולמית בטרור. מפקדים נהרגו, פעילים חוסלו או נעצרו ושטחים רבים אבדו.

רק שבתקופה האחרונה המחבלים שם מרימים את הראש, למרות טילים שנורים אליהם ממטוסים ללא טייס. אל קאעידה מתפשט שוב ומוציא לפועל פיגועים קשים. הטאליבן מנהלים הסכמי שלום מצד אחד, אבל מוציאים פיגועים קטלניים באותה נשימה. גם דאעש צץ וממשיך לגבות קורבנות.

אל בגדאדי עדיין חי

לא פחות מ-30 דקות של נאום הופצו בימים האחרונים בקרב פעילי דאעש שנשארו בחיים. הדובר הוא לא אחר מאשר אבו באכר אל בגדאדי, מנהיגם ואחד האנשים המבוקשים בעולם.

אל-בגדאדי, מתוך התיעוד שפורסם היום (צילום: מתוך סרטון שפרסם דאעש, חדשות)
התבטאות נדירה של חצי שעה. אל בגדאדי | צילום: מתוך סרטון שפרסם דאעש, חדשות

דאעש רוסקו ביד רמה מאז שלטו במדינת הענק שלהם שהתפרסה על חלקים גדולים של עיראק וסוריה. גם הבירה שלהם נפלה מזמן, אבל מנהיג הארגון מצליח להתחמק מצוותי החיסול שדולקים אחריו.

אין ספק שיש ירידה חדה מאוד גם בפיגועי האוויר שדאעש הצליח ליזום במדינות אירופה דרך סרטוני היוטיוב המדממים שלו. גם המקום שלהם ברשימת ארגוני הטרור העשירים בעולם צנח מהמקום הראשון אז גלגלו 2 מיליארד דולר בשנה, למקום ה-5 כיום עם מחזור של 200 מיליון דולר בשנה.

רק שדאעש רחוק מלהיעלם והמלחמה שם עדיין מתנהלת. בחודש שעבר פרסם האו"ם דו"ח ובו אזהרה חמורה מפני ארגון הטרור הזה. מומחי טרור כתבו שלמרות שהארגון איבד את רוב השטחים שכבש בסוריה ועיראק, הם נשארו מסוכנים בזכות תשתיות חשאיות ומאורגנות באותן מדינות ואפילו במדינות נוספות, כולל במערב.

על פי הדו"ח הסיכון המשמעותי מגיע מכ-30 אלף זרים שהתגייסו לדאעש בימי השיא. חלקם נמצאים עם הגב לקיר כי אסור להם לחזור למדינות המקור. מבין אלו שכן חזרו רבים משמשים כסוכנים רדומים ליום פקודה.

"עתידם של המגויסים הזרים לדאעש צריך להדאיג את הנהגת העולם יותר ויותר בעתיד הנראה לעין, רבים מהם עלולים למצוא את דרכם לארגוני טרור קיימים כמו אל-קאעידה, או להצטרף לארגונים חדשים. אחרים עלולים לשמש כמנהיגי טרור או מגייסים", נכתב בדו"ח האו"ם.

מיליציות בסוריה (צילום: Martyn Aim, gettyimages)
השטחים בסוריה ועיראק נפלו אבל הארגון עוד חי | צילום: Martyn Aim, gettyimages

מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, אמר גם הוא שדאעש מתחזק שוב. "זה מסובך, בהחלט יש מקומות שבהם דאעש חזק היום יותר ממה שהוא היה לפני שלוש או ארבע שנים".

דבר כזה קורה בעוד מקום נפיץ, אפגניסטן. בשנים האחרונות דאעש התחזקו מאוד במדינה. גרעין קטן שנשלח מעיראק, יחד עם עריקים מהטאליבן שהקימו שם תא שהפך מאוד מהר למפלצתי.

למעשה, פיגוע הדמים בחתונה מקומית לאחרונה, חיסול מפקדים מקומיים ואחוז ניכר מכלל הפיגועים האחרונים שקרו באפגניסטן, מקורם בכלל באנשי דאעש.

למעשה, כאשר ארה"ב הפילה באפגניסטן את "אם כל הפצצות" שמשקלה 10.3 טון, זה היה נגד אנשי דאעש במדינה. חוץ מאפגניסטן, תאים שלהם צצו שוב גם בפקיסטן, הודו והרפובליקות האסלאמיות בבריה"מ לשעבר.

אל קאעידה: רופא כירורג בעל 9 נשמות

ב-14 בספטמבר 2019, אישר הבית הלבן שהם חיסלו את חמזה בן לאדן, הבן של ואחד ממפקדי הארגון. "הפעולה פוגעת בהנהגת אל-קאעידה ובסמל שהיווה בזכות אביו, אך היא גם פגעה בפעולות מבצעיות של הארגון", נמסר.

אין ספק שג'וניור היה משמעותי בעבור אל קאעידה, אבל הערכה היא שהוא היה חשוב יותר כסמל מאשר כמפקד.

למעשה, מי שמפקד על הארגון הוא אדם אותו ניתן להגדיר כזקן המבוקשים, איימן א-זוואהירי. הוא שמנהל כיום את הארגון שמגלגל מחזור של כ-300 מיליון דולר בשנה ונמצא במקום הרביעי ברשימת ארגוני הטרור העשירים בעולם.

חאמזה בן לאדן (צילום: CNN)
חיסולו לא מעיד אל נפילת אל קאעידה. בן לאדן הבן | צילום: CNN

זוואהירי, רופא כירורג בעברו, הוא ממקימי אל קאעידה והיה סגנו של בן לאדן האב, עד שזה חוסל על ידי צוות 6 של יחידת העילית אריות הים. מאז הוא מפקד הארגון ובדרך לשבור את השיא של בן לאדן כמפקד הכי ותיק שנשאר בחיים.

נראה שהאיש בטוח בעצמו ורק לפני כשבוע פרסם קלטת שם אמר ש"ארה"ב מילאה את העולם בבסיסים, כופרים ושחיתות" והוסיף: "הגיבו בפיגועים נגד ישראלים". אגב, לפחות פעמיים בשנה יצאו פרסומים שהוא חוסל, מה שכמובן אינו נכון.

אל קאעידה הצליח להתחזק בין השאר בזכות הריסוק של דאעש על ידי ארה"ב ובעלות בריתה. אם בעבר אל קאעידה ודאעש נלחמו על לבם של רשעי העולם ב"לשכות הגיוס" שלהם, מאז התרסקה המדינה האסלאמית רבים מהם שבים או מתגייסים לאל קאעידה.

על פי הדו"ח של האו"ם שפורסם בחודש שעבר, אל קאעידה, שמשתפים פעולה באופן הדוק עם הטאליבן, התחזקו משמעותית באפגניסטן ופקיסטן. בנוסף במדינות כמו סומליה, תימן, סוריה ועיראק.

אל קאעידה לא פועלים רק באותן מדינות וגם הם נמצאים בין ארגוני הטרור שצומחים בחממות של דרום אמריקה. תא אחד שכזה נחשף בחודש שעבר באזור ברזיל. ככל הנראה הם חברו לפעילי חיזבאללה ויחד איתם השתלבו בשביל הפלילי שמסייע לחמש ולממן את הטרור. הם מעורבים בסחר בסמים, סחר בנשק ועוד.

על פי הדו"ח תחת המפקד זוואהירי פועל דור חדש של מפקדים, שבן לאדן ג'וניור היה אחד מהם. אלו נחשבים לנמרצים וחדורי מטרה. על פי הדו"ח בכוונתם להוציא לפועל פיגועי ענק בחודשים הקרובים, לצד רצון שלהם לפגוע במטוסים אמריקאים שפועלים בסוריה ועיראק מבסיסים בחצי האי ערב.

מאז הכירה ארה"ב בירושלים כבירת ישראל, הם מפרסמים יותר מסרים לפגוע בישראל. "המוסלמים בתוך השטחים הכבושים חייבים להרוג כל יהודי-על ידי דריסתו, דקירתו או שימוש בכל נשק", פרסם סגן מפקד הארגון.

הטאליבן: שיחות שלום ופיגועים

בין 2001 לשנת 2007 הצליחה ארה"ב לרסק את הטאליבן אחרי ששלט באפגניסטן ביד רמה. אולם הארגון שמר גרעינים במדינה ו"עבר דירה" לפקיסטן עד יעבור זעם.

בינתיים הם הוציאו לפעול כמה פיגועים והזעם עבר פחות או יותר בשנת 2014, אז ארה"ב הכריזה על ניצחון במלחמה והסיגה חלק מהכוחות שלה.

אפשר להגיד שמאז 2014 הטאליבן צבר כוח והפך נכון להיום לגוף שמאיים שוב על הממשלה המקומית. הארגון גרם לארה"ב לשקוע באבק האפגני במלחמה שנמשכת כבר 18 שנים, משהו שרוב האמריקאים לא האמינו שיקרה אחרי מלחמת וייטנאם.

נכון להיום הטאליבן נמצא במקום השני ברשימת ארגוני הטרור העשירים בעולם, עם מחזור שנתי של כ-800 מיליון דולר. לאמריקאים די ברור שלא תהיה פה נסיגה מפוארת והנסיגה שלהם תצטלם רע, מה שלא יעשו.

זה גרם לנשיא ארה"ב להיכנס איתם לשולחן המשא ומתן, רק שכל זה קורה בזמן שחיילים אמריקאים ממשיכים לאבד את חייהם שם. האחרון שבהם הוא רס"ר ג'רמי גריפין מיחידת הכומתות הירוקות שנהרג השבוע.

דאע"ש באפגניסטן. ארה"ב תיסוג? (צילום: חדשות)
לא תסתיים גם אם יהיה הסכם. לחימה באפגניסטן | צילום: חדשות

נכון להיום הטאליבן כבר שולט בשטחים נרחבים באפגניסטן ומוציא לפועל פיגועים קשים מאוד על בסיס יומי. ביום רביעי השבוע איבדו את חייהם 24 בני אדם בפיגוע שהטאליבן ביצעו בעצרת של הנשיא, יומיים קודם לכן נהרגו 16 בני אדם ועוד 119 נפצעו.

בשנה האחרונה נהרגו כמה אלפי אפגנים, אבל היה זה מותו של לוחם הקומנדו האמריקאי שהביא להתרסקות שיחות השלום. סביר להניח שזה זמני. עד כמה הטאליבן ארגון משמעותי למדנו להבין אחרי ששיחות השלום קרסו השבוע ושליחי הארגון התקבלו על ידי נציגי הממשל הרוסי.

הם עדיין מחזיקים נוכחות משמעותית בפקיסטן, כולל קשרים טובים מאוד עם המודיעין המקומי שרבים מאנשיו נחשבים לאוהדים של הארגון ואנשיו כמו גם של אל קאעידה, שעובדים בשיתוף פעולה עם הטאליבן.

במסגרת שיחות השלום, האמריקאים רוצים להוציא התחייבות מהטאליבן שיעצרו את פיגועי הטרור אחרי הנסיגה ובנוסף שלא יפילו את הממשלה.

ניתן להעריך בזהירות שהם רוצים את המילה הזו רק כדי שיהיה להם התירוץ לצאת משם סוף סוף. ספק גדול מאוד שההתחייבות הזו תחזיק מעמד, תסריט די דומה לסיום של האמריקאים אחרי הפעם ההיא שנתקעו כמה שנים מדממות במדינה שבמזרח הרחוק.

סביר להניח שהטאליבן יחזור שוב להיות ארגון טרור שתהיה לו מדינה. מה שמעורר הרבה מאוד חשש באפגניסטן, שהצליחה להתקדם יחסית למשל בזכויות אדם, מאז נפל משטר הטרור.

שלושה ארגוני טרור עולמיים, משונמכים במידה מסוימת אבל כאלו שעדיין אל הוכרעו ומספקים לכוחות הקואליציה השונים הרבה כאב ראש ועבודת סיכול פיגועים רבה בכל רגע נתון.