כחלק מהפקת הלקחים בתחום המודיעין מאז מלחמת לבנון השנייה, החליטו בצה"ל להקים תפקיד חדש: מדריכת מודיעין מבצעי. המדריכות החדשות ישמשו בפועל כשגרירות של המידע המודיעיני ביחידות המתמרנות (כלל חטיבות השדה). הן ילמדו את החיילים אודות האויב, את צורת הלחימה שלו, הטקטיקה בשדה הקרב ועוד. כל זה דרך מערכי שיעור והדרכה בתרגילים שונים שנעשים בהם דימויי אויב. "מדריכות המודיעין המבצעי יהוו למעשה מרכז ידע עבור מפקדי היחידות", מסביר סא"ל ש', קצין המודיעין של זרוע היבשה, היוזם והמוביל של התפיסה החדשה. החל מתחילת שנת 2018 יהיה ניתן להתגייס רשמית לתפקיד מדריכת מודיעין מבצעי.

במלחמת לבנון השנייה הוכיח צה"ל שיש לו מודיעין איכותי במיוחד. ידענו איפה נמצאת כל חוליה של מחבלים ולמעשה, ידענו על כמעט כל משגר. הבעיה שהמידע המסווג היה כל כך מסווג, שזה פשוט לא הגיע לשטח. וכאשר כן הגיע, הכוחות לא תמיד ידעו מה לעשות אתו. המצב השתפר באופן מובהק במבצע "צוק איתן", אבל במערך המודיעין הרגישו שזה עדיין לא מספיק. בהובלתו של סא"ל ש', בוגר תפקידים רבים בתחום המודיעין המבצעי בצפון ובדרום, ש"בצוק איתן" היה קמ"ן חטיבה שנלחם ברצועת עזה, הושקה היוזמה החדשה שהיא למעשה צעד נוסף וקריטי בחיבור שבין המודיעין לשטח כמו גם אופן התמודדות עם המידע.

"מהפער הקיים נולדה התפיסה שקראתי לה תפיסת המודיעין המבצעי, שכשמה כן היא: מודיעין שיאפשר את המבצע מדויק, מוכוון ותמציתי. יש לנו המון ידע שאנחנו אוגרים, שהוא חשוב מאוד, אבל בפועל הוא לא משרת את מי שצריך. אנחנו רוצים להנגיש את המודיעין למטה, לחייל המבצע", מסביר ש'. "אנחנו רוצים לתת למ"מ ולמ"כ בשטח, את המודיעין שהם צריכים כדי לבצע את המשימה שלהם באופן מדויק".

מדריכות מודיעין מבצעי (צילום: דובר צה''ל)
מדריכות מודיעין מבצעי | צילום: דובר צה''ל

אחת המשימות בפניהן יעמדו מדריכות המודיעין המבצעי תהיה הקניית הידע על האויב והכשרת החיילים לקראת המפגש אתו. "רצינו שלפני שחייל יוצא לפעילות הוא יקבל שיעור מדויק ומכוון לאויב שאותו הוא יפגוש. זה מתחיל מאיך ייראה הלוחם של האויב, האמל"ח שיהיה לו וגם איך הוא יפעל. אנחנו רוצים שכבר באימון הוא יפגוש מישהו שנראה ופועל כמו האויב".

"אני מקווה שלא אקבל משוב לעולם"

מעבר להדרכה, יהוו מדריכות המודיעין מקור לידע מודיעיני עצום בכל הקשור לאויב. "אנחנו שולחים 'שגרירות של האויב' ליחידות הקצה, מטעינים את המדריכות בידע הנדרש כדי להכין את הכוח. אנחנו גם מכשירים אותן לסייע למפקד להציב את כוח בימוי האויב בצורה שתתאים למציאות", מדגיש ש'.

בקורס הייעודי, ילמדו המדריכות על מדינות האויב ויחשפו למידע מודיעיני יותר נרחב ממה שהן ידרשו להעביר בפועל. "אנחנו מבינים שהיא צריכה להבין את התחום שהיא אמורה ללמד לעומק. במקביל, אנחנו משפרים את יכולות ההדרכה שלה. עוד ברמת הקורס היא תצטרך ליישם של מה שלמדה". למעשה, מדריכות המודיעין המבצעי ישמשו כיועצות מהותיות עבור המפקדים לענייני מודיעין. "עברנו תהליך מבורך של הנגשת הידע. יותר ממה שהינו רגילים בעבר. מבלי לפרט, אנחנו עושים הכל כדי לתת ידע מדויק ככול האפשר. כמובן בלי להסתכן בחשיפה של מידע רגיש".

מדריכות מודיעין מבצעי (צילום: דובר צה''ל)
הסיכה החדשה למדריכות החדשות | צילום: דובר צה''ל

זרוע היבשה החלה לבצע "הסבה מקצועית" למדריכות קיימות ונכון להיום מוכשרות לתפקיד כ-40 מדריכות. החל משנת 2018, התפקיד החדש כבר יופיע בשאלון ההעדפות לפני הגיוס ויהיה גיוס ישיר לתפקיד החדש. כרגע מדובר בתפקיד ייעודי לכוחות המתמרנים בצבא היבשה, אך נראה שבעתיד התפקיד יתרחב גם לחיל האוויר והים.

"אני מאמין שאחרי הסיבוב הבא, יבואו לוחמים ויגידו שבזכות זה שהם ידוע מה הם הולכים לפגוש, הם ניצחנו. מצד אחד הייתי רוצה לקבל משוב על העשייה, אבל מצד שני, אני מקווה שלא אקבל משוב לעולם. המדד שלנו הוא - האם החייל מרגיש מוכן? כבר היום החבר'ה פשוט אומרים לנו 'למדתי בתרגיל הזה, אני מרגיש מאוד מוכן'".