"זה עניין של זמן עד שנגיע למחבלים", היה המשפט שחזרו עליו במערכת הביטחון אחרי הפיגוע בחומש בו נרצח יהודה דימנטמן ז"ל. ואכן, שעות בודדות אחרי האירוע שב"כ כבר ידע מה שמות המחבלים ותוך זמן קצר גם איפה החוליה שביצעה את הפיגוע מסתתרת. המצוד הסתיים כמו ברוב המקרים בהגעה חשאית של צוותי ימ"מ מגובים בכוחות צה"ל. המחבלים הבינו שהקרב אבוד עוד בטרם החל ויצאו עם ידיים מורמות.

האירוע בו לוחמי הימ"מ לכדו את חוליית המחבלים שביצעה את הפיגוע בחומש, התרחש פחות משלושה שבועות אחרי שראש הממשלה נפתלי בנט, השר לביטחון פנים עומר בר-לב ומפכ"ל המשטרה רנ"צ יעקב שבתאי, הכריזו על הימ"מ כיחידה הלאומית ללוחמה בטרור. המשמעות של ההחלטה היא הגדלת תקציב, תקנים ורכש, במטרה להיות הגוף העיקרי שיטפל באירועי טרור. כבר בשנת 2022 ימ"מ תקבל 10 מיליון שקלים מעבר לתקציב שלה, כדי לחזק את היחידה.

"כבר שנים שהימ"מ היא היחידה המועדפת למשימות לוחמה בטרור", אומר קצין משטרה שבעבר היה לוחם ומפקד בימ"מ. "ההכרזה המדוברת מגיעה אחרי שנים שהמשטרה דוחפת לכיוון הזה". בשיחה עם mako הסביר הקצין: "בניגוד לרוב היחידות בצבא, כלל לוחמי הימ"מ הם אנשי קבע עם ותק וניסיון מבצעי שלא ניתן לרכוש בצבא הסדיר או ככוח מילואים. כל אחד מהם עבר הכשרה יקרה ובשיטות מהמתקדמות בעולם".

כך עובד שיתוף הפעולה בין הגופים

עיקר שיתוף הפעולה מבוצע בין הימ"מ לשב"כ, הגוף שאחראי על המידע המודיעיני שמאפשר את ההצלחות של הימ"מ כפי שאנחנו רואים כבר שנים. ברגע שהמידע מבשיל לכדי סגירת מעגל, הימ"מ יגיעו בחשאי ליעד תוך כדי שהם ממשיכים לקבל מודיעין רציף משב"כ וגם מאמצעים שונים של צה"ל. אחרי שיתפסו את האיתור שלהם, צה"ל הגדול יגיע ויבודד את הזירה, כדי ששום דבר לא יפריע להם לעבוד.

זה מה שקרה למשל באירוע האחרון, על פי הפרסומים. צוות מסתערבים של הימ"מ הגיע עד למקום בו הסתתרה החולייה בלי להתגלות. צוות הפריצה התכונן להיכנס מבלי לגרום למי שבבית לחשוד. אז הגיע צה"ל שסגר את הזירה. אם המחבלים היו מתנגדים, היה מופעל נגד "סיר לחץ" בעזרת כלי צמ"ה של חיל ההנדסה הקרבית.

אם נבחן את פעולות ה"ציד" שנעשו נגד מחבלים בשנים האחרונות, נראה שמדובר באירוע שחוזר על עצמו וכמעט תמיד ימ"מ הם אלה שנשלחים לבצע את הפעולה. "לוחם ימ"מ מקצועי לא נותן לרגש להשתלט עליו", הסביר קצין המשטרה שעבר בימ"מ. "זה ממש לא משנה מי המחבל ומה הוא עשה או כמה הוא היה רצחני. ברגע שאתה נמצא שם הכל חייב להיות מקצועי".

ב-24 בדצמבר 2020 ישבו בחמ"ל משותף רכזי שב"כ יחד עם קצין המודיעין של ימ"מ ובכירים נוספים ביחידה, כשגם קציני צה"ל נכחו. מלבד המעטפת המודיעינית שכוללת גם מטוסים ללא טייס, צה"ל העמיד בכוננות כוח תגובה מהירה למקרה שדברים יסתבכו, כולל צוותי רפואה. החמ"ל ניהל את המבצע ללכידתו של מחמוד כבהא, שרצח רק ארבעה ימים קודם לכן את אסתר הורגן ז"ל.

על המסכים של החמ"ל "ליום ציד" נראו לוחמי הימ"מ תחת פיקודו של פקד י' מפקד צוות החוד, כשהם מגיעים בחשאי לבית בכפר טורא אל־ערבייה סמוך לג'נין. זאת הייתה שעת לילה מאוחרת, אבל יושבי הבית בהם המחבל, אשתו וילדיו היו ערים. איש מהם כמו גם שאר תושבי הכפר לא הרגיש בכוח הימ"מ שנע בכפר. גם לא כשעלו במדרגות הבית.

אחד מלוחמי הימ"מ זיהה את הילדים. על פי ההוראות יש להימנע בשל כך מביצוע ירי ככל שזה ניתן. כאשר נשמעה הפקודה "פרוץ" י' ואנשיו הסתערו לתוך הבית והפתיעו את המחבל, זה חיבק מיד את ילדיו כדי שלא ירו בו.

המחבל כבהא סירב לשכב על הרצפה למרות שהתבקש לעשות כך פעמיים על ידי לוחם דובר ערבית. כאשר לוחם תפס אותו בכתף וחיזק את האחיזה, הוא הבין שאין לו ברירה ושכב על הרצפה. בזמן שנאזק, הלוחמים העבירו את הילדים לאם שהייתה במטבח ויצאו עם המבוקש.

זה היה מבצע קלאסי ומהיר בזכות מידע מדויק ושיתוף פעולה מקצועי בין הכוחות השונים, בימ"מ וגם מעבר לה, מול שב"כ וצה"ל. כל האירוע לקח דקות בודדות. רק שמאז דברים השתנו, במיוחד אחרי מבצע "שומר החומות" שהיה חריג בעומס שלו על לוחמי היחידה, אפילו במושגים שלהם.

"מי שעוקב אחרי הנושא לא יכול לפספס את זה שכל כניסה לשטח הפלסטיני גוררת מהומות מטורפות", אמר קצין המשטרה. "אם פעם היו רק אבנים ואולי בקת"בים, היום כל כניסה מציתה ירי וזריקה של מטענים, קרבות של ממש. זה דורש חדות של הכוח המבצע, מודיעין בלי פשרות וגם מגביר את החשיבות של צה"ל בסגירה של זירת האיתור שבה היחידה פועלת". כשלוחם ימ"מ פורץ לבית בו נמצא מבוקש, הוא יודע שצה"ל דואג שיפעל בשטח נקי, בלי שאף אחד יפתיע את הכוח מהגב.

מודיעין, מקצועיות, אבטחה

"אין פה תחרות של מי יותר טוב או למי יש יותר גדול. הבחירה ביחידה שתבצע את המשימה מתקבלת על בסיס של שיקול מקצועי וגם זמינות", מציין בכיר באוגדת יו"ש. החיבור בין שב"כ לימ"מ קיים כבר שנים ארוכות עד כדי קשרי חברות עמוקים והיכרות אישית בין האנשים. לזה יש להוסיף את מבנה הימ"מ שבשונה מרוב יחידות צה"ל, מביא למשימות השונות קשת רחבה של יכולות מבצעיות. "השילוב בין הימ"מ לשב"כ מוכיח את עצמו לא מעט שנים והוא מתבסס על רמה מקצועית גבוהה מאוד של לוחמי קבע", אמר הבכיר.

הימ"מ מחולקת לפלגות וצוותים שלכל אחד מהם יכולת מבצעית שונה, שיחד מייצרת הרמוניה כמו של תזמורת, רק מהסוג הקטלני. היחידה מחולקת לפלגות מבצעיות וצוותים כמו צוותי חוד, פריצה, טג"ח (טיפוס, גלישה וחילוץ) המכונים "קופים", צלפים ויש גם כלבנים, מסתערבים או צוות ממוכן ועוד.

הכלב רמבו (צילום: מג"ב, חטיבת דוברות משטרת ישראל)
הכלב רמבו | צילום: מג"ב, חטיבת דוברות משטרת ישראל

הלוחמים מגיעים ליחידה עם ניסיון מבצעי עשיר אותו צברו ביחידות כמו המסתערבים והעיקוב של מג"ב והמשטרה הכחולה, או בסיירות ויחידות מובחרות של צה"ל. "לכל זה יש להוסיף את העובדה שמדובר באנשים שבמשך שנים נמצאים יחד יותר מעם בני המשפחה שלהם ובמצבי קיצון ומסכני חיים", אמר קצין המשטרה, "זה לא פחות חשוב ליכולות וההיכרות האישית שמסייעת במשימות".

השילוב המקצועי הזה בתוספת השקעה אדירה בתחום האמל"ח, רכבים וטכנולוגיה, הם מה שהופך את היחידה למועדפת בכל הקשור לביצוע משימות. אגב, בלא מעט מקרים יחידות קיבלו קרדיט על מעצר או סיכול מבוקש, למרות שכלל לא היו שם ומדובר בפעולה של הימ"מ.

"לא נכון לקשור כתרים ליחידה אחת", אמר הבכיר באוגדת יו"ש. "מה שהופך את האירוע הזה למוצלח הוא השילוב המערכתי של יכולות מודיעין ברמה הגבוה ביותר, יחד עם יכולות לחימה ברמה גבוהה. בסופו של דבר, הבסיס המרכזי להצלחות בשטח הוא המודיעין שמביאים רכזי שב"כ, יחד עם אמצעים שלא נרחיב עליהם אותם צה"ל מספק. הלוחם הכי טוב בעולם לא ידע ללכת בלי מודיעין. במקרה הזה של הפעילות המבצעית, המודיעין חייב להיות עדכני וסופר מדויק".

אותו בכיר סיפר כי במצוד האחרון, צה"ל הפעיל מאות לוחמי מהגדודים והסיירות החטיבתיות, במטרה להפעיל לחץ על המחבלים כדי שאלה יעשו טעות שתוביל לתפיסתם. בנוסף, היו בשטח צוותים של הימ"מ ויחידות מובחרות נוספות שהוצבו בנקודות מפתח מהן יוכלו לזנק במהירות למטרה שאותה יביא שב"כ.

להעתיק את המודל לעוד גזרות

שיתוף הפעולה הזה בין הגופים מורגש היטב בשטחי הגדה, בעיקר בשל הפרסום, אולם קיים גם בגזרות אחרות, למשל מול רצועת עזה. בשנת 2015, על רקע מהומות שהיו על גדר הרצועה, התקבל מידע על חולית מחבלים שמבצעת ירי לעבר כוחות צה"ל בחסות ההפגנות. החולייה הייתה שייכת ככל הנראה לארגון בשם "אל-סאברין" של פעילים שיעים שהוקם על ידי או בסיוע האיראנים.

לפחות בשלושה מקרים החולייה הצליחה לבצע ירי מבלי שהדבר סוכל ורק במקרה לא היו נפגעים. באותה שנה, התקבל מידע שהחוליה הגיעה סמוך לגדר בצפון הרצועה מבלי שהם יודעים ששב"כ, צלפים של הימ"מ וצה"ל כבר מחכים להם. האירוע הסתיים במותם של חברי החולייה, שנפגעו מירי צלפים מדויק.

כפי שפרסמנו לאחרונה, לוחמי הימ"מ גם פעלו בגבול מצרים במסגרת הפיגוע המוכר בכביש 12 והם לא היו שם במקרה. מידע על הפיגוע המתוכנן התקבל משב"כ ומקורות נוספים. לוחמי הימ"מ הגיעו לזירה כמה יממות לפני הפיגוע הקטלני ופעלו שם לצד יחידות נוספות. יחד הם ניהלו קרב שנמשך כחצי יום, במהלכו היחידה איבדה את אחד הצלפים הוותיקים שלה, פסקל אברהמי ז"ל.

המעצר (צילום: חטיבת דוברות משטרת ישראל)
מעצר ערבי-ישראלי שתכנן פיגוע בצומת ביל"ו | צילום: חטיבת דוברות משטרת ישראל

ב-15 באוגוסט 2020 לוחמי הימ"מ עצרו ערבי-ישראלי תושב שגב שלום הנשוי לפלסטינית מרפיח, שגויס על ידי החמאס במטרה לרגל בישראל. האיש הספיק להכין מטען חבלה שתכנן להטמין בצומת ביל"ו בטרם נעצר.

לוחמי הימ"מ גם השתתפו במצוד אחרי המחבלים שברחו מכלא גלבוע. ב-11 בספטמבר הם עצרו חלק מהמחבלים בהם זכריא זביידי וב-19 בספטמבר עצרו כוחות ימ"מ, שב"כ וצה"ל בג'נין את שני המחבלים האחרונים. אגב, רק כמה ימים לאחר מכן, ב-26 בספטמבר השנה, לוחמי הימ"מ חיסלו 3 מחבלי חמאס חמושים באזור בית ענאן, ובכך סיכלו פיגוע טרור.

שיתוף הפעולה בין הגופים השונים שפועל בכמה גזרות ומעבר למעצר או חיסול של מבוקשים, צפוי כעת להתגבר עם ההגדרה של ימ"מ כיחידה לאומית ללוחמה בטרור. תוספת תקציב וגם תוספת בכוח הלוחמים, צפויות לאפשר ליחידה להגדיל את כמות המבצעים שהיא מבצעת בכל שנה, שגם ככה מוגדרת בשנים האחרונות ככמות חריגה.