חטיבת כפיר, המזוהה בעיקר עם גזרת יהודה ושומרון ועם מלחמתה העיקשת נגד הטרור, עברה לא מעט מהפכות בשנה האחרונה. מהגדרת ייעודה המבצעי בכל הנוגע ללחימה בשטח בנוי ובכלל הזירה הפלסטינית, כולל עזה, ועד להקמת סיירת, שעתידה להוביל בתחומה את כוחות צה"ל במערכה הבאה.

במטרה להכין את דור הלוחמים הבא של החטיבה לאתגרים הרבים שמחכים להם בשירות, ולסטנדרט הגבוה שמצופה מהם במהלך פעילות מבצעית, הבינו בבא"ח כפיר כי יש לבצע גם שינויים בתכני ההכשרות במטרה להפוך את החיילים שמגיעים הישר מהבקו"ם - ללוחמי חוד מקצועיים בתחומם, ערכיים ואיכותיים מהאויב שניצב מהעבר השני.

"המטרה העיקרית שלנו היא לעצב את הבחורים הצעירים שמתגייסים לחטיבה לכדי לוחמים חזקים ומומחים בזירה הפלסטינית - כאילו החטיבה היא ביתם השני", מבהיר סא"ל אורי לוי, מפקד בא"ח כפיר. "אני משוכנע שהתכנים העשירים שהלוחמים יעברו במהלך ההכשרה שלהם - הם אלו שיכריעו את הקרב הבא של החטיבה".

ארבעה שבועות של לחימה בשטח בנוי

חלק משמעותי מההכשרה של לוחמי הכומתה המנומרת עוסק בלחימה בשטח בנוי וצפוף, התואם לזה שיפגשו בערים הפלסטיניות. "החטיבה מיועדת להילחם בשטחים בנויים ומורכבים לדוגמת איו"ש או עזה", מסביר סא"ל לוי. "על מנת להכין את הלוחמים לאתגר, הם יעברו במהלך ההכשרה לא פחות מארבעה שבועות של אימוני לחימה בשטח בנוי, יותר מבכל חטיבה אחרת בצבא".

במהלך ארבעת השבועות הללו, יעברו החיילים במתחמי לחימה מיוחדים בבא"ח, היכרות בסיסית עם תורת הלחימה בשטח הבנוי, סדרת תרגילים המדמה לחימה בשטח כפרי ולאחריה סדרת אימונים נוספת בשטח עירוני. "פעלנו כדי לחדש ולשפץ את מתחמי האימונים על מנת שידמו הכי טוב קרב אמיתי. הוספנו מרכיבי לחימת תת-קרקע, והקמנו מתחם שטח בנוי ייעודי ללחימה רטובה, כלומר עם אש חיה, דבר שיהפוך את התרגול למציאותי".

חטיבת כפיר (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

אלופים בקרב מגע

אולם מעבר להתמחות הלוחמים בלחימה בשטח בנוי, בחטיבה יודעים שאחד האתגרים המשמעותיים ביותר, שמחכים לחיילים בשטח, הוא החיכוך עם האוכלוסייה הפלסטינית. "לא פעם קרה שלצידנו חלף אדם תמים, שלפתע שלף לעבר אזרח או חייל סכין, והפך בין רגע למחבל", מספר סא"ל לוי. "אנחנו חייבים לדעת לעלות על המקרים הללו מראש, ויותר מזה, גם לדעת לתפעל אותם באופן מיידי ומקצועי במטרה לסכל את הפיגוע במהירות האפשרית".

אחד הכלים היעילים ביותר שנועדו ללוחמי החטיבה התמודד עם האתגרים שמחכים להם בשטח, הוא התמחות החיילים בקרב מגע. "במהלך ההכשרה החיילים עוברים קרוב ל-30 שיעורי קרב מגע, כמעט פי 3 מבכל מקום אחר", מכריז מפקד הבא"ח.

"ההתמחות הזאת מאפשרת ללוחמים שלנו לדעת להגיב לאירועים בטווחים קצרים, ולהכריע את האויב מבלי להשתמש בירי חי". בסוף ההכשרה, מוסיף מפקד הבא"ח, יעברו החיילים את "בוחן לוחם כפיר", במהלכו ייבדק כושרם הגופני, הם יידרשו לטווח במטרות במקסימום דיוק ולהיאבק ב"מחבל" אותו יצטרכו להכריע בזמן מינימלי.

חטיבת כפיר (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

ערבית כשפת אם

עוד כלי שניתן לחיילים כדי להתמודד עם הציבור הפלסטיני בגובה העיניים, הוא שיעורים מיוחדים בהם הלוחמים לומדים את השפה הערבית ואת אורחות החיים של תושבי יהודה ושומרון. חיילים נבחרים אף מבצעים שבועיים מרוכזים נוספים של הכשרה בשפה הערבית, כדי שיתנו את הערך המוסף בזמן אמת.

"הלוחמים מעמיקים את הידע שלהם על הצד השני, לומדים להבין, לנהל דיאלוג ולהיות רגישים יותר למגמות שמתרחשות בצד השני, ובהחלט רואים את התוצאות בשטח", הוא מבהיר. "גילינו, שלימוד השפה הערבית מביא להפחתת החיכוך עם האוכלוסייה הפלסטינית ופותר הרבה אירועים, שהיו יכולים להידרדר למקומות אחרים".

חטיבת כפיר (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

בנוסף, הלוחמים מתנסים בסימולטור ייחודי שמכין אותם לאתגרים בהם ייתקלו בשטח. "הסימולטור מכיל מספר רב של מצבים ותרחישי לחימה, שידרשו מהלוחם סוגים שונים ומגוונים של תגובות בהתאם", מסביר סא"ל לוי ומפרט: "כל לוחם ומפקד בחטיבה מחויב לעבור את ההכשרה בסימולטור, שם הוא יפגוש את האויב בשלל מתארים, בתאורת יום או לילה, יצטרך להבחין בין מחבל לחף מפשע ויצטרך לבחור את האמצעי שלו כדי לנטרל את הפיגוע הבא".

גולת הכותרת של החטיבה ומפקדי הדור הבא

אחד הפרויקטים הגדולים ביותר שהעסיקו את החטיבה בשנה האחרונה, היא הסבתו של גדוד חרוב לסיירת לוחמים, שיחד עתידים להוות את הכוח הצבאי המוביל והמשמעותי ביותר.

"בשבוע הראשון לשירות, יחכה לחיילים גיבוש ראשון והיסטורי ליחידה המיוחדת", מציין סא"ל לוי. "עד היום, מיינו את האנשים דרך גיבוש עוקץ, אבל כעת, הקמנו לראשונה יחידת מילואים המורכבת מלוחמי עבר, מקצועיים ואיכותיים, שיהיו אמונים על גיבוש החיילים הנבחרים לסיירת".

חטיבת כפיר (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

לחטיבה חשוב גם לפתח, כבר בשלבי ההכשרה המתקדמים, את דור המפקדים הבא שלה. על כן, נעשה איתור מהיר של החיילים הטובים ביותר שידעו להוביל את החטיבה קדימה. "אנחנו מהר מאוד מאתרים את האנשים הטובים ביותר, ומייצרים עבורם קורס מפקדים ייחודי כבר בהכשרה, כדי להכין אותם לקראת קורס המ"כים והקצינים, ולהפוך אותם למפקדים הטובים ביותר בצה"ל".

"תהיו בטוחים - נילחם בטרור ונגן על הבית"

אך בהכשרה של חטיבת כפיר לא מתעסקים רק בלחימה. "אנחנו גם שמים דגש רב על ערכים, דבקות במשימה ושמירה על רוח צה"ל", מדגיש סא"ל לוי. "חטיבת כפיר, בפעילויות שעושה, מצליחה לשמור על כמות הישגים מבצעיים תוך הפגנת ערכיות רבה בפעולת הכוחות בשטח".

"אנחנו דואגים להתאמן כל הזמן לקראת המערכה הבאה לצד חינוך הלוחמים שלנו לערכי החטיבה", הוא מוסיף. "החיילים שיגיעו אל הבא"ח צריכים לבוא עם המון מוטיבציה, תעוזה ורוח לחימה בשביל לצלוח את ההכשרה. אם הם ימלאו את התנאים האלה - אנחנו נדע לאמן ולעצב אותם כדי שיהיו דוגמה ומופת לדמות הלוחם".

"הסלוגן של החטיבה הוא 'להילחם בטרור ולהגן על הבית'", מסכם סא"ל לוי, "אני מבטיח לכל אזרח במדינה שהוא יכול לסמוך עלינו שנדע לעשות זאת".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל