תצוגת אופנה גרסת מדי צה"ל (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
תצוגת אופנה גרסת מדי צה"ל | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

71 שנים להקמתה של מדינת ישראל הן גם 71 שנים להקמתו של צה"ל שליתר דיוק, הוקם שבועיים אחרי המדינה. לא מעט שינויים עברו על צה"ל לאורך השנים, מצבא שגנב טנקים מהבריטים כדי להקים את חיל השריון, שקנה במרמה מטוסים כדי להקים את חיל האוויר וגם שאר כלי הנשק לא הגיעו במסגרת העסקאות המסודרות שיש לנו כיום.

השנה החלטנו להתמקד בייצוג של צה"ל, במדים אותם לובשים החיילים. אם יש משהו שמראה איך הפך צה"ל מצבא של פרטאצ' למה שהוא היום, גם למדים ישנו חלק. אי שם בתחילת הדרך כל החיילים לבשו את אותו הצבע, חאקי כמובן, ורובם הביא בכלל את המדים מהבית, כאלה שקיבלו או "סחבו" ממחסני הצבא הבריטי.

רק שנה לאחר מכן החלו לקבל מדים אמתיים, וכפי שהסבירה לנו רס"ן אורטל אדרי, מאז בכל עשור לערך המדים הוחלפו על פי לא אחר מאשר צו האופנה, כשגם הכומתות והסיכות השתנו לא מעט.

מדי צה"ל אז והיום (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
מדי צה"ל בראשית דרכו של הצבא | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

כאמור, המדים של היום לא מזכירים כלל את מה שהיה בעבר. "עשינו לאחרונה עבודה שמראה איך נראו המדים מקום המדינה ועד היום", מספרת רס"ן אדרי שאחראית על מרכז ציוד, הגוף שרוכש את כל המדים וההנעלה של צה"ל. "איך נראו החיילים ואנשי הקבע בעבר ובהווה. עשינו במרכז הציוד ערב מורשת, הלבשנו על בובות את המדים שהיו לאורך השנים".

למה המדים השתנו? כן, צו האופנה כפקודה בצה"ל. "אם בעבר היה מעיל צמר ארוך, היום יש בד נושם וגם אופנתי יותר, מתוך מחשבה על נוחות. לא מזמן היה סקר בצבא, והרוב המוחלט של הנשים ביקשו להישאר עם המדים שיש. אם אנחנו רואים שחיילות מבצעות שינויי גזרה, אנחנו עושים את ההתאמה. היה בעבר מכנס פדלפון, הייתה גזרה גבוה, והכל בהתאם לאופנה", הסבירה. היא העריכה שכמעט בכל עשור היה שינוי, בעיקר בשל דרישה של אלופים ואופנה".

איך זה התחיל? אז שנה אחרי הקמת צה"ל הבינו שצריך אחידות והקטע של מדים מהבית או ממחסני הצבא הבריטים זה לא משהו שנראה טוב. בעשור הראשון לחייו של צה"ל, החיילים קיבלו מדי חורף ומדי קיץ בצבע חאקי אחיד. המדים היו בהירים אבל ממש לא אהובים על החיילים שכינו אותם "סקוטש ברייט", אז גם הופיעו הצה"לונים על המדים. בקיץ היו בתחילה מכנסיים קצרים עם גרבי צמר ארוכות. גם את זה החיילים לא אהבו.

השינויים בכומתות צה"ל (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
השינויים בכומתות לאורך השנים | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

שנות ה-50: מעתיקים מהבריטים

בתחילת שנות ה-50 הופיעו לראשונה תגי היחידה אותם ענדו על הכתף. אולם אז תגים אלה היו רק לפיקודים, לחיל האוויר ולצנחנים. פחות משלוש שנים לאחר מכן חיל האוויר והים נשארו עם מדי החאקי, ובצבא היבשה לבשו לראשונה את מדי הזית. הצנחנים קיבלו מדים מנומרים. בתקופה זו המשיכו להעתיק מהבריטים ואימצו את הכומתות שנשארו די דומות עד היום למעט הצבעים, שהתעדכנו מדי כמה שנים.

שנות ה-60: עוברים לסינטטי

בשנות ה-60 מדי הצמר הכבדים הוחלפו על ידי מדים מבד סינטטי. בעשור הזה המדים המנומרים הגיעו גם לחטיבת גולני, כולל כמדי א', אולם אלה לא שרדו שם הרבה שנים. ורגע לפני שהעשור מסתיים, מדי ה-א של הקצינים מוחלפים במדי דקרון ולחיילות יש כבר ירכית.

נעלי צה"ל בעבר (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
נעלי צה"ל בעבר | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

שנות ה-70: הדובונים באים

בשנות ה-70 גויסו לצה"ל מעילי הדובון שהגיעו מארה"ב בצבע זית וכחול, מי ליבשה ומי לחיל האוויר. מדי החורף-קיץ בוטלו ובמקומם נשארו ה-א' וה-ב' שאנחנו מכירים כיום ברוב הצבא. הצה"לונים עברו לחזה, הוגדלו ונצבעו צהוב זוהר. לקח כמה שנים עש שהבינו שזה לא ממש חיילי והשחירו אותם. בסוף העשור הזה נפרדו הצנחנים מהמדים המנומרים שנפרדו מצה"ל. בשנות ה-80 חיילי צה"ל התלוננו על המדים, על הכומתות אותן נדרשו לחבוש כל הזמן אבל לא נעשה שינוי.

קפיצה ל-90: קצינים ייצוגיים

בשנות ה-90 מדי הדקרון ירדו דרגה, והפכו למדי ה-א של החיילים וכלל המשרתים בצבא, לא רק של קצינים. זה קרה בזכות צו האופנה, אבל בעיקר אחרי שצה"ל גילה שהם הרבה יותר זולים. בשנים אלו נכנסו מדי ייצוג לקצינים, מכנס כהה וחולצה בהירה יותר, כל אחד על פי צבעי החיל שלו למעט חיל הים, ששמר על מדים לבנים. כמו כן נרשם שינוי במדי ה-ב' שהפכו אווריריים יותר.

מדי קבע של צהל בעבר (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
מדי קבע בגרסה קודמת | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

שנות ה-2000: נעליים קלות

בשנות ה-2000 המדים הייצוגיים של הקצינים הפכו למדי א' של אנשי הקבע. ניסיון לבטל את הכומתה ולהחליף אותה בכובע מצחייה נכשל. לצה"ל חזרו המדים המנומרים של ארה"ב, אבל הפעם רק לכלואים בבתי המאסר הצבאיים וכן לסדנאות החימוש.

בעשור הזה הבינו בצבא שגם לנעליים יש משקל, וצה"ל עבר לנעליים קלות ביחידות הלוחמות שלו. בעשור הזה התקבל אישור לנעלי הרים ליחידות מיוחדות כאשר בשייטת 13 העדיפו לשמור על נעלי הפלדיום. התותחנים החליפו את הכומתה השחורה בטורקיז, אחרי משאל בקרב המשרתים.

מדי ב' ליחידות מיוחדות (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
מדי ב' ליחידות מיוחדות | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

כיום: על סיכות וסיירות

לאחרונה נעשה פיילוט לשינוי נוסף של המדים, כולל חזרתם של המנומרים. הפיילוט הסתיים אחרי שחיילי צה"ל דחו בתוקף את מה שהעניקו להם. "איכות הבד השתנתה, כמות הכפתורים ירדה. ההשקעה היום הרבה יותר גדולה והנראות מאוד חשובה", אמרה רס"ן אדרי. "יש השוואה מאוד גדולה בין צבאות העולם בקרב כל המדינות, לא רק אנחנו".

סיכת לוחם חוד (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
סיכת לוחם חוד | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

נוסיף גם שבשנים האחרונות נרשם שינוי חיובי במדי ה-ב', שעשויים מבד איכותי ונושם, מנדף זיעה. אולם כרגע זה נחלתם של לוחמי היחידות המיוחדות ולא הגדודים.

גם הסיכות השתנו לאורך השנים ואחת האחרונות שבהן היא סיכת לוחם החוד. מי שעיצבה את הסיכה זו רס"ן אדרי עצמה ואת ההשראה היא קיבלה במהלך נסיעה ברכבת.