נסיעה של חיילים בודדים במהלך השירות הצבאי לבקר את המשפחה שנותרה בחו"ל היא אף פעם לא עניין פשוט. בתקופת הקורונה, הפכה המשימה מן הסתם למבצע צבאי לכל דבר. מדינות שסוגרות שעריהן מהרגע להרגע, הנחיות בידוד משתנות ומה לא.

מי שהפכו למומחים של ממש בנושא הם אנשי "יחד למען החייל" שבמהלך השנה רכשו אלפי כרטיסי טיסה עבור חיילים בודדים, באמצעות תרומות ארגון ידידי צה"ל בארה"ב (FIDF).

"הקורונה העמידה אותנו במצבי ביטול טיסות של חיילים מעכשיו לעכשיו כשמדינות הפכו אדומות, בידודים", מספר מנכ"ל יחד למען החייל ירון בארי. "אנחנו נותנים לחיילים מעטפת על הכל ולא פעם דאגנו לטיסות לחיילים שנתקעו בכל מיני טיסות קונקשן".

אחת מאותן חיילות היא, סמל חנה דנהייזר (22) המשרתת כמש"קית קשרי חוץ. "אני וההורים לא התראינו משהו כמו תשעה חודשים", היא מספרת בשיחה עם mako מדרום אפריקה ממנה עלתה ארצה, שם היא נמצאת בימים אלו בביקור אצל המשפחה, סוף סוף.

"הייתי אמורה לנסוע בסוף דצמבר אבל המדינה הפכה לאדומה ואז המיוחדת חו"ל שלי לא אושרה. התבאסתי אבל כמובן שהבנתי את זה וברגע שדרום אפריקה חזרה להיות ירוקה הקצין שלי ישר אמר לי אני מוציא אותך, לא נחכה עם זה".

חוץ מהגעגועים לחנה גם היה הרבה זמן לתכנן איך תפתיע את ההורים כשיפגשו סוף סוף. "מיד אחרי הנחיתה הלכתי לחברים וכשההורים חזרו מהעבודה פשוט דפקתי בדלת שמאחורי הספה והתגובה שלהם הייתי מצחיקה ושמחה", היא משחזרת את הרגע המרגש שתועד בסרטון. "יכול להיות שתעבור יותר משנה עד שנתראה שוב, אז ניסינו להספיק כמה שיותר".

התמונות המרגשות של חנה וחיילים בודדים נוספים שהצליחו לפגוש השנה את משפחתם אחרי זמן רב ריגשו גם את אלו שתרומתם סייעה לכך. "אין דבר משמח יותר מלראות את החיילים הבודדים, הגיבורים הכי אמיצים ואציליים בצה"ל, מתאחדים עם בני משפחותיהם לאחד תקופה ארוכה של היעדרות מהבית", אמר מנכ"ל ארגון ידידי צה"ל בארה"ב (FIDF), סטיבן וויל.

במסר מארה"ב הוסיף וויל: "מה שהצעירים והצעירות האלה תורמים למדינת ישראל הוא בעל ערך רב והמטרה שלנו היא לתמוך בהם בכל שלב בשירותם הצבאי. טיסות הביתה כדי לפגוש את יקיריהם היא אחת הדרכים בהן FIDF יכול להקל עליהם ולהודות להם על ההקרבה העצומה".

חנה, המשרתת כמש"קית קשרי חוץ, סיפרה לנו גם על התפקיד המיוחד שלה: "אני הקשר בין הצבא שלנו לכוחות זרים, רוב היום שלי מתנהל באנגלית. אני אוהבת ברמות את מה שעושה, בימים אלו מנסה לחתום קבע".

חנה בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
"אוהבת את התפקיד ברמות, מנסה לחתום קבע" | צילום: דובר צה"ל

בישראל חנה ביקרה רק פעם אחת בילדותה והפעם השנייה היתה כשעלתה ארצה להתגייס. "הרגשתי שכל היהודים צריכים לשרת, חשתי שזו האחריות האישית שלי. הגעתי קודם למחווה אלון והיה פשוט מהמם, את כל העברית שלי למדתי שם".

חייל בודד נוסף שעבר במחווה אלון הוא סמל אלכס סלטאן (25) כיום לוחם סיירת גולני, שעלה לארץ יחד עם חברתו שמשרתת בעצמה כלוחמת חילוץ והצלה כשבאפריל הקרוב מתכננים השניים להתחתן ולהקים את ביתם בישראל.

סמל אלכס סלטאן בן 25 מבואנוס איירס ארגנטינה, משרת למעלה משנתיים כלוחם בסיירת גולני. עלה לארץ יחד עם ארוסתו שמשרתת כלוחם חילוץ והצלה ובאפריל הקרוב מתכננים השניים להתחתן אחרי שישתחררו מהשירות.

"אני כרגע בביקור אצל המשפחה בבואנוס איירס, טסתי בהזדמנות הראשונה לביקור של 27 יום", משתף אלכס בשיחה עם mako מארגנטינה. "כולם פה מתעניינים ושואלים על החיים שלי בארץ, אני אומר שאני והארוסה נהנים מאוד ורואים את העתיד שלנו פה".

אלכס והמשפחה (צילום: באדיבות המצולם)
סמל אלכס עם המשפחה. עלה לשרת והתארס בארץ | צילום: באדיבות המצולם

לאלכס עברית טובה אליה עבד גם באולפן והוא כבר כמעט 4 שנים בישראל, שנתיים מתוכן כלוחם. "עברתי גיבוש לסיירת גולני והיום אני על סף סיום שירות כלוחם ביחידה. בביקור שלי פה היה רגע מרגש כשבאחת השבתות כל המשפחה המורחבת הגיעה לכבודי. כנראה שהפעם הבאה שנתראה תהיה כשאתחתן אבל אני מקווה שעוד לפני".

בצה"ל משרתים סדר גודל של 7,000 חיילים בודדים, מתוכם כ-3,000 מחו"ל והאחרים אינם בקשר עם משפחתם. לכבוד יום המשפחה הם קיבלו בתרומת ארגון ידידי יחד למען החייל בבריטניה מתנה שימושית, בעקבות צורך שעלה מהשטח – מזוודת טרולי מתקפלת. "הם סיפרו שנתקלים בבעיות אחסון וכך נבחר השי ליום המשפחה", הסביר ירון בארי מנכ"ל יחד למען החייל שהעניקה לחיילים את המתנה.

"החיילים הבודדים הם כמו הילדים שלנו"

"המתקנים שלנו הם הבית של החיילים הללו", מוסיף בארי, "אנחנו רואים בכך ייעוד ומטפלים בהם כמו בילדים שלנו. אני מחובר מאוד לנושא הזה ועוסק בו כבר 25 שנה. הייתי רמ"ח פרט בצבא, ואני יכול לומר בגאווה שקמתי איזה בוקר וקיבלתי את ההסכמה של הרמטכ"ל לכך שנטיס כל חייל בודד פעם בשירות לחו"ל".

"זה מפעל שהלך וגדל והיום אנחנו מטיסים למעלה מאלף חיילים בשנה לחו"ל", הוסיף המנכ"ל בארי שהסביר איך זה עובד בפועל. "אנחנו מתעקשים שיגיעו פיזית לבית החייל בתל אביב למרות שאפשר לעשות הכל דיגיטלית, כדי לראות שכל הקצוות סגורות, בכל זאת יש עדיין קצת קשיי שפה, ותוך שעתיים הם יוצאים עם כרטיסי טיסה הלוך ושוב כולל ביטוח נסיעות, של מינימום 21 יום כדי שתהיה חוויה משמעותית. זו נחשבת להם לחופשה מיוחדת".

סמל חנה בביקור אצל משפחתה בדרא"פ (צילום: יחד למען החייל)
סמל חנה בביקור אצל משפחתה בדרא"פ | צילום: יחד למען החייל

"בעבר הבאנו את ההורים לפה", הוא מוסיף ומסביר, "אבל הגענו למסקנה שעדיף להביא את החיילים לסביבה הטבעית שלהם ושל ההורים, שכל העניין יהיה חווייתי יותר ופחות כרוך במאמץ. תודתנו נתונה לתורמים ובראש ידידי צה"ל מארגון FIDF, יש כאלו שאם לא הסיוע הזה הם לא נוסעים ולא רואים את המשפחה. מרגש לראות אותם יוצאים מפה מאושרים עם כרטיסי הטיסה".

כדי שיום המשפחה יהיה בכלל שמח עבור הבודדים וכלל חיילי צה"ל, רשת חנויות הכוורת שמפעילה יחד למען החייל בבסיסי צה"ל הודיעה על הטבה במסגרתה כל חייל שירכוש היום (ג') ממוצרי החנות ב-99 שקלים, יקבלו ב-10 שקלים בלבד מתנה בעלות של מאות שקלים, כשבין האפשרויות מוצרי חשמל כמו מכונת תספורת או קומקום חשמלי. 

רמ"ד בודדים בצה"ל, רס"ן לי זורע, ציינה כי הצבא מלווה את החיילים הבודדים החל משלב המלש"ביות דרך השירות הסדיר, ההכנה לשחרור ואף אחריו. "צה"ל משקיע מאמץ לספק להם סביבה תומכת, מותאמת לצרכים השוטפים ולמציאות המשתנה", ציינה רס"ן זורע.

"הטיפול בחיילים הבודדים מבוצע ע"י המפקדים וסגלי משאבי האנוש ביחידות בשיתוף עם מרכז הבודדים ביחידת מופת באגף כוח אדם. המרכז מפעיל מוקד טלפוני הפועל 24/7 ונותן מענה במגוון נושאים ושפות. המוקד גם מבצע שיח יזום בהתאם לצורך. לדוגמה, חיילים בודדים אשר נמצאים בבידוד, נמצאים בחופשה אצל המשפחה בחו"ל, בעת הקורונה, מסופחים לר"ם 2 וכדומה", סיכמה.

החיילים עם המתנה (צילום: יחד למען החייל)
כל מה שחיילים בודדים צריכים זו מזוודת טרולי. נרגשים עם המתנה | צילום: יחד למען החייל