ניסוי טיל (צילום: אגף דוברות והסברה אגף הביטחון, חדשות)
ניסוי חץ 3 | צילום: אגף דוברות והסברה אגף הביטחון, חדשות

משרד הביטחון והתעשייה האווירית החלו לפתח את דור העתיד של טילי החץ, מה שיקרא ככל הנראה "חץ 4". מערכת יירוט הטילים אמורה להתמודד עם איומי טילים עתידיים מצד איראן, כפי שמדווח אתר Defense News. "אנחנו נקבע את הדרך קדימה", אמר לאתר משה פתאל, ראש מנהלת חומה במנהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת), במשרד הביטחון.

מערכת יירוט טילים מסוג חץ נחשבת לאחת מהמתקדמות בעולם, חץ 3 מסוגל ליירט טילים ארוכי טווח של האויב מחוץ לאטמוספירה. יכולת זו של המערכת, מקטין את הסכנה מפני ראשי נפץ לא קונבנציונליים כמו כימי ואף גרעיני. נוסף לאלה, המערכת נחשבת למדויקת וכאחת המסוגלת ליירט לוויינים. מדובר ביכולת יוצאת דופן שישראל היא בין הבודות בעולם עם יכולת זו.

על פי הדיווחים, החץ 4 ידע לעשות כל מה שעושים קודמיו באופן מהיר ומדויק הרבה יותר. לחץ החד תהיה האפשרות להתמודד עם טילים שנושאים מספר ראשי קרב, (MIRV (Multiple Independent Re-entry Vehicle. כיום טיל חץ יכול ליירט טיל ששוגר לעבר ישראל. אבל נראה שהחשש בישראל הוא שלאיראן תהיה יכולת MIRV, כלומר לכל טיל יהיו כמה ראשי קרב המתפצלים מהטיל באוויר, וכל ראש קרב כזה יכול לפגוע במטרה אחרת או שמספר פוגעים באותה מטרה ומבטיחים את השמדתה.

המשמעות היא שהחץ העתידי יהיה חייב לפגוע בכל ראשי הקרב של הטיל, או לחילופין שתהיה לו היכולת ליירט בחלל את הטיל לפני הפיצול. זה אולי נשמע קל, אבל מדובר באתגר טכנולוגי לא פשוט. אומנם לא ידוע על יכולת שכזו באיראן, אבל נראה שבישראל לא לוקחים סיכון.

"אנחנו שמחים מאוד לומר שמערכת ההגנה מפני טילים של ישראל עובדת. אנחנו לא יכולים לעמוד במקום ותמיד צריכים להיות צעד אחד קדימה מול האויב במקרה של איום", אמר פתאל לאתר האמריקאי כשהוא מתייחס לדורות הקיימים. אבל הוא הוסיף שמערכת החץ אמורה לתת מענה אל מול הפיתוחים הטכנולוגים החדשים של איראן. "אנחנו נקבע את הדרך קדימה". לדבריו "גם בתחילת הפיתוח של כיפת ברזל עבדנו בשיתוף פעולה עם האמריקאים ועניינו אותם במוצר שהאמנו שהוא העתיד וכך אנו עושים גם כעת".

בועז לוי, סמנכ"ל התעשייה האווירית ומנהל חטיבת טילים וחלל שהתראיין גם הוא לאתר, הדגיש שעוד מוקדם מדי לבחון את יכולותיו של הפיתוח החדש ולדבריו, "זה עדיין לא חץ 4, אנחנו רק בשלב הראשוני של העיצוב כדי להגדיר ולהכין את הדור הבא של הנשק מפני איומים".