פיצוץ (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
הדיווחים הלא רשמיים מדברים על מטען שהוטמן בלב האתר הגרעיני (אילוסטרציה) | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

ביום שישי האחרון החלו אתרים באיראן ובארה"ב לדווח על פיצוץ מסתורי באתר הגרעיני בפורדו שבאיראן. על פי הדיווח של איש משמרות המהפכה לשעבר רזא חלילי שערק לארה"ב, עשרות עובדים במקום נהרגו ורבים נלכדו. WND, אתר חדשות אמריקאי, היה הראשון לדווח על הפיצוץ אולם יום אחרי המקרה מעריכים גורמי מודיעין במערב שהדיווח הנ"ל אינו נכון. מהדלפות של גורמי מודיעין ככל הנראה במקום הופעל מטען שהוחדר למתקן באמצעות פעולה של המוסד. באיראן לא מאשרים או מכחישים את הדיווחים השונים, אך במידה ואותם דיווחים מעורפלים שיוצאים מאיראן נכונים, הרי שמדובר בהמשך של שרשרת חיסולים ממנה נפגעו בשנים האחרונות שורה של בכירים איראנים – רובם מעורבים בתוכנית הגרעין.

תאונות מטוס ואופנוענים מחסלים

רבים באיראן ובעולם מייחסים את החיסולים לכהונתו של מאיר דגן במוסד. החיסולים גברו בשנתיים האחרונות ונראה שגם מחליפו של דגן, תמיר פרדו, ממשיך את המסורת.

בשנת 2002, עיצומה של האינתיפאדה השנייה, מינה אריאל שרון את דגן לראש המוסד בכדי להפוך את הגוף המודיעיני להתקפי יותר. ואכן, מאז שנת 2005-6, פחות או יותר מהרגע שהאינתיפאדה דעכה, החלו לפקוד את איראן שורה של חיסולים מסתוריים. את רובם יחסו כמובן לישראל.

זה התחיל בשורה של תאונות מטוס מסתוריות, בהן נהרגו מספר בכירים של משמרות המהפכה. בדצמבר 2005 התרסק מטוס תובלה מסוג הרקולס אל תוך בניין בעיר הבירה טהרן. לפחות 115 אנשי משמרות המהפכה נהרגו באותה התרסקות. חודש לאחר מכן, ינואר 2006, נהרג הגנרל אחמד כאזמי, מפקד זרוע היבשה, יחד עם עוד 36 קצינים נוספים ואנשי צוות המטוס בהם מפקד אגף המודיעין גנרל בני אללה שהאמארדי, וקצינים בדרגות תת-אלוף ואלוף-משנה.

ב-2007 ההתרסקויות הפכו להרעלות וחיסולים על הקרקע. פרופ' ארדשיר חוסיינפור היה מדען בכיר שעבד בכור הגרעיני באספהאן. בינואר 2007 הוא נמצא מת בדירתו אחרי שהורעל. ביולי אותה שנה נהרגו עשרות מהנדסים איראנים בפיצוץ מסתורי שהיה בעיר חלב שבסוריה. בינואר 2010 היה זה תורו של הפרופסור מסעוד עלי מוחמדי, מדען בכיר בתוכנית הגרעין של איראן שנהרג ממטען חבלה שהוטמן ברכבו. בחודש נובמבר אותר שנה בוצעו שתי התנקשויות דרמטיות במיוחד. המקרה הראשון התרחש כשאופנוען הצמיד לאור יום מטען במכוניתו של פריידון עבאסי-דוואני שנפצע ושרד את ההתנקשות. בשיטה דומה הצמידו שני רוכבי אופנוע מטען למכוניתו של הפרופסור לפיסיקה מג'יד שהרייארי שנהרג במקום.

נראה שביוני 2011 חזר המוסד – או ה-CIA – לשיטת ההתרסקויות, על פי פרסומים זרים כמובן, כשמטוס מסוג טופולוב-134 התרסק ברוסיה. חוקרי התאונות קבעו שהתאונה התרחשה בגלל נווט שיכור אולם לימים התברר שעל סיפונו של המטוס היו חמישה מומחים רוסים שסייעו בבניית הכור הגרעיני בבושהר. ביולי אותה שנה חזרו גם האופנוענים כשדריווש רזאינז'אד, פרופסור לפיזיקה, נורה לאור היום.

ישראל מאמנת את המורדים הכורדים?

נראה שגם כשקצינים איראני נהרגים בלחימה יהיה מי שיאשים את המוסד הישראלי. בספטמבר 2011 יצא צבא איראן למבצע צבאי נגד המחתרת הכורדית, PJAK. מספר ימים לאחר מכן נהרג בפעולה הגנרל אבסרי ג'אנסרי (Abbasali Jannesari). באיראן האשימו את ישראל בכך שהיא מסייעת למורדים הכורדים כחלק ממלחמתה באיראן. על פי מקורות איראניים ישראל מסייעת למורדים בנשק ובאימון. עוד טוענים שם שקצינים ישראלים נמצאים בפועל על אדמת איראן. לדבריהם כתמורה לסיוע הישראלי המחתרת מבצעת פעולות נגד בכירים איראנים וכך נהרג אבסרי.

מאיר דגן, ארכיון (צילום: רויטרס)
הפך את המוסד להתקפי יותר. מאיר דגן | צילום: רויטרס

זמן קצר לאחר מותו של אבסרי, בינואר 2012, עלה לשמים גם סגן מנהל המתקן להעשרת אורניום בנתאנז, מוסטפא אחמדי רושאן. מכוניתו העמוסה בחומר נפץ התפוצצה והוא נהרג במקום. באותו החודש ממש מתו בצרוף מקרים מאוד מוזר ארבעה קציני איראני כתוצאה משבץ מוחי והתקפי לב. וופא עפאריאן, בן 52 בלבד, היה מפקד בכיר במשמרות המהפכה והיה הראשון למות ממחלה. מיד אחריו נפטר עבאס מהרי משבץ מוחי. ימים ספורים לאחר מכן נפטרו אחמד סיאפזאדה ומנסור טורקאן מהתקף לב. כל הארבעה היו בכירים במשמרות המהפכה ומעורבים בתוכנית הגרעין. אותו החודש היה מאוד קטלני באיראן. ב-22 לינואר שוב חזרו האופנוענים. בהתנקשות חוסל קצין צבא, רזא עלי פימאני וחייל נוסף נפצע. אגב שיטת האופנוענים נחשבת, לפי כלי תקשורת בעולם לפחות, לחביבה על המוסד.

בחינה של הרשימה מלמדת ש"אצבע אלוהים" עובדת ממש קשה באיראן. נראה שמדובר במלחמת צללים שקטה במסגרתה מנסה ישראל, או כל מדינה מערבית אחרת, לעשות הכול בכדי למנוע מאיראן את הפצצה הגרעינית ולא פחות חשוב מזה, את האופציה הצבאית. נראה שכל עוד ירגישו שיש זמן עד לנקודת האל חזור נשמע על הרבה כותרות של חיסולים או פיצוצים באיראן בהם יאבדו כאלה ואחרים את חייהם. לסיום צריך לזכור שלמרות שמדובר ב"דברים" שנעשים ללא טביעת אצבע, בסופו של דבר גם לאיראנים לא תהיה ברירה והם יהיו חייבים להגיב. הפיגוע שהיה נגד התיירים הישראלים בבורגס הוא אולי דוגמה לתגובה שניתן לצפות לה במסגרת מלחמת החיסולים.

>> התקיפה באיראן: איך ייראה היום שאחרי?