המתקן שהותקף בסוריה (צילום: ישראל דיפנס)
בית הספר הטכנולוגי הגבוה למדעים - משמש לפיתוח נשק כימי | צילום: ישראל דיפנס

העולם סוער סביב התקיפה הישראלית לכאורה סמוך לדמשק. דובר הצבא הסורי הודה כי מטוסי חיל האוויר הישראלי התקיפו מתקן צבאי בשטח המדינה, ועל פי הודאתו של דובר הצבא, המתקן שהותקף הוא המרכז הצבאי למחקר ופיתוח אמצעי לחימה.

המתקן שהופצץ הוא למעשה חלק מקומפלקס צבאי הכולל בתי ספר, ימ"חים, שטחי אימונים לכוחות מיוחדים, מרכז אמצעי תקשורת של חברה סורית-קוריאנית ובית הספר הטכנולוגי הגבוה השייך לסוכנות הסורית למחקרים מדעיים - האמונה על פיתוח הנשק הבלתי קונבנציונאלי ובראשו ארסנל הנשק הכימי והביולוגי. הקומפלקס הצבאי השוכן בצמוד לשכונת ג'מראיה, מוגן באמצעות סוללות נגד מטוסים מתוצרת רוסיה.

הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים (SSRC), שם תמים לגוף העל העוסק במחקרים צבאיים סודיים ביותר, נוסדה בשנת 1971 ופעלה בשמות שונים מול גופי מחקר וגורמים עסקיים במערב, עד שזוהתה בידי המודיעין האמריקאי והמודיעין הצרפתי על סניפיה השונים בעיר דמשק ובעיר התעשייתית חאלב. בראש SSRC עומד בעשר השנים האחרונות ד"ר אמר ארמנאזי, מהנדס מחשבים בהשכלתו. הנשיא אסד פגש לראשונה את ארמנאזי כשעמד בראש החברה הסורית למחשבים.

מחקרים מדעיים או מחקרים צבאיים סודיים?

המוסד הגבוה להכשרת עובדים למקצועות המדעיים (HISAT) הוא בעצם בית הספר הגבוה להכשרת עובדי הסוכנות על מגוון פעילויותיה. בין השאר עוסק המוסד בהכשרת מהנדסי מכונות ואלקטרוניקה, מהנדסי תוכנה, מהנדסי אווירונאוטיקה, מומחי ביולוגיה וכימיה וכו'. SSRC פועלת בכפיפות ישירה לנשיא אסד ומעמדו של ראש הסוכנות מקביל למעמד שר בכיר בממשלה בשל היקף הגופים הכפוף למרותו והחשיבות בעשייה הלאומית. ראש הסוכנות הסורית למחקרים מדעיים משמש גם אחד הדירקטורים בוועדת ההיגוי של המועצה העליונה למחקרים מדעיים לצידו של ראש הסוכנות הסורית לאנרגיה אטומית.

השיירה שהותקפה בשבוע שעבר
תוצאות התקיפה בסוריה, כפי שנחשף בתקשורת הסורית | צילום:

SSRC הוא גוף עצום המעסיק עשרות אלפי עובדים במגוון מחלקות המכסות את כל תחומי הטכנולוגיה והפיתוח המדעי שיש להם השלכות צבאיות. מעניינות במיוחד הן המחלקות הגרעיניות,"המעבדה לאימונולוגיה - מחקר מערכות חיסוניות", שם מפתחת סוריה את הנשק הביולוגי שלה לצד המעבדה לחקר הסביבה. בתמונות מאל-ספיר ניתן לזהות בבירור את מגדלי הקירור המיוחדים המאפיינים מתקנים לייצור נשק כימי. מדובר בתהליך מורכב בו יש צורך להיפטר מחומרים רעילים מאוד הנפלטים אגב תהליך הייצור של הנשק הכימי, לכן לקרר את המערכת תוך כדי. לשם כך זקוקים למגדלי הקירור הללו.

אתר הייצור המרכזי ביותר הוא אתר "אל-ספיר" בצפון סוריה. באתר הזה מייצרים הסורים נשק כימי מסוג סארין ווי.איקס. באתר הזה הם מאחסנים גם את טילי הסקאד C והסקאד D החדישים שלהם המסוגלים לפגוע בכל שטחה של ישראל. כל אזורי הפיתוח והאחסנה של מתקני הסוכנות מוגנים בטילים וסוללות טילי קרקע אוויר.

לאתר ישראל דיפנס

>> אדם נגד טנק: הקרבות המטורפים בסוריה