כמו כל חטיבה, משימתה של חטיבה 282 בחיל התותחנים היא להגן על מדינת ישראל בגבולות השונים. אבל בגדוד 411 של החטיבה, הידוע גם בשמו גדוד "קרן", קיבל לוחם אחד אחריות נוספת והוא יוצא לכל משימה עם נשק - אבל גם עם מצלמה.

"אני לוחם לכל דבר, חמוש בנשק ועושה כל מה שדרוש", מסביר סמל ערד גילגון כץ, הלוחם שנבחר להיות אחראי המדיה והצילום השלישי בהיסטוריה של גדוד 411. "חוץ מתפקיד הלוחם, אני גם מצלם, עורך ועובד בכל העניין של המדיה".

ערד התגייס באוגוסט 2020 לחיל התותחנים (שביום שני ה-4.4.2022 יתגייס אליו מחזור חדש). הוא סיים את הטירונות והגיע לסוללה המבצעית. כאשר "נפל" מקורס המפקדים והיה בטוח שהוא חוזר לגדוד כלוחם מהשורה – הגיע הרגע ששינה את אופי השירות שלו.

הגדוד של ערד בפעולה (צילום: ערד גילגון כץ)
גדוד התותחנים דרך העדשה של הלוחם | צילום: ערד גילגון כץ

"המג"ד סא"ל רז היימליך לקח אותי לשיחה, ראה את הכישורים שלי בעריכה וצילום, אמר לי שהוא רוצה לקחת אותי לתפקיד של צלם ועורך גדודי", הוא משחזר בשיחה עם mako.

השילוב בין לוחם לצלם לא תמיד פשוט, דורש סדר עדיפויות נכון. "אם קורה משהו, אני קודם לוחם ואחר כך צלם", הוא מדגיש. "אני מתכונן לכל משימה ולכל תרחיש. מגיע על ציוד לחימה מלא ולוקח את המצלמה, למקרה שיהיה משהו שצריך לתעד".

ערד זוכר את הדילמה הראשונה בין התפקידים בשטח. "קפצנו, הייתי צריך להיות בעמדה שלי ולעשות מה שאני צריך לעשות. נכנסתי לזה ולא שמתי לב שעבר הזמן ונגמר האירוע. אני יורד מהקו ומתבאס שלא צילמתי. זו הפעם הראשונה שראיתי קונפליקט בין צלם ללוחם".

הגדוד של ערד בפעולה (צילום: ערד גילגון כץ)
גדוד התותחנים דרך העדשה של הלוחם | צילום: ערד גילגון כץ

מה היתרון שיהיה לגדוד לוחם בתפקיד כזה?
"איך שאני רואה את זה, בסופו של דבר, אני מעלה תכנים של הגדוד לרשתות החברתיות, פייסבוק, אינסטגרם וכדומה, ותדמית זה משהו חשוב מאוד, במיוחד בימים האלה. העובדה שאני מייצג את הגדוד ומוציא תוכן שנותן לנו תדמית טובה - מעודד אנשים להתגייס לחיל וגם תורם לצה"ל".

מאיפה הגיעה האהבה לתחום, מה הרקע שלך?
"התחלתי לצייר בגיל ארבע בערך וכבר באזור הזה ידעתי שאני רוצה לעסוק בתחום האומנות, הגרפיקה והמדיה. לאט לאט עם השנים למדתי יותר ורכשתי כלים. בהתחלה למדתי רק לאייר ואז עריכת וידאו ועיצוב גרפי, הגעתי לצבא שאני כבר יודע הכל מהכל".

תוכל ספר על פרויקט ספציפי מעניין שעבדת עליו?
"אחד הפרויקטים היותר מעניינים שעבדתי עליהם היה לעבוד על מדיה לערב מורשת שקיימנו לאחרונה. הכנתי סרט אנימציה באורך 6 דקות שעשיתי שם הכל - הוספתי קולות, קריינתי וגם יצרתי את האנימציה. זה הפרויקט הכי שאפתני שעבדתי עליו בצבא והוא יצא מעולה. קיבלתי עליו ביקורות מעולות".

יש קשיים בתפקיד שלך, רגעים מאתגרים?
"אני לא אשקר ואגיד שאין קשיים. אני היחיד שאחראי על זה, ולפעמים יש מלא משימות במקביל וצריך לתמרן בין כולן ולעשות סדר עדיפויות. זה תפקיד מאוד עצמאי. לדוגמא, לא תמיד הסוללות והגדוד יושבים ביחד, אז אם אני צריך ללכת ולהשיג צילומים של משהו שקורה באחת הסוללות, אני צריך למצוא גישה לסוללה ויכול להיות שעד שאני מוצא האירוע כבר עבר".

כצלם, האם יוצא לפעמים לך פעמים "לביים" תמונות?
"בכללי אני מתאמץ לא לעשות את זה, ולתפוס את הרגע הכי אותנטי, טבעי בלי דיוקים. עדיין לא יצא שהייתי צריך לביים תמונה".

סמל ערד גילגון כץ נמצא כבר בשלב מתקדם של שירותו ומבחינתו הוא מתכוון לנצל כל רגע: "יש לי עוד בערך שנה בתפקיד, אני מתכנן להישאר בו עד סוף השירות ואז כשיגיע הזמן אמצא מחליף. יש לי סטנדרטים גבוהים מאוד לתפקיד הזה, כי זה תחום שממש חשוב לי. בינתיים אני נהנה מאוד מאיפה שאני נמצא".

סמל ערד (צילום: דובר צה"ל)
סמל ערד גילגון כץ | צילום: דובר צה"ל
הגדוד של ערד בפעולה (צילום: ערד גילגון כץ)
גדוד התותחנים דרך העדשה של הלוחם | צילום: ערד גילגון כץ
הגדוד של ערד בפעולה (צילום: ערד גילגון כץ)
גדוד התותחנים דרך העדשה של הלוחם | צילום: ערד גילגון כץ