צפו בסיפורים המעניינים של 15.3 לאורך השנים (צילום: AP)
התקיפה אפשרית - אבל האם היא כדאית? | צילום: AP

ב-7 ביוני 1981 ממריאים 14 מטוסי קרב מסוג F-16 ו-F-15 מבסיס חיל האוויר עציון בסיני לכיוון עירק. למטוסים, שטסו מעל לערב הסעודית וירדן ועברו מרחק של יותר מ-1,000 קילומטר ליעד, הייתה מטרה אחת ברורה: להשמיד את הכור הגרעיני של סדאם חוסיין בעירק. כשהגיעו ליעד צללו מטוסי ה-F-16 והטילו כל אחד זוג פצצות, בזמן שמטוסי ה-F-15 מחפים עליהם מפני איום אווירי. הכור הושמד וכל השאר הפך להיסטוריה. 30 שנה אחרי, ומדינת ישראל נצבת שוב מול דילמת התקיפה, הפעם באירן.

בשבוע האחרון פרצו לפתע לחיינו סדרות של כתבות ונאומים בנושא התקיפה באירן, וחלק מהפרשנים מעריכים כי מדובר בסוג של הכנה, לקראת המחיר שנשלם בעקבות תקיפה באירן. אז מה בעצם הסיכונים? האם באמת יש למדינת ישראל יכולת צבאית לתקוף באירן? כיצד תיראה תקיפה כזו? והכי חשוב - מה יהיו ההשלכות? כדי לענות על השאלות הקשות ישבנו לראיון עם ד"ר אפרים קם, סגן ראש המכון למחקרי בטחון לאומי ומומחה בעל שם עולמי בתחום.

"מבחינת מבצעית, ישראל יכולה לתקוף באירן"

"לדעתי ישנה יכולת תקיפה צבאית כנגד אירן", אומר ד"ר קם. "די לראות את הרכש של חיל האוויר בכדי להבין את היכולות". כשד"ר קם מדבר על הרכש הכוונה היא למטוסי F-16i (סופה) ומטוסי F-15i. על פי פרסומים זרים רכשה מדינת ישראל 102 מטוסי סופה להם יכולת הגעה לאירן וחזרה ללא צורך בתדלוק האוויר, ועם כמות פצצות מרשימה. בנוסף רכשה מדינת ישראל עוד טייסת של 20 מטוסי רעם, שעם טווח של 4,500 קילומטר מסוגלים גם הם להגיע לאירן ללא תדלוק אווירי, עם 11 טון פצצות. למטוסי הקרב יש להוסיף את טילי היריחו, שעל פי פרסומים זרים יש להם טווח של 1,500 קילומטר ויכולת נשיאה של ראשי קרב גרעיניים.

"תקיפה של חיל האוויר האמריקני תהיה אפקטיבית יותר"

מלבד הכור בעירק תקפה ישראל, על פי פרסומים זרים, כור גרעיני שהיה בתהליך בנייה בסוריה. הבעיה שבניגוד לעירק וסוריה, שם היה מדובר במטרה אחת, תוכנית הגרעין האירנית פזורה בעשרות מקומות - מה שאומר עשרות יעדים. "יש פה בעיה של מרחק וכמות מטרות", אומר ד"ר קם. "לדעתי במידה וחיל האוויר יתקוף לבד תהיה לו אפשרות לתקיפה אחת - לדעתי חיל האוויר מסוגל לעשות גל אחד של תקיפה. היתרון של ארצות הברית, למשל, זה היכולת לבצע סדרה של תקיפות אחת אחרי השנייה שתהיה אפקטיבית יותר. צריך לזכור שיכולות חיל האוויר של ארצות הברית גבוהות יותר מבחינה כמותית, ובנוסף הם כבר נמצאים שם".

הכור הגרעיני בבושהר (צילום: רוסיה היום)
"חיל האוויר מסוגל לעשות רק גל אחד של תקיפה". הכור הגרעיני בבושהר | צילום: רוסיה היום

כיצד תראה תקיפה ישראלית באירן?

כאשר תקף חיל האוויר את הכור בעירק השתתפו כאמור 14 מטוסים בתקיפה. תוכנית הגרעין האירנית פרוסה כיום בעשרות אתרים כמו איספהאן, אראכ, בושהר ועוד, מה שאומר לא מעט מטוסי קרב שצריכים להיות באוויר, לעבור מרחק אדיר ולהפציץ. את הדרך הם יעשו מעל שטח עוין, וכמובן גם את הדרך חזרה. "המטוסים יעברו מעל מדינות עוינות וזה אחד מהסיכונים", מסביר ד"ר קם, "אבל הסבירות לעימות עם אותן מדינות הוא נמוך לדעתי".

בשנת 2008 חשף הניו יורק טיימס כי ישראל ערכה מעל הים התיכון תרגיל תקיפה באירן. על פי העיתון בתרגיל השתתפו כמאה מטוסי קרב, ועוד מספר מסוקים שתרגלו חילוץ טייסים נוטשים בעורף האויב. העיתון ציטט בכיר בפנטגון שאמר שבישראל רוצים שכולם ידעו שהם מוכנים לצעד הזה. התמונות של מטוסי חיל האוויר בסרדיניה מראות שגם היום עדיין רוצים בישראל שידעו.

ארכיון (צילום: חיל האויר)
יכול להגיע לאירן ובחזרה בלי לתדלק באמצע. מטוס ה-F16i | צילום: חיל האויר

מטח טילים על ישראל והפעלת ארגון חיזבאללה: שאלת המחיר

"הסיכון בתקיפה שכזו הוא גדול", מסביר ד"ר קם. "כמובן שישנו סיכון מבצעי של מטוסים שיופלו וסיכויי הפגיעה במטרה. התקיפה באירן יותר מורכבת מזו שהייתה בעירק בשל כמות המטרות והמרחק - מדובר במרחק שגדול פי שלוש. לדעתי יש ארבע אופציות לתגובה אירנית בעקבות תקיפה שכזו. הראשונה זה מטח טילים על מדינת ישראל - ידוע שלאירן טילי שיהאב בעלי טווח מתאים ובכמות גדולה. אופציה שנייה היא הפעלת ארגון חיזבאללה שיתקוף את מדינת ישראל מהגבול הצפוני - גם שם אנחנו מדברים על כמות אדירה של טילים. יש סיכוי, אבל לדעתי נמוך יותר, של הפעלה של החמא"ס, אם כי ארגון זה פחות מחובר לאירן מאשר חיזבאללה. אופציה מספר שלוש זה פגיעה ביעדים ישראלים בחו"ל, כמו שכבר עשו בעבר בארגנטינה. קיימת אופציה רביעית פחות סבירה אך קיימת שזה פגיעה ביעדים שאינם ישראלים".

שיהאב 3 (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
טיל השיהאב 3. צריך לשקול את המחיר הקשה שנשלם | צילום: Getty Images, GettyImages IL

"תקיפה ישראלית לא תביא לפתרון הבעיה"

לפי קם , כלל לא בטוח שתקיפה צבאית לבדה תהיה פתרון לבעיה - במיוחד אם נעשה זאת לבד. בסופו של דבר לא ניתן למחוק את הידע ממוחו של המדען, ותקיפה ישראלית לא תמחק את התכנית הגרעין האירנית, אלא פשוט תעכב אותה בכמה שנים. "לדעתי בניגוד לעירק לא קיימת אופציה שאירן לא תגיב על תקיפה ישראלית. אנחנו צריכים לשקול את המחיר ולחשוב מה יותר גרוע, אירן גרעינית או אירן שמגיבה. במידה ואכן ישראל תתקוף באירן, הערכות מדברות על איקס שנים (מומחים מדברים בין שנתיים לארבע) שהתוכנית תתעכב, לא פתרון מלא. במידה ותהיה תקיפה של ארצות הברית האפקט יהיה יותר גדול. אם אכן הם יתקפו בגלים, אחד אחרי השני, זה יהיה יותר אפקטיבי ובנוסף אולי יעשו באירן את השיקולים אם כדאי להם להמשיך את תוכנית הגרעין לאור הנחישות".

>> צבא אירן: היכרות מעמיקה