חיילים ירדניים באימון
מתאמנים בסגנון מערבי. חיילים ירדניים באימון

המגזין האמריקאי "אטלנטיק" חשף בתחילת השבוע כי בחודשיים האחרונים שליחי מוסד פנו לממלכת לירדן, זאת בבקשה לקבלת אישור להפציץ אתרי נשק כימי בסוריה. הדיווח הזה הוא לא היחיד ששם את ירדן בכותרות הראשיות בארץ ובעולם – לאחרונה עולה חשש ליציבות השלטון במדינה לאור התגברות ההפגנות שם נגד מלך ירדן. בנוסף, ירדן הגובלת בסוריה נמצאת על הסף של השתתפות פעילה במלחמת האזרחים מבית היוצר של אסד. בחודשים האחרונים נרשמו עימותים בין הצבא הירדני, שמסייע לפליטים מסוריה, לבין חיילים סורים, ובחודש יולי האחרון התלקח קרב בגבול לאחר שחיילים סורים הרגו ילד ממשפחה שחצתה את הגבול – הכול לנגד עיני החיילים הירדנים. אלה לא נותרו חייבים ופתחו באש כבדה על הכוחות הסורים. בחודש שעבר, בפעם הראשונה מאז פרוץ המשבר, הודיע צבא ירדן כי חייל נהרג באחד מהעימותים שפרצו בגבול.

לכל זה יש להוסיף את האיום הצבאי של נשיא ארה"ב לאסד, שלא ישתמש בנשק כימי – איום שמשפיע ישירות על ירדן, שאמורה להיות הבסיס האמריקאי ממנו תצא ארה"ב לתקיפה. לפי הדיווחים חיילים אמריקאיים נמצאים בירדן כבר זמן רב, וכבר בחודש שעבר חשפו גורמים אמריקאים שכוח צבאי מיוחד נשלח בחשאי לירדן. הכוח שמונה כ-150 "יועצים צבאיים" נועד להתכונן לאפשרות קריסת משטרו של אסד בסוריה והשתלטות על מאגרי הנשק הכימי שם. בנוסף, נועד הכוח להגן על הממלכה הירדנית שנחשבת כבעלת ברית קרובה של ארה"ב.

חיילים אמריקאים וירדנים באפגניסטן (צילום: flickr)
שיתוף פעולה הדוק עם ארה"ב. תרגיל של צבא ירדן וצבא ארה"ב | צילום: flickr

האירועים השונים מצביעים על כך שירדן – מדינה שזמן רב נשארה מחוץ למהומות במזרח התיכון – הופכת לשחקן מרכזי במערכה. כדי להבין מה הכוח הפוטנציאלי של השכנה שלנו ממזרח, בדקנו מה החוזקות והחולשות של הצבא הירדני.

צבא ערבי מערבי

מאז הקמתה של הממלכה נחשבה ירדן כחריגה בנוף הערבי אזורי. מדובר בצבא בעל אוריינטציה מערבית, שנתפס גם בעיני הישראלים כשונה עד כדי כך שבשנות ה-70 ישראל כמעט ויצאה למבצע צבאי כנגד הסורים בכדי להגן על הירדנים. הצבא הירדני אומנם קטן בהיקף הסד"כ שלו, אולם הוא מצויד בכלי נשק מתקדמים ונחשב, על פי מכוני מחקר, כמיומן ובעל רמה מקצועית גבוהה. נכון להיום חיילי הצבא הירדני מוצבים במדינות רבות בעולם במסגרת כוחות האו"ם ואף מעורבים בלחימה באפגניסטן. בשנים האחרונות נמצא הצבא הירדני בשדרוג מערכות כולל. בין השאר הטמיעו בממלכה מערכות תקשורת מתקדמות שמסייעות בשליטה, בקרה ומודיעין.

מטוס קוברה ירדני באפגניסטן (צילום: חיל האוויר הירדני)
מסוק ירדני באפגניסטן. צבא ירדן מעורב בלחימה | צילום: חיל האוויר הירדני

זרוע היבשה: חיילים מאומנים היטב

כמו שאר הצבא, המבנה הארגוני של זרוע היבשה של הצבא המלכותי, הכוללת 148 אלף חיילים, דומה לזה של הצבא הבריטי. זרוע היבשה של צבא ירדן מבוססת על ארבעה פיקודים מרחביים, שלכל אחד מהם שלוש חטיבות משמר גבול שמבוססות בעיקר על לוחמים בדואים שנאמנים למלך. כוחות אלו מתניידים על שיריוניות מתקדמות מתוצרת אנגלית. לכל פיקוד יש גם זרוע תותחנים עצמאית ואלמנטים של תחזוקה ותובלה.

באופן שנחשב למסורתי יש 2 דיביזיות משוריינות ועוד 2 ממוכנות. השריון הירדני מבוסס על כ-1,000 טנקים, מתוכם 400 מתקדמים מסוג צ'לנג'ר 1 הבריטי. לצבא הירדני יש חטיבת צנחנים וחטיבת ריינג'רים כמו של ארה"ב. זרוע התותחנים דומה לזו של ישראל ואף מצוידת באותם תותחים כמו ה M-109, אותם מתכננים להחליף הירדנים במהלך השנתיים הקרובות בדגמים יותר מתקדמים. לצבא הירדני יש אלפי טילי נ"ט, רובם מדמים מערביים וחלקם מסוגלים לחדור כמעט את כל הטנקים הקיימים מטווח של 3 ק"מ. לכל אלה יש להוסיף אלפי מטולי RPG מדגמים שונים.

צבא ירדן מתאמן הרבה למרות מצבה הכלכלי של המדינה. רק לפני שלושה חודשים סיימו הירדנים את התמרון הצבאי הגדול ביותר בתולדות הממלכה בשיתוף עם ארה"ב, בריטניה, צרפת וסעודיה. על פי הערכות שונות הירדנים מחזיקים יותר מ-25 אלף חיילים במשימות של האו"ם מחוץ לממלכה באפריקה, מזרח טימור ואפגניסטן, שם הם הקימו בן השאר בית חולים צבאי גדול. בנוסף מאמנים הירדנים את הכוחות המיוחדים של לפחות 10 מדינות שונות, בהן עיראק, אלג'יר, לוב ולבנון. כדי להקל על המערכת האזרחית צבא ירדן מסייע בתוך המדינה בבנייה של תשתיות כמו למשל כבישים, מערכות השקייה או בניית סכרים.

חיל האוויר: זכה להערכה של טייסים ישראלים

חיל האוויר הירדני נחשב אומנם לקטן במונחים אזוריים, אך טייסיו נחשבים כבעלי רמת טיסה גבוהה. מאז הקמתו העריכו טייסים ישראלים את יריביהם מירדן יותר מאשר ממדינות אחרות; בניגוד למפגשים שהיו בעבר עם טייסים מצרים או סורים, הירדנים הצליחו לצאת מדי פעם כשידם על העליונה או לפחות נתנו פייט ראוי. למעשה, באחד מקרבות האוויר הראשונים שנערכו בין ישראל לירדן, הצליחו הירדנים להפיל מטוס ישראלי וגרמו נזק לשלושה נוספים. קרב האוויר הארוך ביותר של חיל האוויר הישראלי נערך בין רן פקר למואפק סאלטי, שהיה אז מפקד טייסת האנטרים. הקרב נמשך יותר מ 8 דקות, זמן נצח במונחים של קרב אוויר, אך בסיומו הצליח פקר להפיל את סאלטי – שנהרג לאחר שנטש והמצנח שלו לא נפתח. לאחר הקרב אמר פקר שסאלטי היה טייס מצוין שהציג רמת טיסה גבוה.

מטוס  הדרכה ירדני
מבין כל מדינות ערב, הטייסים המיומנים ביותר. מטוס הדרכה ירדני

בסך הכול משרתים בחיל האוויר הירדני 12,000 חיילים, שמפעילים כמאה מטוסי קרב ועוד כ-130 מסוקים מסוגים שונים ומטוסי תובלה ומודיעין. הזרוע הקרבית מבוססת על 68 מטוסי קרב מסוג F-16 משודרגים. ישנם עוד 30 מטוסי F-5, אך אלה משמשים בעיקר לאימון. לירדנים יש טייסת של מסוקי קוברה מצוידים כמו בישראל בטילי טאו משודרגים. זרוע התובלה מבוססת על מסוקי בלק הוק וסופר פומה מתוצרת צרפת ובמטוסי תובלה מסוג הרקולס, קאסא ספרדים ואליושין מתוצרת רוסית. לירדנים יש בעיה בתחזוקת כלי הטיס ובנוסף בהחתמת אנשי צוות אוויר חדשים – זאת לאור הדרישה לחתום על חוזה למשך 20 שנה.

בשנים האחרונות שדרגו הירדנים את מערך ההגנה האווירי שלהם ובנוסף גם נתנו דגש על כלי טייס לא מאוישים. צבא ירדן רכש מערכת מכ"ם מתקדמת מתוצרת רוסית, שמסייעת להם לזהות טילי שיוט וכטב"מים מגביהי טוס ממרחקים גדולים – כאשר המטריה הזו משולבת עם מכ"ם שלושה ממדים שנרכש מארה"ב. מערכת הבקרה המשוכללת הזו שולטת על עשרות סוללות נגד מטוסים מדגמים שונים, בהם טילי הוק משופרים ופטריוט.

שיתוף פעולה ביטחוני הדוק עם ישראל

עד חתימת הסכם השלום היה מצב מלחמה קבוע בין ישראל לירדן, למרות שמתחת לפני השטח תמיד התנהלו קשרים ענפים בין שתי המדינות, כולל מפגשי קצינים, שתרמו ליציבות האזורית. לפני שפרצה מלחמת ששת הימים נשלחו מסרים סמויים מישראל למלך חוסיין, שאם לא יתערב מדינת ישראל תשמור על שקט בגבול המשותף. בשנת 1970 יצא המלך חוסיין למלחמת חורמה כנגד ארגון אש"ף שהקים מדינה של ממש בתוך הממלכה שלו; סוריה איימה לנצל את המצב ולפלוש לירדן, ובתיווך אמריקאי ריכזה ישראל כוחות גדולים לאורך הגבול הסורי ומטוסי קרב סיירו בשמי ירדן. הסורים הבינו את המסר ועשו אחורה פנה. עוד לפני שפרצה מלחמת יום כיפור הודיעו הירדנים שלא ישתתפו במלחמה ואף הגדילו לעשות כאשר הזהירו את ראש הממשלה, גולדה מאיר, שהמצב עלול להביא לפרוץ המלחמה. מאז שנחתם הסכם השלום ב-1994, קיים שיתוף פעולה ביטחוני פורה בין המדינות שכולל משלחות קצינים ובנוסף חילופי מידע ושיתוף פעולה מודיעיני. בשנת 2004 חיילים ירדנים חיסלו שלושה מחבלים, לאחר שאלה פתחו באש על חיילי צה"ל מהצד הירדני של הגבול.

חיילים ירדניים (צילום: סוכנות הידיעות התימנית)
גם בתקופות שלום וגם בתקופות מלחמה, ישראל שמרה על קשרים הדוקים עם ירדן | צילום: סוכנות הידיעות התימנית

לאור תפקידה הגלובלי נראה שירדן תזכה כבר במהלך השנים הקרובות לסכומי כסף גדולים, בעיקר מארה"ב, בכדי לסייע לה להגדיל את הצבא ולשדרג אותו. כמו כן מציינים גורמים בצבא שלאור הבנייה של הגדר בגבול עם מצרים, נהיה עדים למעבר של גורמי טרור לירדן, שם הגבול עדין פרוץ. מצב כזה, מעריכים הגורמים, יגדיל עוד יותר את שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל וירדן.

>> "בקרוב הגבול עם סוריה יהיה הגבול החם בישראל"