SA-17 (צילום: ויקפדיה)
טילי SA-17. סוריה נערכת לתקיפה נוספת | צילום: ויקפדיה

הדף הרשמי של צבא איראן בפייסבוק דיווח היום כי צבא סוריה תגבר בימים האחרונים את מערך ההגנה האווירי סביב דמשק, כחלק מהערכות לתקיפה ישראלית נוספת. על פי האתר הרשמי של צבא איראן סוללות טילים מסוג SA-17 הוצבו בבסיס חיל האוויר אל-מאזה שבדמשק. אתמול אף הועלה סרטון ליוטיוב ובו נראים הטילים כשהם בדרכם לאזור ההצבה החדש.

יש לציין כי טילים מסוג זה נחשבים בישראל כאלה ששוברים את המאזן האזורי, וישראל לא תרשה העברתם לידי חיזבאללה. טילי נ"מ מסוג SA-17 נחשבים למסוכנים ועלולים לפגוע בחופש הפעולה של חיל האוויר הישראלי. SA-17 עלה לכותרות כאשר שיירה שהובילה טילים מסוג זה ממחסני צבא סוריה לחיזבאללה הושמדה, על פי פרסומים זרים וגם ההיגיון, על ידי חיל האוויר הישראלי. נראה שמדובר בטיל קטלני במיוחד וכזה שמדיר שינה מעיני קציני צה"ל הבכירים משום שלאחר התקיפה של ינואר צוטט בלונדון טיימס גורם ישראלי בכיר שאמר "לא נאפשר למערכות נשק מסוכנות שגורמות לחיל האוויר שלנו להיות פגיע ליפול לידי ארגוני טרור".

טילים בעלי שרידות גבוהה

ה-SA-17 נחשב ליורש של ה-SA-6, טיל שעשה שמות במטוסי חיל האוויר במלחמת יום כיפור, ולסוריה הגיע במהלך השנים האחרונות. הטיל מסוגל להפיל מטוס בטווח של 50 ק"מ ובגבהים של עד 24 קילומטר. הסוללה כולה ניידת ולכן קשה לאיתור ומורכבת ממכ"ם ומיחידות ירי עליה מוצבים הטילים כאשר על כל משגר יש ארבעה טילי קרקע-אוויר. אחד מיתרונות המערכת זה השרידות הגבוהה שלו, גם כאשר חלקים מהסוללה נפגעים. במידה ונפגעת אחת מיחידות הסוללה יכולות השאר להמשיך לתפקד.

לסוללת SA-17 מערכות מחשוב מתקדמות שמאפשרות לה יכולות תקשורת ותגובה מהירות במיוחד. למרות מלחמת האזרחים בסוריה, ובזמן שבישראל פועלים נמרצות למנוע מהם את טילי ה-S-300, הצטייד הצבא הסורי במספר לא ידוע של מערכות ה-SA-17 המתקדמות. לפי גורמים בישראל, חלק מאותן סוללות נרכשו מלכתחילה כדי להעביר אותן לחיזבאללה.