ארכיון (צילום: חיל האויר)
המפקדה תנהל יחידות מזרועות שונות בצה"ל כדי להשיג מטרות שנקבעו מראש | צילום: חיל האויר

השבוע התבשרנו על הקמתה של מפקדה חדשה בצה"ל, מפקדת העומק. ההחלטה התקבלה לאחר עבודה מטה מאומצת של האלופים אביב כוכבי (כיום ראש אמ"ן), עידו נחושתן שמשמש כיום כמפקד חיל האוויר וגדי אייזנקוט, שהיה בעבר אלוף פיקוד צפון. המפקדה, בראשה יעמוד האלוף (שיחזור לשרות) שי אביטל, תהיה אחראית על הפעלת כוח תוך שילוב זרועות ארוכות טווח של צה"ל כגון, חיל האוויר, חיל הים, מודיעין ויחידות מיוחדות, במה שמוגדר בצבא כך: "תפקידה של מפקדת העומק יוכוון להפעלת הכוח ולייזום והובלת מבצעים רב-זרועיים בעומק האסטרטגי". אז מה בדיוק זה אומר? מהי אותה מפקדה ומה המטרות לשמה היא הוקמה?

הפעלת מבצעים בזירות מרוחקות

המפקדה החדשה של צה"ל לא תבנה כוח צבאי חדש אלא תפעיל אותו, תפקידה יהיה ליזום ולהפעיל מבצעים בזירות מרוחקות ממדינת ישראל. מלבד המובן מאליו – התמודדות עם האיום האירני – תהיה המפקדה החדשה אחראית על סיכול הברחות הנשק לארגוני הטרור כמו חיזבאללה וחמא"ס. למעשה אחראי פיקוד העומק על זיהוי האיומים על מדינת ישראל כבר בעומק בו הם נוצרים, כמו למשל ההברחות או הגרעין, ויוזמה של פעולה משולבת ורב זרועית נגדם, גלויה או חשאית.

נתנז (צילום: ויקיפדיה)
תותחי נ"מ בסמוך למתקן הגרעיני בנתנז, אירן. מפקדת העומק תטפל? | צילום: ויקיפדיה

במהלך עבודת צוות ההקמה בראשותו של האלוף גדי אייזנקוט התברר כי הצורך במפקדה שכזו זוהה כבר בשנת 1982, וכבר אז הוחלט על הקמתה של מפקדת העומק. יציאתה של מדינת ישראל למלחמת לבנון הראשונה דחתה את קיום ההחלטה והמפקדה הוקמה רק בשנת 1986 תחת פיקודו של האלוף דורון רובין. מצבע כחול וחום, מבצע משותף של חטיבת גולני עם חיל האוויר כנגד ארגון הטרור של אחמד ג'יבריל נוהל למעשה ממפקדתו של האלוף רובין, אבל המבצע הקרקעי הסתבך ומלבד הכוח של סיירת גולני אף אחד מהכוחות לא השיג את מטרתו. הדבר גרר ביקורת גדולה בצה"ל, האלוף רובין עזב את תפקידו, וממפקדת פיקוד העומק נותרה מפקדת שליטה מטכ"לית למבצעים מיוחדים שנעלמה גם היא עם הזמן.

אם נבחן את הכותרות של השנים האחרונות, בעיקר את אלו שמגיעות "על פי פרסומים זרים", נגלה שצה"ל פעל לא מעט בזירות מרוחקות. קארין A, הפצצת שיירת נשק בסודן ועוד לא מעט פעולות, סביר שבוצעו בעזרת יכולת רב זרועית, מודיעינית, אווירית, ימית וקרקעית. כל מבצע כזה נוהל על ממפקדה מאולתרת שהייתה שייכת בדרך כלל לגוף הדומיננטי שניהל את המבצע. במלחמת לבנון השנייה, לדוגמה, היה צורך "להשאיל" את האלוף ניצן אלון שהיה אז מח"ט מרחבית בכדי לנהל את מבצע הקומנדו של סיירת מטכ"ל ושלדג בבעל בק.

בגלל המצב הזה עלה שוב הצורך להקים מפקדה שתרכז את הפעולות המרוחקות של צה"ל, מפקדה שתהיה כפופה ישירות לרמטכ"ל וישרתו בה כמאה חיילים וקצינים. מפקדת העומק תקבל בשעת הצורך את היחידות הרלוונטיות ותדאג להיות הגוף המתאם למשימות אותן היא כבר בנתה ואליהן היא התכוננה.

הכירו את שי אביטל, אלוף פיקוד העומק

האלוף שי אביטל (צילום: ששון תירם, ויקיפדיה)
אלוף ישן-חדש חוזר לצבא כדי לפקד על מפקדה ישנה-חדשה. שי אביטל | צילום: ששון תירם, ויקיפדיה

בראש המפקדה יעמוד אלוף חדש ישן, שי אביטל. אביטל התחיל את דרכו בסיירת מטכ"ל, הוא לחם ביום כיפור נגד הקומנדו הסורי ברמה והיה בין משתתפי מבצע החילוץ של סא"ל (לימים אלוף) יוסי בן חנן. בנוסף לחם גם בגזרה המצרית. לאחר המלחמה השתתף במבצעי חילוץ שונים, כגון הפריצה לדירה בבית שאן ומרדף אחר חולית מחבלים באזור מטולה, שם חיסל את ארבעת המחבלים לבדו. ביחידה הוא התקדם עד שפיקד עליה במלחמת לבנון הראשונה. הוא בוגר קורס סיור של הריינג'רס האמריקאי וקורס פו"מ של המרינס. לאחר הפיקוד של סיירת מטכ"ל עשה הסבה לשריון ופיקד על גדוד 74 של חטיבה 188, בהמשך התקדם לפיקוד על חטיבת מילואים וחטיבת שריון ולאחר מכן פיקד על עוצבת האש ולאחריה על אוגדה 36 של פיקוד צפון. לאחר מכן פיקד על גיס צפון בדרגת אלוף והיה יועץ הרמטכ"ל לטרור. מאז שנת 2002 נמצא אביטל מחוץ לצבא והתמודד במסגרת מפלגות פוליטיות שונות, בנוסף היה מנכ"ל משרד להגנת הסביבה. עכשיו כאמור יחזור האלוף הוותיק לצבא בכדי לפקד על פיקוד העומק.

ימים יגידו האם המפקדה החדשה תצדיק את קיומה, מה שכן נראה כי הקמתה של מפקדה שכזו מראה לאן מזיז צה"ל את כובד משקלו, כנראה שבעתיד הקרוב נשמע על לא מעט מבצעים עלומים ורחוקים עליהם ידווחו לנו "פרסומים זרים".

>> סקי, צלילות וסנפלינג: היחידות הכי מגניבות בצה"ל