שנת הקורונה הייתה מורכבת במיוחד עבור חיילים משוחררים, במיוחד מי ששירתו כחיילים בודדים ואין להם ממש עורף משפחתי בישראל. השמיים נסגרו בפניהם וגם אפשרויות התעסוקה שממילא מצומצמות, כמעט ולא היו קיימות.

אחת כזו היא שיראל עמר, שעלתה לישראל מצרפת בשנת 2017. "עליתי במסגרת תכנית צבר", היא משתפת בסיפורה האישי בשיחה עם mako. "למדתי בבית ספר ציוני בצרפת וישראל תמיד משכה אותי, הרבה בגלל הסיפורים של ההורים. היה ברור לי שאני מתגייסת לצבא".

במסגרת התוכנית היא עברה לגור בקיבוץ והגשימה את חלומה כשהתגייסה לחיל האיסוף הקרבי כלוחמת. "השירות היה מאוד משמעותי. לא קל, אבל אני אוהבת אתגרים והיה לי כיף מאוד. אולי זה מוזר אבל ממש אהבתי את המסעות כי בהן כל הלוחמות עזרו אחת לשנייה, זו חברות שיש רק בצבא".

היא מעידה שהשתתפה בלא מעט אירועים מבצעיים של איסוף מודיעין בשטח. על הרוב אסור לדבר. המעט שמותר קשור לתחום הברחות הסמים בגבול. "ההברחות הן כמו מבצע צבאי וזה מאוד מאתגר. כשאתה מסכל אירוע כזה הסיפוק הוא מטורף, ידענו שאם כל אחת מאיתנו לא הייתה שם זה לא היה נמנע. לכל אחת בצוות הייתה התמחות מסוימת וזה היה כיף".

שיראל (צילום: פרטי)
"אהבתי בעיקר את המסעות". שיראל בשירות הצבאי | צילום: פרטי

שיראל השתחררה מהצבא ביולי 2020 בעיצומו של משבר הקורונה. "אני לבד בארץ", היא משחזרת, "הייתי צריכה לשלם שכירות ולקנות אוכל ואין עבודה או הכנסה. הלחץ היה גדול, לא ראיתי אור בקצה המנהרה".

מודאגת ולא ממש מאמינה היא החלה לחפש עבודה. "במהלך החיפוש נתקלתי במודעה על גיוס חיילים בודדים דוברי שפות זרות להייטק. הייתי סקפטית וחשבתי שזה לא אמיתי כמו הרבה דברים ברשת אבל אמרתי שאנסה".

המודעה אליה פנתה שיראל הייתה של מיזם Amit4Life שמסייע לחיילים בודדים לאחר השחרור להשתלב בתעשיית ההייטק.

"זה לא היה משהו שחשבתי שאעסוק בו בכלל, לא היה לי שום רקע", היא מודה, "אבל פניתי אליהם ואחרי תהליך של חודש מצאתי את עצמי בחברת הייטק". לדבריה היא לא האמינה שזמן קצר אחרי השחרור כשהיא רק בת 21 תעבוד ב"עבודה של גדולים".

שיראל (צילום: פרטי)
"לא מאמינה שאני בעבודה של גדולים". ביום עבודה | צילום: פרטי

התהליך ששיראל עברה ארך קצת יותר מחודש, כשבמשך שלושה חודשים עוברים חיילים משוחררים כמוה הכשרה מהירה ומעמיקה בה לוקחים חלק מרכזי גם בוגרי 8200, ממר"ם, ויחידות נוספות - ללא עלות ובהתנדבות מלאה של כלל המעורבים.

"התהליך שהם מעבירים וכולל ליווי אישי, בסוף אין לי משפחה בארץ או מישהו שידחוף אותי. יש לי מלווה מהמיזם עד היום. היא סייעה לי להתכונן לריאיון, למבחני הכניסה ובעצם תמכה בי וסייעה לי להתקדם".

כך השתלבה שיראל בחברת מודיעין הסייבר IntSights שהחליטה לסייע לחיילים בודדים משוחררים שנשארו ללא עבודה ולשלב אותם בהייטק, להביע הערכה לתרומתם למדינה וכמובן להפוך אותם לכוח משמעותי בעולם העבודה. "אני עובדת כג'וניור אנאליסט, מתנהלת מול הרבה מאוד לקוחות ומסייעת להם בעולם הסייבר. למשל מגינה עליהם ברשתות החברתיות, גם מפני זיופים ובתחומים נוספים".

אלון ארבץ, ממייסדי חברת מודיעין הסייבר IntSights, מסביר כי: "התכנית הזאת היא ייחודית ואפשרה לנו לקחת חיילים בודדים בעלי פוטנציאל גבוה ולהעניק להם מסלול התפתחות משמעותי בחברה שלנו. יש היום מאבק קשה על ה'טאלנטים' ויש דרכים מגוונות לגייס אנשים טובים, זו רק אחת מהן".

אלון ארבץ (צילום: אינטסייטס)
"לקחת חיילים בודדים בעלי פוטנציאל גבוה ולהעניק להם מסלול התפתחות". ארבץ | צילום: אינטסייטס

"מבחינתנו יש פה שורת רווח כפולה - גם גיוס של כוח אדם איכותי וגם תרומה לקידום חיילים בודדים", מוסיף נציג החברה. "ההייטק הפך כבר מזמן לכלי משמעותי למוביליות בחברה הישראלית ואנחנו מקווים שיותר ויותר אוכלוסיות מגוונות ייהנו ממה שיש לו להציע".

שיראל מבחינתה מסתכלת עכשיו אחורה בסיפוק. "הייתי בלחץ כי אין עבודה וקורונה, החברה ממש הצילה אותי. אני רואה חברות שהיו במצב שלי וכמה קשה להן, אומרת לעצמי אני יכולה רק להודות שאני במקום טוב עם עתיד ורוד". ואם כבר עתיד אז היא סיכמה ואמרה שהתכנון שלה הוא להישאר: "עכשיו עוד יותר אין סיכוי שאחזור לצרפת וישראל היא הבית שלי".