זה לא משנה אם מדובר בתקיפת יעדי טרור, בסיכול מנהרה, בהשמדת משגר רקטות או באיום אחר. מאחורי כמעט כל פעולה מבצעית של צה"ל, מושקע מאמץ אינטנסיבי של שעות, ימים ואף חודשים מצד טייסות איסוף המודיעין של חיל האוויר.

כחלק ממהלך נרחב להעצמת יכולותיהן של הטייסות ושיפור התשתיות והאמל"ח שלהן, טייסות 100 ו-135 יעברו בשנה הקרובה מבסיס חיל האוויר שדה דב לחצור, שם אף תוקם בראשית 2019 טייסת מודיעין חדשה. עם הקמתה, היא תחל לקחת חלק באחת המשימות החיוניות ביותר של טייסות המודיעין ומערך כלי הטיס המאוישים מרחוק (כטמ"ם) - איתור יעדי הטרור עבור בנק המטרות שישמש בתקיפה אפשרית.

מדובר בעבודת איתור, פענוח ומעקב מורכבת, שמאפשרת למקבלי ההחלטות לקבוע את עוצמת ואיכות התגובה של ישראל לפעולות הטרור של האויב. עבודה זו, מסביר רס"ן א', סגן מפקד "הגמל המעופף" 100, מתאפשרת בזכות יכולות מתקדמות: "יש לנו את כוח האדם האיכותי ביותר וגם את מערכות התצפית האיכותיות ביותר. מדובר באמצעים אסטרטגיים שמספקים צילום יום רחב וממוקד, כמו גם חוזי בלילה. להמחשה, אנחנו יכולים לאתר אדם - ולהבין מה בדיוק הוא מחזיק ביד ממרחק עשרות קילומטרים".

האיתור הראשוני של יעד טרור אפשרי לתקיפה יכול להגיע ממספר מקורות. אפשרות אחת, היא שיהיה זה תוצאה של סריקה שגרתית או יזומה של טייסות המודיעין מעל שטח האויב, במהלכה יתבצעו זיהוי ופענוח מוצלחים של המטרה. בפעמים אחרות, הטייסות יעקבו אחר יעד שקיבלו עליו מידע מודיעיני מוקדם, שהושג באמצעים אחרים שלא ניתן להרחיב עליהם את הדיבור.

מטוס צופית (צילום: אתר צה"ל)
צילום: אתר צה"ל

"אנחנו נמצאים מעל כל אזור עניין מבצעי, נעים ממקום למקום תוך זמן קצר ומספקים תמונה שלמה על המטרות מלמעלה", משתף קצין ממערך הכטמ"ם. "אותם יעדים שמושמדים בסופו של דבר בתקיפות, כמו אלו שראינו בחודשים האחרונים, הם יעדים שהמערך שלנו שותף באיתור ובמעקב אחריהם לאורך כל הזמן".

"בשלב הבא", מוסיף גורם בכיר במערך הכטמ"ם, "אנחנו מסייעים לאשר שאכן מדובר ביעד הטרור עליו מצביע המידע המודיעיני הראשוני. זאת באמצעות זהות האנשים בסביבת היעד, תנועות חשודות בסביבה, וגורמים נוספים המאפשרים את גיבוש התמונה".

כעת מעבירות טייסות המודיעין את המידע שנאסף ועזרים חזותיים לגורמי מודיעין נוספים ולכוחות הפועלים בשטח, אבל משימתן ממש לא מסתיימת בשלב זה. "הטייסת שלנו מפעילה את הצופית והחופית", מציין רס"ן א'. "בעוד מטוס החופית מצלם סטילס ומאפשר ייצור עזרים עבור הכוחות התוקפים, הצופית מאפשרת צילום וידאו ושידור בזמן אמת של מה שקורה במטרה - יכולת בעלת חשיבות גדולה, בייחוד לאחר שהתקיפה עצמה כבר יצאה לפעול".

מערך הכטמ"ם, מצדו, מפעיל מספר רב של כלים, ביניהם ה"כוכב" וה"איתן", שנכנסו למבצעיות בשנים האחרונות, ולצידם ה"שובל" וה"זיק" שכבר משרתים שנים רבות. בשונה מבטייסת 100, אין חלוקה במערך בין הטייסים לאנשי המודיעין, סיירי האוויר, שמפענחים את התמונה, ומפעילי הכטמ"ם, שמוכשרים הן להטיס והן לפענח מודיעין בעצמם.

במהלך איסוף המודיעין, עומדות כל הטייסות בקשר עם "הצרכן", אותו גורם באחד הפיקודים או באגף המודיעין שאחראי להתמודדות עם המטרה. אך הרבה יותר מאשר בשלב האיסוף, חשוב הקשר הישיר עם הגורם התוקף במהלך התקיפה.

"יש לנו חשיבות מכרעת במניעת הפגיעה בחפים מפשע", מסביר גורם בכיר במערך הכטמ"ם. "אנחנו מבצעים סריקות לפני ובמהלך הפעולה, על מנת לאשר שהמטרה נקייה כמה שאפשר מבלתי מעורבים. זו משימה מורכבת, שדורשת הבנה של הנזק שייגרם בכל טווח מהמטרה המסוימת והיכרות עם טווחי הבטיחות. לאחר ההשמדה אנחנו מזהים שאכן יעד הטרור הושמד".

"גם במזג אוויר קיצוני ותוך סיכון ביטחוני אנחנו מבצעים את המשימה שלנו", מסכם רס"ן א'. "כל אזרח ישראלי, וגם האויב, צריכים לדעת שאנחנו שם 24/7, יודעים הרבה יותר משאנחנו חושפים - ותמיד צעד אחד לפני האויב".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל