צנחן (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
צנחנים, הרימו ראש: אתם משרתים באחד הצבאות החזקים בעולם | צילום: David Silverman, GettyImages IL

משחר האדם וההיסטוריה חיה האנושות במלחמה. לפי מחקרים, בכל שנות ההיסטוריה האנושית רק כ-300 שנים נחוו בעת שלום, בכל שאר הזמן זרענו הרס, פיצצנו, הרגנו, פצענו ולחמנו.

במדינה כמו שלנו בה אדם שלא שירת בצה"ל משול לאויב מדינה, האפקט הזה גדול עוד יותר; כל כלי המדיה עסוקים בלי הרף בשאלה הקיומית הגדולה, מתי כבר נפרק את אחמדיניג'אד ונוכל לחיות בשלווה ובאושר? התשובה בדרך כלל היא שזה כנראה לא משנה, תמיד יצוץ אויב חדש ומסוכן יותר שרוצה לפגוע במדינתנו הקטנה. אבל אפשר לרדת מהעץ - הצרות האלה אינן רק שלנו, הן נחלת כל המדינות באשר הן, והן אלה שמתדלקות בלי הרף את המנוע הגדול שנקרא התעשייה הצבאית העולמית.

כמו בכל תעשייה יש כאלה שמובילות את השוק, ויש כאלה שפשוט קונות כל טכנלוגיה זרה שנקרית בדרכם. בראש הרשימה בלי עוררין בכלל נמצאת ארצות הברית עם תקציב צבאי מטורף, דולקת אחריה סין, עם כוח אדם בלתי נגמר ומשאבים כספיים שגדלים וגדלים בכל יום, וכן, גם ישראל לא מפגרת בהרבה. אמנם אין לנו משאבים כלכליים באותה עוצמה אך לנו יש את יתרון איכות כוח האדם והביון ותופתעו לדעת כמה המוח משחק תפקיד במשחק הזה שנקרא "מלחמה".

ניסינו לסדר לכם רשימה כזו שתכיל את הכוחות המובילים בעולם, כאשר אנחנו דוחסים את כל האינפורמציה שבידינו למקשה אחת גדולה שתיתן לנו תמונה בהירה על מאזן הכוחות העולמי. כל זה כמובן מבוסס על מידע חופשי ולא נשאב ממאגרי נתונים של המדינות עצמן - שלא נדבר על יכולות גרעיניות, שבכלל הופכות את הקערה על פיה (אך מכיוון שב-60 השנים האחרונות לא היה שימוש בסוג כזה של יכולת, נוריד אותו בינתיים מהמשוואה).

חמישה מהצבאות החזקים ביותר בעולם, לפניכם.

ארצות הברית: כסף קונה כוח

הייתם מאמינים שבתחילת מלחמת העולם הראשונה צבא ארה"ב עמד רק במקום ה-17 ברשימה? ובכן מאז ובמהלך מלחמות העולם הראשונה והשנייה, האמריקנים הפכו כמעט כל מפעל אזרחי למפעל צבאי - וכך הגדילו את התפוקה שלהם באלפי אחוזים.

נושאת מטוסים אמריקנית (צילום: Handout, GettyImages IL)
עכשיו תכפילו את זה ב-11 ותתחילו להבין מה זאת עוצמה. נושאת מטוסים אמריקנית | צילום: Handout, GettyImages IL

ארצות הברית היא ללא ספק המעצמה הגדולה בעולם. תקציבה הצבאי מכיל יותר כסף מאשר כל הצבאות ברשימה יחדיו ואין מה לעשות, כסף שווה כוח. התעשייה הצבאית העצומה של האמריקנים היא אחת מאבני היסוד של המדינה. יתרונה הגדול ביותר הוא היי-טק וטכנולוגיה. אסור לשכוח שאם ישראל צריכה מכשיר קשר חדש, היא פונה לתדיראן או לחברה בסדר גודל דומה; לארה"ב יש את מוטורולה, ויחי ההבדל הקטן.

ארה"ב גם מחזיקה את חיל הים הגדול והמתקדם בעולם - אחד מסמלי הסטטוס המוכרים ביותר שלו הן נושאות המטוסים המפלצתיות להן אין כמעט אח ורע בעולם. אבל החוזק האמיתי של אמריקה נמצא בחיל האוויר, שהוא ללא ספק חוד חניתה הצבאי: 18,000 מטוסי קרב, 4,500 מסוקים, כולם מהדגמים המתקדמים בעולם ומצוידים בטילים ארוכי טווח, יוצרים מטריה אווירית עולמית שלה עדיין אין תשובה בעולם המערבי. לא סתם כבשה ארה"ב את עירק בפחות משלושה שבועות. מטוסי הקרב שלה המטירו כזו מתקפה שלא הותירה לעירק אפילו סיכוי קלוש של התנגדות.

אריות הים (צילום: Handout, GettyImages IL)
יש מי שאומר שהחיילים האמריקנים מורעלים אפילו יותר מאתנו. אריות הים | צילום: Handout, GettyImages IL

חיילים בשירות סדיר: 1.4 מיליון. חיילים בשירות המילואים – 1.5 מיליון.
35 אלף כלי נשק רכובים (שיריון, טילי קרקע, כלי נשק נגררים).
חיל אוויר: 18 אלף מטוסים, 4 אלף מסוקים, 15 אלף בסיסי חיל אוויר (כולל נמל תעופה).
חיל הים: 1,500 כלי שיט, ביניהם – 75 צוללות, 11 נושאות מטוסים ו-10 נמלים מרכזיים.
תקציב הביטחון: 515,400,000,000 דולר.
יחידות מובחרות: אריות הים – הקומנדו הימי , יחידת דלתא ועוד יחידות מובחרות רבות.
מיקום לפי האתר גלובל-פייר-פאוור: 1

סין: עוצמה שקטה

העם הסיני ידע לא מעט מלחמות: מלחמת סין-יפן שחזרה על עצמה פעמיים, המלחמה נגד הודו וגם מלחמות נגד וייטנאם. אמנם הסינים לא משקיעים בתקציב הצבא כמו ארה"ב אבל יש להם יתרון אחד גדול - יותר ממיליארד חיילים וחיילות פוטנציאלים. הסינים מנותקים מהעולם המערבי מזה שנים אך זה לא מנע מצבא סין לקיים בעבר מערכת יחסים מבוססת סחר עם הרוסים והישראלים. הסינים משלמים הון עתק, והרוסים והישראלים מספקים להם בתמורה כמויות עצומות של נשק מהמתקדמים בעולם.

חיילים סיניים (צילום: Feng Li, GettyImages IL)
לך תתמודד עם זה - השורה הזאת נמשכת לנצח. חיילים בצבא הסיני | צילום: Feng Li, GettyImages IL

הדבר הכי מפחיד בהתעצמות הסינית זה השקט בה היא נעשית; הכל מוסתר היטב מאחורי מסך ברזל בלתי ניתן לחדירה. אפילו האמריקנים מודים באחד המסמכים שלהם לסנאט על חוסר יכולתם לחדור את מסך הברזל, ואפילו ניסו בשלב מסויים להציע לסין לשתף פעולה בתרגילים רחבי יריעה.

חיילים בשירות סדיר: 2.2 מיליון. חיילים בשירות המילואים – 800 אלף.
31 אלף כלי נשק רכובים (שיריון, טילי קרקע, כלי נשק נגררים).
חיל אוויר: 1,900 מטוסים, 500 מסוקים, 497 בסיסי חיל אוויר (כולל נמל תעופה).
חיל הים: 760 כלי שיט, ביניהם 68 צוללות, נושאת מטוסים אחת, ו-8 נמלים מרכזיים.
תקציב הביטחון: 59,000,000,000 דולר.
יחידות מובחרות: PLA – התנועה הצבאית לשחרור האדם (בין 7 ל 14 אלף לוחמים לפי ההערכות).
מיקום לפי האתר גלובל-פייר-פאוור: 2

ישראל: האדם שיודע ינצח

המיקום שלנו בעולם הוא מדהים לעומת הגודל שלנו. המספרים מדברים על מיקום שנע בין מקום 6-11 בעולם, שזה נתון מדהים אם נתייחס לעובדה שמדובר במדינה של 7 מליון תושבים בלבד. ישראל היא מעצמת פיתוח נשק וזה היתרון שלנו, אבל לא נשכח גם את העובדה שהשתתפנו ב-7 מלחמות לפחות שברובן יצאנו כשידנו על העליונה. עוד יתרון שאותו אי אפשר לכמת במספרים הוא מערך המודיעין והביון של המדינה - המוסד, השב"כ ואגף המודיעין הצבאי שלנו מתאחדים לידי ישות מודיענית בלתי ניתנת למדידה. במקרה של עוצמה צבאית ידע הוא כוח, ותסמכו על העם היהודי להמציא לנו פטנטים.

חיילי גבעתי (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
כל הזין בגדודים? אולי. אבל אולי זה מה שעושה אותנו חזקים כל כך. חיילי גבעתי | צילום: אימג'בנק/GettyImages

חיילים בשירות סדיר: 190 אלף. חיילים בשירות המילואים: 400 אלף.
14 אלף כלי נשק רכובים (שיריון, טילי קרקע, כלי נשק נגררים).
חיל אוויר: 800 מטוסים, 390 מסוקים, 53 בסיסי חיל אוויר (כולל נמל תעופה).
חיל הים: 18 כלי שיט, ביניהם – 3 צוללות ו-4 נמלים מרכזיים.
תקציב הביטחון: 18,700,000,000 דולר.
יחידות מובחרות: סיירת מטכ"ל, שלדג , שייטת 13 ועוד.
מיקום לפי האתר גלובל-פייר-פאוור: 11

רוסיה: בלי רחמים

אימפריה משכבר הימים, יצרנית נשק מהגדולות בעולם, למודת מלחמות, רוסיה מאז ומתמיד הייתה בקדמת המפה בכל מה שנוגע לטכנולוגיה צבאית ופיתוח אמצעי לחימה. לראיה, בשנת 2005 הוערך היקף ייצוא הנשק של רוסיה ב-6 מיליארד דולר, סכום מדהים לא רק בגודלו אלא גם בהתחשב בעובדה שהכסף חוזר לתקציבה של המדינה ועוזר לה להמשיך לייצר נשק ולהעצים את צבאה שלה.

חיילים רוסיים (צילום: Burak Kara, GettyImages IL)
אתה מצלם לכתבה במאקו? מגניב! | צילום: Burak Kara, GettyImages IL

אסור לשכוח גם שהצבא ברוסיה הוא צבא חובה. יש להם מעל למיליון לוחמים בשירות הסדיר וביניהם גם נשים, שלוקחות חלק בתפקידים העורפיים. מדובר בכוח אנושי עצום לכל הדעות שלא ניתן לזלזל בו לרגע.

לרשות צבא הפדרציה הרוסית עומדת גם יחידת הספצנאז, יחידת קומנדו עצומה שמונה בערך 15 אלף לוחמים, מטובי בניה של רוסיה. כל לוחם הוא מכונה מאומנת היטב שמיועדת לרצוח, לחבל ולרגל - עוד תכונה קטלנית להוסיף לארסנל המגוון של הרוסים.

חיילים בשירות סדיר: 1.2 מליון. חיילים בשירות המילואים: 2.4 מליון.
79 אלף כלי נשק רכובים (שיריון, טילי קרקע, כלי נשק נגררים).
חיל אוויר: 1,200 מטוסים, 2,600 מסוקים, 1,200 בסיסי חיל אוויר (כולל נמל תעופה).
חיל הים: 526 כלי שיט, ביניהם 61 צוללות, נושאת מטוסים 1 ו-8 נמלים מרכזיים.
תקציב הביטחון: 43,200,000,000 דולר.
יחידות מובחרות: ספצנאז – מונה בערך 15,000 לוחמים.
מיקום לפי האתר גלובל-פייר-פאוור: 3

בריטניה: אין תחליף לניסיון

הצבא הבריטי הוא בלי ספק הצבא הוותיק בעולם. 200 שנים של התעצמות צבאית לא הולכים ברגל, וצבא בריטניה השתתף ביותר מ-20 מלחמות שונות מאז היווסדו. העובדה שהממלכה הבריטית עדיין קיימת ומשגשגת רק מראה על עוצמתו האדירה. הבריטים ידועים גם במערך המודיעין העצום שלהם, מיחידות צבאיות מיוחדות שהן מודל לחיקוי במדינת ישראל ועד מטה הביון MI5, המוכר לנו מסרטי ג'יימס בונד המפורסמים.

חיילים בריטיים בירושלים (צילום: Fox Photos, GettyImages IL)
הם היו בכל מקום, בכל זמן. חיילים בריטיים בירושלים | צילום: Fox Photos, GettyImages IL

מה שמדהים בצבא הזה הוא הדמיון לצבא הישראלי - עם כמעט אותה כמות לוחמים ואנשי מילואים, אבל עם תקציב פי 3 גדול, מצליחה הממלכה הבריטית להעמיד צבא איכותי, טכנולוגי ועצמתי לא פחות, מאשר מדינה כמו סין, שלה כוח צבאי סדיר של 2.4 מליון אנשים לעומת 180 אלף חיילים בצבא הבריטי.

לרשות צבא הממלכה הבריטית עומדת אחת מיחידות הקומנדו המיוחדות המפורסמות בתבל – SAS. היחידה קמה בתחילת שנות ה-40 במטרה לפגוע באויב במקום שהכי כואב לו ולעשות זאת בשקט ביחידות קטנות ומובחרות, ושימשה גם מקור השראה להקמת כוח הדלתא של ארה"ב וסיירת מטכ"ל הישראלית.

sas הבריטית- מבצעי חילוץ (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
ההשראה לסיירת מטכ"ל. SAS הבריטית | צילום: אימג'בנק/GettyImages

חיילים בשירות סדיר: 190 אלף. חיילים בשירות המילואים: 230 אלף.5,100 כלי נשק רכובים (שיריון, טילי קרקע, כלי נשק נגררים).
חיל אוויר: 1,000 מטוסים, 750 מסוקים, 450 בסיסי חיל אוויר (כולל נמלי תעופה).
חיל הים: 139 כלי שיט, ביניהם 17 צוללות, 2 נושאות מטוסים ו-10 נמלים מרכזיים.תקציב הביטחון: 53,148,770,000 דולר.
יחידות מובחרות: SAS – יחידת קומנדו של חיל האוויר, SBS – יחידת קומנדו של חיל הים ועוד.
מיקום לפי האתר גלובל-פייר-פאוור: 5

בשבוע הבא בחלק ב' של הכתבה: כמה חזק הצבא של גרמניה, באיזה מיקום מדורגת צרפת, מה העוצמה של הצבא הטורקי ולמי יש יותר חיילים - הודו או יפן?

>> לא רק שייטת 13: היחידות המובחרות בעולם