הסערה סביב התיעוד שבו נראית מרצה מהאוניברסיטה העברית, ד"ר קרולה הילפריך, נוזפת לכאורה בסטודנטית שלה, קצינה שהגיעה ללימודים במדים, מסרבת לדעוך. האירוע המדובר התרחש בסיום שיעור בקורס "תיאוריות ביקורתיות של תרבות" המועבר במסגרת לימודי תואר שני. הילפריך תועדה כשהיא אומרת לסטודנטית: "את לא יכולה להיות נאיבית ולבקש שיתייחסו אלייך כאזרחית כשאת מבקשת להיות במדים. את חיילת בצבא של ישראל, ויתייחסו אלייך בהתאם".

על פי הפרסומים בכלי התקשורת, הילפריך יזמה את השיחה עם החיילת במטרה לנזוף בה לאחר שסטודנטית ערבייה שנכחה בשיעור הפנתה אליה הערות. ההקלטה פורסמה לראשונה בחדשות "כאן", ולאחר מכן בתיעוד מצולם ב-Ynet.

פרסום הסרטון גרר תגובות משני צדי המפה הפוליטית, כולל הפגנות של תנועת "אם תרצו" ועצומה לפיטורי המרצה, עליה חתמו יותר מ-25 אלף אנשים. מנגד, פורסמו בימים האחרונים בעיתון "הארץ", בתכנית "חי בלילה" ובאתר "שיחה מקומית" פרסומים המאירים את הפרשה באור שונה. ב"הארץ" פורסם כי מי שיזמה את השיחה לאחר השיעור לא היתה הילפריך אלא דווקא החיילת עצמה, ב"חי בלילה" וב"שיחה מקומית" נטען כי הסטודנטית היא פעילה בארגון הימין "אם תרצו", ובאתר האחרון אף פרסמו את שמה המלא.

כעת, נחשפים פרטים נוספים שטרם פורסמו מהמקרה. בעמוד הפייסבוק של "מדינת ירושלים", מגזין ירושלמי עצמאי, פורסם תחקיר מצולם שערכו נתן אודנהיימר ונעמי נידם בנושא. נידם, שלמדה בעצמה בחוג ללימודי תרבות באוניברסיטה העברית שוחחה עם החיילת, המרצה וכן סטודנטים שהיו שהיו בכיתה. "החיילת הסכימה לדבר איתי, דווקא בגלל שאנחנו לא גוף תקשורת מוכר", אומרת נידם. "היא אומרת שהיא לא יודעת מי צילם אותה ולא ידעה שהיא מצולמת בזמן אמת. כשזה נודע לה היא ביקשה לא להפיץ את זה, לא לתקשורת ולא ברשתות החברתיות". לדברי נידם, החיילת גילתה על הפרסום רק בערב בחדשות. "הקצין שלה התקשר אליה והיא הייתה מופתעת. הכתבת של 'כאן', יערה שפירא, לא דיברה איתה לפני ולא ביקשה ממנה פרטים".

עוד אומרת נידם כי החיילת אישרה שלא הייתה כלל התייחסות למדים שלה בזמן השיעור, לא מהמרצה ולא מהסטודנטית הערביה. "החיילת חושבת שכל הסיפור הזה יצא מפרופורציה". לדברי נידם, המרוויחים מתיעוד התקרית ופרסומה הם אנשי תנועת "אם תרצו", ולראייה, האדם היחיד שהתראיין לכתבה שפורסמה ב"כאן" הוא תום ניסני, נציג התנועה.

"אני מאמינה שהחיילת היא קורבן למניפולציה"

ד"ר ניקול הוכנר, ראשת התוכנית ללימודי תרבות ובעצמה מרצה של אותה חיילת, ערכה תחקיר מקיף על האירוע ושוחחה עם כל הנוגעים בדבר, כולל עמיתתה ד"ר קרולה הילפריך והסטודנטית במדים. בתגובה, כתבה מכתב לסטודנטים, עליו חתומים כל הקולגות שלה בתוכנית.

"לא היו מתחים או עוינות מתחילת הסמסטר ועד עכשיו. החיילת מגיעה במדים כמעט תמיד, ומעולם לא הייתה עם זה בעיה", מבהירה הוכנר, ומסבירה כי השיעור שבסופו אירעה התקרית עסק בהשפעה של מערכות כוח על המשפחה. "סטודנטית ערבייה שאלה שאלה בהקשר להיחלשות הסמכות הפטריארכלית בחברה הפלסטינית, והשתמשה בביטוי 'המשטר הציוני'. קרולה אמרה שהיא לא מתמצאת במציאות של החברה הפלסטינית, וכחומר למחשבה היא נתנה דוגמה מתוך החברה השחורה האמריקאית. בכך הסתיים השיעור".

בסוף השיעור, מספרת הוכנר, ביקשה החיילת להמשיך את הדיון אל מול הסטודנטית הערבייה וטענה בפניה שהרשות הפלסטינית אחראית לבעיות שהועלו בשיעור. הסטודנטית ענתה לה בתגובה: 'איתך אני לא מדברת', לקחה את חפציה והלכה.

לדברי הוכנר, בשלב זה פנתה החיילת למרצה וטענה בפניה ש'השיעור היה קונספירציוני'. בשיח שהתפתח בפניהם הביעה החיילת להט ומצוקה ושיתפה את קרולה בכך שהיא מרגישה לא בטוחה בקמפוס. "קרולה בתגובה אמרה לה שללבישת מדים יש משמעות, ואם היא מרגישה לא בטוחה, היא צריכה לפנות לעזרה. המשך השיחה התנהל מחוץ לכיתה, כי קרולה מיהרה להגיע לשיעור בצד השני של הקמפוס.

ד"ר קרולה הילפריך, המרצה שתועדה
ד"ר קרולה הילפריך

את יודעת מי צילם אותן מלמעלה כשהן יצאו מהשיעור?

"אין לי מושג. אם אני הייתי תופסת סיטואציה שבה נראה שיש קטטה, הייתי שולפת את הטלפון כדי לתפוס בעין העדשה את כל האירוע, ולא הייתי מתעדת באופן שיטתי רק חלק מאותו האירוע. כך שזה לא נראה הגיוני שלאורך הסצנה אפשר לראות אך ורק את קרולה. בקלות אפשר היה לעשות צעדים בודדים ולראות את הכל, אבל אני לא יכולה להוכיח דבר. זה הרגיש לי משונה כבר בפעם הראשונה כשראיתי את הסרטון".

מספר שעות לאחר מכן, הבחינה ד"ר הוכנר בחיילת יוצאת בבכי מהשיעור שלימדה. בדיעבד, התברר לה שבאותו הרגע נודע לה שהמקרה עתיד להתפרסם בתקשורת. "היא סיפרה לי על הוויכוח עם קרולה, ואמרה שהיא לא יודעת מי תיעד את האירוע. כבר באותו ערב היא כתבה לי, 'מה שלום קרולה, צר לי שדיברו עליה בצורה כזאת. אשמח שנדבר ונחשוב איך לתקן את המצב'".

הבוקר פרסמה האוניברסיטה העברית מודעה בה הביעה תמיכה בסטודנטים במדים שלומדים בה.


ד"ר הוכנר מצדה מביעה ביקורת חריפה על הנאמר בה: "אין לי בעיה שרוצים לחבק את החיילים, הילדים שלנו מתגייסים וחלק ניכר מהסטודנטים שלנו היו בצבא ומשרתים במילואים, אבל מה שאומלל במודעה הזאת זה מה שהיא משדרת, והיא נותנת פרס ל'אם תרצו' שמיהר להתפאר בזה".  

ד"ר ניקול הוכנר, האוניברסיטה העברית (צילום: אתר האוניברסיטה העברית)
ד"ר ניקול הוכנר | צילום: אתר האוניברסיטה העברית

נשמעו טענות על כך ש"אם תרצו" ביימו את התקרית, ושהחיילת הייתה פעילה שלהם.

"אני לא חוקרת את העבר של הסטודנטים. אני מאמינה שהחיילת היא קורבן למניפולציה, ואני חוששת מאוד שאנשים זדוניים השתמשו בה וניצלו אותה למטרותיהם. הניצול של חיילת וגניבת הדעת הוא כשאנשים מצלמים מאחורי גבך, זה מה שלא היה בסדר. לא החיילת אשמה חלילה, וכל עוד לא הוכח אחרת אני תומכת בה, האשמים הם אלו שמצלמים מאחורי הגב של אנשים, מעוותים מציאות ומסלפים רגע מחוץ להקשרו".

מה דעתך על האופן שבו סוקר האירוע בתקשורת?

"הסערה הזאת היא תעודת עניות לתקשורת שמקבלת סרטון ולא בודקת מאיפה הוא מגיע, בלי תחקיר מינימלי. הרי ברור שהסרטון הזה משרת מסרים מסוימים, אבל אף אחד לא חשב לשאול ולבדוק מה היה. הסערה הלא פוסקת הזאת היא לא על קרולה, היא מראה הכיצד שקר מאומץ כאמת כל כך מהר. לא פנו לחברי הסגל ולא לסטודנטים עד אתמול".

מה יעלה בגורלה של ד"ר הילפריך? נשמעו לא מעט קולות להשעות ואף לפטר אותה.

"מחר יהיה שיעור, אבל קרולה לא תהיה בו. גורמים קיצוניים רק היו רוצים עוד תמונה של קרולה מול גדוד של סטודנטית במדים. צר לי שהסטודנטים שבאים במדים לא מבינים שגם הם נוצלו על ידי השקרים של 'אם תרצו', שהיו רוצים להוכיח ש'כל המרצות שמאלניות שצורחות על סטודנטיות במדים'. הלינץ' הציבורי שהיה נגד קרולה הוא נורא. כאישה, כילידת גרמניה, כחוקרת ביקורתית, מזוהה עם השמאל, קרולה הצליחה לגלם את כל מה שהקיצונים מוקיעים, אבל קרולה היא חוקרת ומורה מאלפת. נמשיך לקיים בהר הצופים מרחב של דו-קיום וכבוד הדדי ולא נוותר על היושר ההגינות והסובלנות".

_OBJ

"היא לא הייתה יכולה לביים את זה"

אדוה חנקין, חברתה של החיילת וסטודנטית באוניברסיטה העברית הלומדת לתואר בשני במנהל עסקים, מוסיפה פרטים על תחושותיה של החיילת בפרשה. "לא הייתי בשיעור המדובר, אבל ראיתי אותה ישר במסדרון אחרי", היא אומרת. "ראיתי אותה בוכה ושאלתי מה קרה. היא אמרה, 'אני לא מאמינה שמרצה גוערת בי שאני באה עם מדים, באתי ישר מהבסיס'. אני לא חושבת שהיא יכולה הייתה לביים את זה".

חנקין טוענת שהיא ראתה את החיילת מדי פעם באירועים של "אם תרצו", אבל היא לא מבינה מדוע "זה הופך אותה לפחות אמינה", לדבריה, החיילת טרם מסרה את גרסתה מכיוונה שהיא מפחדת מהתנכלויות, ואף מנועה מלהתראיין באמצעי התקשורת מכיוון שהיא שהיא עודנה משרתת בצבא.

מתנועת "אם תרצו" נמסר בתגובה:

"ארגוני השמאל הקיצוני מנצלים לרעה את חוסר יכולתה של הקצינה להגיב מפאת שירותה בצה"ל ומסלפים את האמת הפשוטה כאילו לכאורה נשלחה על-ידי מישהו לעשות משהו. 

חשיפת תאגיד השידור הציבורי "כאן" מעוררת השראה ולשמחתנו, היא אינה הותירה מקום לספק מי המותקף ומי התוקף. הראייה לכך פורסמה הבוקר בכרוז התנצלות בפני החיילת עליו חתם נשיא האוניברסיטה בכבודו ובעצמו.

יצוין כי התנצלות זו אינה מספקת ומהווה טיפה ים. עם ישראל יודע את האמת ודורש את פיטורי המרצה לאלתר. תנועת "אם תרצו" כתנועה הציונית הגדולה בישראל תמשיך לפעול למען חיילי צה"ל בסדיר ובמילואים".

מ"כאן חדשות" נמסר בתגובה:

"הארגון לא שותף בהכנת הכתבה ולא העביר לידינו את תיעוד המקרה. פעיל הארגון "אם תרצו" שולב כמגיב בכתבה ששודרה במהדורה המרכזית, לאחר הפרסום הראשוני בדיגיטל. תיעוד שיחת המרצה והחיילת באייטם מדבר בעד עצמו באשר לנסיבות המקרה".

האוניברסיטה העברית פרסמה את המכתב הבא בתגובה: "בעקבות האירוע המצער שסבב סביב חיילים וחיילות הלומדים באוניברסיטה, אנו מבקשים להבהיר באופן חד משמעי את עמדת האוניברסיטה בנושא. האוניברסיטה העברית גאה בכך שבין הסטודנטים והסטודנטיות שלה יש חיילים וחיילות משרתים. אנו מקבלים אותם בשמחה לשורותינו בכל לבוש. זאת הייתה עמדת האוניברסיטה מאז ומתמיד. חשוב להבהיר כי לא הייתה אתמול כל אלימות פיזית בין המרצה לסטודנטית בניגוד לדיווחים שונים. בשיחה שהתקיימה אתמול בין הסטודנטית והמרצה לאחר השיעור עלול היה להשתמע שיש למרצה ביקורת על היות הסטודנטית במדים. זו מסקנה מוטעית לחלוטין ולכן בחרה המרצה, וכמוה גם הנהלת האוניברסיטה, להתנצל פומבית בפני הסטודנטית. אנחנו מבקשים לשוב ולהבהיר שהאוניברסיטה מחויבת באופן כללי לעקרונות של סובלנות וריבוי דעות".