דיגיים פלסטינים (צילום: ap)
הפכו לחיילים של חמאס. דייגים בעזה (למצולמים אין קשר לכתבה) | צילום: ap

חסאם בכר, 43, אב לעשרה ילדים מרצועת עזה, התפרנס כל חייו מדיג. הוא נהג לדוג סרדינים במימי חופי עזה, אך שהזמנים הפכו קשים, הוא הסכים להפוך לאחד מבכירי 'קומנדו החסקה' - חוליה שחמאס הקים, כדי להבריח טונות של חומרי נפץ, לוחות ברזל וראשי טילים ורקטות גראד מסיני לרצועת עזה.

בשלהי שנת 2013, שבעה חודשים לפני מבצע צוק איתן, סגר צבא מצרים את מרבית המנהרות המובילות מסיני לעזה, מה שגרם למחסור חמור של סחורות ברצועה, וכן של חומרי נפץ וראשי רקטות – מהם הזרוע הצבאית של חמאס ייצרה גראדים וטילי פאג'ר 5. סגירת המנהרות גרמה לנזק של מאות מיליוני שקלים לקופת החמאס, שכן 'ועדת המנהרות' של הארגון לא יכולה הייתה לגבות מיסים מסוחרים. בידי חמאס נותרו כ-20 מנהרות "וי.אי.פי" בלבד.

כדי להתגבר על סגירת המנהרות והריסה של רובן על ידי צבא מצרים, החליטו בזרוע הצבאית של החמאס להקים את 'קומנדו החסקה' שהורכב מכ-20 דייגים שגויסו בכפייה על ידי חמאס כדי להבריח עשרות טונות של חומרי נפץ מסיני לעזה. לדייגים, בהם חסאם בכר, לא נאמר בהתחלה שהם אמורים להבריח חומרי נפץ, אלא דובר באופן כללי על הברחת סחורות – צמיגים לאופנועים, צבע, חלקי חילוף לכלי רכב ועוד – שיועדו ללוחמי הקומנדו הימי של חמאס. עבור כל הברחה סוכם שיקבלו בין 500 ל-1,000 דולר.

"אני רציתי לעבוד בעבודה הזו כי אני צריך כסף. יש לי בת חולה במחלת סרטן, יש לה שיתוק ובן בן ארבע שנמצא בבית חולים שניידר בישראל", סיפר בכר בחקירתו ביחידת פח"ע דרום ובשב"כ. "באותו יום התקשר אליי א' (מפקד בכיר במשטרה הימית של חמאס) ואמר לי תכין את עצמך להברחה. אני ואחמד (מבריח נוסף) נסענו לנמל עזה והכנו את החסקה שלי".

הדייגים נעזרו בחסקות כדי לבצע את ההברחות, כשבכירי הזרוע הצבאית מנהלים את הקשר עם המבריחים שבצד המצרי. "היו מקרים שהדבור המצרי רדף אחרינו אבל לא השיג אותנו והצלחנו לברוח עם הסחורות", סיפר בכר, והוסיף שהוא וחבריו הבריחו מאות 'איסכוריות' (מתכות) שיועדו לייצור טילים, וכן חליפות צלילה ובלוני חמצן עבור הקומנדו הימי של החמאס.

"הברחתי 25 שקים של חומר נפץ"

בכר חשף בחקירתו, כי לפני כשנה נעצר על ידי חמאס בטענה שהוא משתף פעולה עם ישראל. "הזמינו אותי למבנה ביטחון הפנים בעזה ושם אמרו לי שאני משת"פ עם ישראל. שמו לי שק על הראש והרביצו לי. עשרה ימים הייתי עצור. הייתי במעקב כל הזמן", סיפר. הוא שוחרר לאחר שלא הוכח שהוא משת"פ, וכעבור כמה ימים הוא קיבל מפנייה מבכיר בזרוע הצבאית, אשר דרש ממנו להבריח אמצעי לחימה מסיני לעזה באמצעות חסקה.

"אמרתי לו שאני לא יכול לצאת לים, שאני צריך לצאת לישראל על מנת לטפל בבן שלי. הוא איים עליי שהוא הולך להכניס את שמי אצל ביטחון הפנים של חמאס על מנת שלא אצא לישראל, וגם אמר שהוא הולך לדבר עם הדייגים שאני משת"פ עם ישראל. הבטיחו לי שאצא לקבל טיפול בבית חולים במצרים", שחזר בכר, וסיפר כיצד סחטו אותו בחמאס לעבוד איתם בהברחות אמצעי לחימה. לטענתו, הוא סירב בתוקף לבצע את ההברחות אבל האולטימטום של הקצין בחמאס גרם לו לשנות את דעתו.

"הסכמתי להבריח 25 שקים של טי.אנ.טי ועוד דברים אחרים. הבאתי את החסקה שלי ונפגשתי עם ע' (דייג מבריח) בערב בנמל עזה, ועלינו בחסקה למצרים ואחרי שלוש שעות חזרנו לנמל דיר אלבלח. היו שם בשקים גם ראשי טילים וטי.אנ.טי", חשף בכר. הוא הוסיף שבכמה מקרים דבורים של חיל הים ירו לעבר הדייגים, אך פספסו אותם.

בכר וחבריו ל'קומנדו החסקה' נדרשו לשמור על חשאיות ולא לספר לאיש על ההברחות. "אמרו לנו לשתוק ולא לדבר עם איש, ואם המצרים או הישראלים ירדפו אחרינו לזרוק הכול לים ולהגיד שאנחנו דייגים לא לספר מה אנחנו עושים", ציין בכר. הוא תיאר את שיטת ההברחות, כיצד מהצד המצרי והעזתי התנהלה רשת תקשורת ושיטות תאורה כסימנים לביצוע ההברחה ושהשטח נקי מכוחות ישראלים או מצריים.

לפני כשבועיים בכר נכנס לישראל לבקר את בנו המאושפז בבית חולים שניידר, וכאשר יצא בחזרה דרך מחסום ארז, שמו עלה ברשימת המבוקשים לחקירה בגין הברחות חומרי נפץ וראשי טילים מסיני לעזה, והוא נעצר. לטענתו, לפני כניסתו לישראל הוא מחק שמות של פעילי חמאס שעימם היה בקשר. "עשיתי טעות גדולה מאוד. אני מצטער. הילדים שלי חולי סרטן וזקוקים לי", הסביר בכר.

פרקליטות מחוז דרום הגישה באחרונה נגד בכר כתב אישום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע המייחס לו עבירות נשק, קשירת קשר לביצוע פשע, מגע עם פעילים חמאס וסיוע להם. משפטו ייפתח בקרוב.