נדמה שהמלחמה תמיד העסיקה את עולם הבידור: רבים הם הסרטים, השירים והמחזות שעסקו בה. רק שלפעמים, השחקן המגלם את החייל או הזמר שמשורר על המלחמה באמת בילו לא מעט זמן על מדים. לא חסרים שמות מפתיעים ברשימה הזאת, שמזכירה שבעולם הזוהר נמצאים גם לא מעט אנשים שהחזיקו רובה בחייהם, וטעמו את טעמה המר של המלחמה. בגזרה הישראלית, לכולם (כמעט) יש רזומה על ירוק זית – אבל תודו שבכל זאת מפתיע לגלות שיובל המבולבל היה פעם קצין קשוח בבה"ד 1.

יובל המבולבל (צילום: אליה טל, במחנה)
יובל המבולבל חוזר לבה"ד 1. לא מוותר על הכובע | צילום: אליה טל, במחנה

קלארק גייבל: היטלר רצה את ראשו

בניגוד לכל החבר'ה שהתגייסו בנעוריהם, גייבל, התגייס לחיל האוויר האמריקאי רק בגיל 43, בשנת 1942, לאחר שכבר היה כוכב, ואחרי ש"חלף עם הרוח" כבר הופיע ברזומה שלו. הוא החליט להצטרף לצבא ארצות הברית במלחמת העולם השנייה בעקבות מותה של אשתו. את רוב שירותו העביר גייבל בבריטניה, ביצירת סרטים המעודדים גיוס. הוא יצא גם לכמה משימות מבצעיות ואף זכה במדליות. אולי זה נשמע כמו סרט גרוע במיוחד, אבל אדולף היטלר ידע על שירותו של גייבל – והציע פרס למי שיוכל לתפוס אותו ולהביא אותו לפיהרר בחיים.

קלארק גייבל (צילום: ויקיפדיה)
קלארק גייבל בבריטניה, בתקופתו בצבא. פרס למי שיביאו לפיהרר בחיים | צילום: ויקיפדיה

יובל שם טוב: להצדיע ליובל המדוגם, בפקודה!

סרן (מיל') שם טוב שירת בצה"ל כמפקד כיתה וכמפק"ץ בגדוד השלמת החי"ר של בה"ד 1. שם טוב מספר שכבר בסיורים בכפרים ערביים היה משעשע את הילדים הפלסטיניים ועושה להם חיות מבלונים. "יכול להיות שהם פחדו ממני, כחייל, אבל הרשיתי לעצמי להראות אנושיות מסוימת, ולא ליצור אצלם את השנאה הזו כלפינו מגיל צעיר", אמר בראיון. נראה שאת צעקות "נהרדא!" המפחידות הוא העדיף לשמור רק לילדי ישראל.

יובל המבולבל (צילום: אליה טל, במחנה)
"יכול להיות שהם פחדו ממני, כחייל, אבל הרשיתי לעצמי להראות אנושיות מסוימת" | צילום: אליה טל, במחנה

קלינט איסטווד: מדריך שחייה שהציל את עצמו מטביעה

איסטווד, הגבר-גבר האולטימטיבי, שירת דווקא בתפקיד רגוע יחסית – מדריך שחייה. הוא גויס ב-1950, בזמן מלחמת קוריאה. ניסיונו כמציל הוא ש"קנה" לו את התפקיד הנוח. האקשן היחיד שחווה איסטווד בשירות היה כאשר מטוס בו היה התרסק במהלך טיסה לתוך האוקיינוס. כאן הצדיק איסטווד את המוניטין המפואר, כאשר הוא והטייס שחו חמישה קילומטרים אל החוף. מאוחר יותר שיחק איסטווד חייל במגוון סרטים, ביניהם "קן הנשרים" ו"גיבורי נברון".

קלינט איסטווד בצבא
איסטווד. אפילו בתפקיד בלאי הוא הצליח להיות גיבור

נועם טור: השורד האולטימטיבי מ-669 

טור, השורד האולטימטיבי והבחור שמבלה כל כך הרבה זמן עם בר רפאלי, עסק מגיל צעיר בגלישת גלים ובשיט יאכטות ואף זכה במקום ראשון באליפות ישראל לנוער בשיט קטמרנים. כל הידע הימי הזה, בשילוב עם אותו גוף שמאפשר לו להישכב כל כך הרבה ליד בר, סייעו לו להתקבל ולשרת ביחידת החילוץ והפינוי הקרבי המוטסת 669, מ-2001 ועד 2005. אחר כך הוא גם הלך ל"הישרדות", שם רק טבעי שיהיה בסביבה מומחה לחילוץ והצלה.

בר רפאלי, נועם טור, פוקס קיץ 2011 (צילום: אורי אליהו)
עם בר. ותודה ל-669 | צילום: אורי אליהו

האמפרי בוגארט: הצלקת המפורסמת נגרמה מפציעה במהלך השירות

בוגארט, כוכב אמריקאי ששיחק בין השאר בקלאסיקה "קזבלנקה", התגייס לצבא ארה"ב אחרי שהועף מבית ספר פרטי בגיל 18 ושירת כמלח בחיל הים האמריקאי. לפי רישומי הצי, הוא היה חייל למופת, שבילה את רוב שנות שירותו בהעברת חיילים מאירופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה אל ארצות הברית. במהלך שירותו הצבאי נפצע בוגרט בפנים מרסיס אשר העניק לו את הצלקת המפורסמת בפניו וגרם לצורת הדיבור המיוחדת לו. אולי שם הוא גם קיבל את האמונה ששום דבר לא יכול לעצור אותך, מה שהוביל את האיש בעל הדיבור המוזר להתעקש, ולהצליח, להיות שחקן ענק. מה שלא יהיה, ניסיונו בטח שירת אותו בתפקידיו כחייל בסרטים "סהרה" ו"אקשן בקוטב הצפוני".

המפרי בוגארט
בכרזה. הסרטים מחקים את המציאות

דן מנו: דרגת סגן ללא קורס קצינים

מנו שירת באגוז, ובמילואים עבר לשרת כסמל מחלקה בגדוד 13 בגולני וכמפקד מחלקה באלכסנדרוני (חטיבת חי"ר). אחרי מלחמת לבנון השנייה ושבע שנים בתפקיד מפקד מחלקה, אישר ראש אכ"א להעניק לו דרגת סגן ללא קורס קצינים. את רוב השירות הצבאי העביר מנו בלבנון, שם איבד שני חברים בהיתקלות.

פרויקט עצמאות 2010 - דן מנו
מנו. שירת באגוז

דרו קארי: המשקפיים והתספורת הגיעו מהמארינס

קצת קשה לדמיין את קארי השמנמן כחייל במארינס. מצד שני, התספורת והמשקפיים שלו בהחלט שייכים לעולם הנוקשה ההוא, וקארי אכן מודה ששם הוא קיבל את שני סימני ההיכר שלו. בצבא הוא גם החל את קריירת הסטנד אפ שלו, כשחיפש לעשות קצת כסף מהצד: התעריף היה 10 דולר תמורת הופעה לחיילים. משם הוא כבר המשיך לעסקי השעשועים, כך שבמובן מסוים מסלול החיים שלו לא מאוד שונה מזה של ששי קשת, למשל.

דרו קארי (צילום: צבא ארצות הברית)
קארי במארינס. 10 דולר תמורת הופעה לחיילים | צילום: צבא ארצות הברית

גיא גיאור: השתתף ב"עופרת יצוקה" בזמן שכיכב בפריים טיים

גיאור התגייס בנובמבר 98' לחיל התותחנים, שם היה מפקד סיור של יחידה מובחרת. עד היום הוא עושה מילואים באותה היחידה, וכחלק מהמילואים אף השתתף במבצע "עופרת יצוקה". זה, אגב, היה בדיוק בזמן שכיכב ב"הישרדות". גיאור מספר שהחבר'ה מהצבא הם חברים קרובים שלו עד היום. אם ככה, אותנו מעניין בדיוק כמה בדיחות על חשבונו הוא ספג אחרי שחילק ורדים אדומים ב"הרווק". אנחנו היינו הולכים על "לקבלת המפקד הרווק, היחידה תעבור להקשב". קלאסי.

אין תמונה
גיאור. לקבלת המפקד הרווק

הארווי קייטל: שירת בלבנון

הכוכב של סרטים כגון "ספרות זולה" ו"U-571" ברח מהבית והתגייס לחיל הנחתים האמריקאי בגיל 16. ב-1958, כחלק ממבצע עטלף כחול, הגיע קייטל יחד עם המארינס ללבנון. שנים אחר כך, ב-2003, סיפר שבעבורו היה השירות יותר מסע רוחני מעניין מלחמתי: “התפקיד שלנו הוא להגן על אלו שאינם יכולים להגן על עצמם", אמר. מעניין אם הוא היה עדיין היה נרגש מהמסע הרוחני אחרי שלוש שנים של שינה בבופור.

אלביס פרסלי: שיגע את ארה"ב

כשפרסלי קיבל את צו הגיוס שלו, ההמולה התקשורתית סביב הנושא הייתה דומה למה שקורה כאן כשכל סלב צעיר דוגמת עומר אדם או אגם רודברג מתגייס – רק בקנה מידה אמריקאי, כלומר מטורף. בשיא הצלחתו, ביקש אלביס שיתייחסו אליו כאל כל חייל אחר. הוא עבר טירונות בסיסית ואז הצטרף ליחידה המשוריינת השלישית שהוצבה בפרידברג, גרמניה. למזלו, הקהל לא שכח אותו – כמות השירים שהקליט לפני שגויס הייתה כה רבה, שלהיטים נוספים מבית היוצר שלו יצאו במשך כל התקופה בת השנתיים במהלכה שירת בצבא ארה"ב.

אלביס פרסלי (צילום: צבא ארצות הברית)
פרסלי. הקהל לא שכח אותו | צילום: צבא ארצות הברית

גדי סוקניק: איש הדממה הלך לתקשורת

סוקניק, שהתגייס ב-1970 ושירת בשייטת 13, מספר שזו “החוויה הכי מעצבת שעברתי בחיים". הוא שירת בסדיר במשך חמש שנים, התמחה בצלילה קרבית והשתתף באימונים ובפעילות מבצעית בכל גבולות המדינה, וגם מעבר להם. עד גיל 45 עוד עשה מילואים בשייטת; כיום סוקניק המילואימניק הוא שדר חירום באולפן החירום של פיקוד העורף.

גדי סוקניק- פרויקט עצמאות 2010 - 1 (צילום: mako)
סוקניק. “החוויה הכי מעצבת שעברתי בחיים" | צילום: mako

מורגן פרימן: החלום שכמעט הרס את קריירת המשחק

לפרימן היה חלום – להיות טייס קרב. בגלל חלום זה הוא התגייס לחיל האוויר וויתר זמנית על קריירת המשחק שלו, שהחלה להפציע כבר בתקופת התיכון (הוא זכה בפרס השחקן הטוב ביותר על מחזה שהעלה בבית הספר). אבל בגלל ההפרדה בין שחורים ולבנים שהייתה נהוגה אז, קיבל פרימן תפקיד של מכונאי וטכנאי רדאר. הוא עזב את הצבא אחרי חמש שנים, נרשם לקולג' בלוס אנגל'ס ולמד משחק בפסדינה. יעברו עוד 20 שנה עד שפרימן יקבל את התפקיד ההוליוודי הראשון שלו.

מורגן פרימן (צילום: צבא ארצות הברית)
פרימן. חלם להיות טייס קרב | צילום: צבא ארצות הברית

רוב ריגל: 19 מדליות ועיטורים לכוכב "בדרך לחתונה"

את ריגל אתם מכירים מסרטים כמו "בדרך לחתונה עוצרים בוגאס", שם שיחק בעיקר בתפקידי משנה. הכוכב הצעיר ביותר בקרב החיילים הזרים ברשימת המפורסמים היה סגן אלוף במארינס, שירת בליבריה, בקוסובו ובאפגניסטן, וקיבל 19 מדליות ועיטורים על גבורה בקרב. כיום הוא משרת כחייל מילואים בדוברות של צבא ארה"ב, ובאזרחות הבחור שהיה לוחם עטור מדליות הוא קומיקאי ענק. מי אמר שחיים רק פעם אחת?

>> חיילים בסרט: הסרטים הישראלים שצה"ל מככב בהם