במהלך תקיפת חיל האוויר בעזה הלילה, בתגובה לירי רקטות לשטח ישראל מוקדם יותר, שבו והודיעו ארגוני הטרור ברצועה כי שני טילי כתף נגד מטוסים מסוג SA-7 "סטרלה" שוגרו לעבר כלי הטיס של חיל האוויר. הודעה דומה פרסמו הארגונים גם בחודש ינואר האחרון, כשמסוקי צה"ל תקפו בתגובה לירי רקטות לים באזור גוש דן.

לצד ההודעות של חמאס, הפלסטינים מהללים בשעות האחרונות ברשתות החברתיות את חוליות הנ"מ של ארגון הטרור ומעלים תמונות של מחבלים חמושים בטילי הכתף, תחת הכיתוב "אסור לטוס בשמי עזה" בעברית.

יש לציין כי בכל פעם שמיוחסת לישראל תקיפה בסוריה, מודיע משטר אסד על "הפעלת מערכות ההגנה האווירית" וטוען כי התקיפה סוכלה באמצעות הטילים. כעת נראה שבעזה מנסים להשפיע בדרך דומה על התודעה, כשכל תקיפה נענית מיד בדיווחים על ירי נ"מ, תמונות וסרטונים.

אילו טילי כתף יש בעזה

ה-SA-7 הינו טיל נ"מ ישן המהווה סיכון נמוך למטוסי חיל האוויר. את שיגור הטילים לעבר כלי הטיס שביצעו את התקיפה, ניתן להחשיב יותר כמסר כאשר גם דובר חמאס טען בעבר כי נורו טילים נגד מטוסים ואש מקלעים לעבר כלי הטיס של צה"ל.

מהדיווחים בפעם הקודמת עלה כי שני טילי הכתף נורו לעבר מסוקי חיל האוויר, שמטבע הדברים טסים באופן שונה ממטוסי הקרב, שאין אמל"ח בעזה שיכול לסכן אותם. כך שניתן לומר שבעזה היה מי שרצה להפיל כלי טיס ישראלי, מה שהיה משנה את חוקי המשחק אם היה קורה.

יש לציין כי בעזה אין מערך נ"מ שיכול לאיים על כלי הטיס של חיל האוויר. הערכה בישראל שיש שם בין כמה עשרות רבות לכמה מאות טילי כתף, רובם SA-7, אשר הוברחו לשם על ידי האיראנים כמו גם כאלה שהגיעו לעזה ממחסני הצבא הלובי שקרס אחרי ההפיכה שם.

תיעוד ראשון לניסיונות הברחה של טילי כתף מאיראן לעזה נרשם כבר בתחילת שנות ה-2000. טילים מהסוג הזה נתפסו על ה"סנטוריני", ספינת הנשק שנלכדה על ידי שייטת 13 בשנת 2001.

בשנת 2003 אמר ראש הממשלה דאז, אריאל שרון ז"ל, שבעזה יש טילי כתף נגד מטוסים שלדבריו מאיימים על מטוסי הריסוס שפועלים באזור. הטענה הישראלית חזרה שוב במרץ 2005 אז אמר מי שהיה שר הביטחון, שאול מופז, כי הערכה היא שארגוני הטרור הצליחו להבריח טילי "סטרלה" לעזה.

האיראנים השקיעו מאמצים רבים בחימוש ארגוני הטרור שבעזה בטילי כתף נגד מטוסים. תיעוד ראשון לשימוש בטיל הזה נגד מטוסי חיל האוויר נרשם באוקטובר 2012, אז דובר צה"ל אישר שטיל סטרלה נורה מעזה לעבר מסוק של חיל האוויר שלא נפגע.

כמות גדולה יחסית של טילים נורתה לעבר כלי הטיס של חיל האוויר במהלך צוק איתן, אף לא אחד מהם פגע. גם בשנת 2019 דווח בעיתונות העזתית על ניסיון ירי טיל כתף לעבר כלי טיס של צה"ל במהלך אחד הסבבים ברצועה.

חמושים בטילים בעזה (צילום: DPRKJones@Twitter)
מחבלים עם טילי כתף בעזה, ארכיון | צילום: DPRKJones@Twitter

יש לציין כי לצד אימונים בהם טייסי חיל האוויר לומדים להתחמק מטילים נגד מטוסים באמצעות תמרונים, ישנן גם מערכות מתקדמות המגנות עליהם מפני פגיעה שכזו. בנוסף, הסטרלה הינו טיל כתף ישן שנכנס לשימוש כבר בסוף שנות ה-60.

עם זאת, בחיל האוויר זוכרים שטיל נ"מ מיושן, SA-5, היה מה שהפיל את מטוס הסופה F-16I כשנורה מסוריה בשנת 2018. בעזה קיימים גם טילי כתף מתקדמים יותר בהם "HT-16PGJ" תוצרת צפון קוריאה, שגם הוא הוברח לעזה על ידי האיראנים.

הכתבה פורסמה במקור ב-2.1.2022.