בישראל 2022, אין כמעט משפחה שהמושגים "פוסט טראומה" ו"הלם קרב" הם לא מנת חלקה. במציאות הישראלית הטעונה, הנתונים מעידים כי כ-10-15% מכלל הנפגעים במלחמות הם נפגעי הלם קרב ובישראל חיים אלפי נפגעים, כך באופן רשמי לפחות. יש להניח שבאופן לא רשמי ומטופל, המספרים גבוהים בהרבה. 

לא פלא, אם כך, שהסוגייה הקשה והחשובה הזו זולגת גם לתרבות שלנו: מהשירים שמתנגנים באופן קבע ברדיו ועד לבמות הסטנדאפ. הנה כמה מהמפורסמים שדיברו גלויות על חווית ההלם קרב שלהם, בצורה כזו או אחרת. 

אודי כגן

הקומיקאי אודי כגן דיבר בפתיחות לב בראיון לחדשות 12 על הטראומה שהוא סוחב מהצבא. "זה נראה לי היום כמו חלום רע מאוד שחלמתי", אמר כששיתף על החוויה שעבר במהלך מבצע חומת מגן. "לאבד אנשים שהכרת... הנפש שלי לא יכלה להכיל את זה. הבעיה עם הלם קרב שאתה לא יכול להפריד בין כאן לעכשיו". למי שיצא גם להגיע למופעי הסטנד אפ שלו, יודע שגם שם - על הבמה הכי מצחיקה שיש, מצליח כגן לדבר ברגישות על הנושא הזה. 

אמיר דדון

בראיון לציון עשור לאלבום הראשון עבור חדשות 12, שיתף דדון על 3 השנים הלא פשוטות בגבעתי, בצל פתיחת מנהרות הכותל והמהומות הרבות. "פתאום הבנתי שהמוות מאוד קרוב. אי אפשר לשכוח את זה. הלם קרב הוא כמו פצע חלול. זה יכול לבוא אחרי שנתיים, או אחרי שבע או לא לבוא לעולם. הבנתי את כוח הריפוי במוזיקה".

הראל מויאל

הזמר שכתב את הלהיט "אמצע הלילה בכפר" סיפר בראיון ב-2018 לאתר "הידברות": "לפני 5-6 שנים הייתה לי הצפה רגשית כתוצאה מדברים שראיתי במהלך השירות הצבאי. חברים עם הלם קרב, חברים שנהרגו, תקופות שאתה כלוחם מדחיק, וברגע של הצפה - הכל יוצא ואז אתה מבין מה זה להיות בתהום רגשית".

עידן עמדי

בראיון ל"ישראל היום" ב-2019, שיתף הזמר כיצד השירות הצבאי השפיע על חייו. "יש דברים שאנשים שלא היו בחוויה קרבית לא יבינו. למשל, אם אני טס עם הלהקה שלי להופעות... לא תמיד אני איתם בשיחה כי אני אברר איפה היציאות של הרכבת. כבר בשניות הראשונות יש לי תסריט בראש שאם קורה משהו, מה הדבר הראשון שאני עושה".

רביב כנר

אחד המתמודדים שסחפו את לבנו ב"כוכב הבא לאירוויזיון 2020" הוא רביב כנר בן ה-26 שריגש רבים לאחר ששיתף את התמודדותו עם פוסט טראומה, כשאיבד כמה מחבריו בצבא ואף עשה מספר קעקועים לזכרם.

אביחי הולנדר

את השיר המצמרר "לא נרגע", כתב הזמר אביחי הולנדר בן ה-30 בעקבות קרב שנכח בו, בשכונת סג'עיה בפתאי העיר עזה במסגגרת מבצע צוק איתן. בראיון לעיתון "מעריב", אמר: "יותר קל לי לשיר את השיר מאשר לספר על פרטי הפרטים של הקרב ההוא". את השיר כתב בעצמו והלחין ביחד עם אחיו הבכור. עוד סיפר בראיון כי חייו נחלקו לשניים, לפני ואחרי צוק איתן וכי הלם הקרב מלווה אותו, כל חייו.