כחמש שנים אחרי שצבא עיראק רכש מסין בין 4 ל-6 כטב"מים מסוג CH-4B, רק אחד נמצא כיום ביכולת משימה מלאה, מה שפוגע משמעותית ביכולות הצבא שם במעקב, סיור ואיסוף מודיעין.

הדבר נחשף בדו"ח מיוחד שצבא ארה"ב הוציא בנושא. בדיקה של האמריקאים מלמדת שלא רק העיראקים מאוכזבים מהכטב"מ הסיני שנרכש בעיקר בגלל מחיר זול ולא רק בגלל היכולות שלו.

על פי הדו"ח האמריקאי שבחן בין השאר את פעילות העיראקים במסגרת המלחמה נגד דאעש, מתברר שלצי הכטב"מים העיראקי שמונה בסך הכל כ-10 כלים, לא הייתה שום תרומה לכוחות על הקרקע. מה שאילץ את האמריקאים להשקיע יותר כלים משלהם במערכה.

על פי הדו"ח, בגלל בעיות תחזוקה ותקלות הצי הזה הוציא רק שתי גיחות בחודשים אפריל עד יוני 2019. נתון נמוך באופן חריג. "כוחות הביטחון העיראקים נאבקו באופן תדיר בזמינות של נכסי המודיעין האווירי", נכתב בדו"ח.

הבעיות של הכטב"מ הסיני מעניינות רבים בעולם, משום שבשנים האחרונות סין השקיעה מאמצים רבים בתחום זה והפכה לשחקן משמעותי שמתחרה באלו של ארה"ב וגם ישראל. הסינים מציעים כיום כטב"מים לאיסוף מודיעין ותקיפה במחיר זול משמעותי מאלה של המערב, מה שמשך לא מעט לקוחות. אולם נראה שרבים מהם התאכזבו.

ה- CH-4 הסיני זו משפחה של כטב"מים שתפקידם לאסוף מודיעין ולתקוף. במקרה של דגם ה- B, מדובר במתחרה של הפרדטור האמריקאי שנועד לצד איסוף המודיעין גם לתקיפה באמצעות שיגור טילים.

על פי הייצרן ה- CH-4B מסוגל לשהות כ-30 שעות באוויר, לשגר טילי אוויר-קרקע מגובה של 16,000 רגל. מדובר בטילים מונחי לייזר וגם פצצות מדויקות קטנות. על הנייר מדובר בכלי טיס שאמור לעשות את העבודה. אולם נראה שהוא סובל מהרבה מאוד תקלות, ולא רק בעיראק.

בשנת 2016 הכטב"מ הסיני הזה נרכש גם על ידי חיל האוויר הירדני, ביוני השנה הירדנים כבר ניסו למכור את הכטב"מ שקנו מסין, אחרי שדווח כי הביצועים שלו היו מאכזבים ובנוסף הכלי סבל מהרבה מאוד תקלות.