טייס חיל האוויר הישראלי (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
התכנית: להגדיל את מספר המטרות המושמדות פי 10 - "עד שהאויב לא ירצה להמשיך" | צילום: David Silverman, GettyImages IL

חיל האוויר מתכנן להגדיל פי 10 את מספר המטרות שמטוסי החיל ישמידו במלחמות עתידיות, כדי לקצר משכן של מלחמות אלה ולצמצם את הצורך בשימוש בכוחות קרקע. כך אמר ראש להק אוויר בחיל האוויר, תא"ל עמיקם נורקין, בראיון לשבועון "דיפנס ניוז". נורקין, שאמר את הדברים לברברה אופל-רום בראיון בבסיס רמת-דוד, ציין שיעדים אלה יושגו באמצעות שימוש מסיבי, מתמיד ומכאיב בכוח אווירי בעל יכולות פגיעה מדויקת במטרות.

תא"ל נורקין הוסיף שבשמונת ימי מבצע עמוד ענן, בנובמבר 2012, תקף חיל האוויר 1,500 מטרות ברצועת עזה, כפליים ממספר המטרות שתקף החיל ב-34 ימי מלחמת לבנון השניה, ב-2006. "בעמוד ענן, נפח ההפצצות היומי שלנו היה גדול כפליים מנפח ההפצצות בלבנון, למרות ששטחה של עזה קטן הרבה יותר ואוכלוסייתה צפופה יותר", אמר. "עתה, כשמדברים על המרחב הצפוני של הפעילות שלנו, אנו שואפים להגדיל פי 10, ואולי יותר, את מספר המטרות שנשמיד מדי יום".

לפי נורקין, צה"ל הגיע לכלל מסקנה שהוא אינו יכול לבזבז זמן ומשאבים במאמץ לחסל כל משגר בודד בשטח, למרות היכולות הטכנולוגיות של חיל האוויר לקצץ למינימום את הזמן שחולף בין איתור המטרה לירי (sensor to shooter), יכולות שבאו לידי ביטוי בהשמדת כ-120 משגרי רקטות בלבנון ב-2006. "כולנו מבינים שהרקטות יוסיפו ליפול (בשטח ישראל) עד היום האחרון של המלחמה (הבאה), ובידי האויב תישאר יכולת לשגר רקטות".

הוא הוסיף, כי על פי התפיסה החדשה שמתגבשת בחיל-האוויר, ישראל תתמקד במאמצים "לפגוע באויב במקומות שבהם הפגיעה תגרום לו את המכאובים הקשים ביותר". בכך, מפרש המגזין, התכוון נורקין למטרות של ההנהגה, המפקדים ומשאבי לוחמה משמעותיים. "לא נוכן להקצין עד לנקודה שבה האויב שוב לא יהיה מסוגל לשגר רקטות וטילים; לכן, אנו צריכים לדחוף אותו לנקודה שבה הוא לא ירצה עוד לשגר רקטות או טילים", אמר נורקין.

החיל מתארגן מחדש, לראשונה מאז מלחמת יום כיפור

התכנית החדשה מחייבת לארגן מחדש את מטה חיל האוויר. תפקיד ראש להק אוויר יפוצל לשני תפקידים: האחד יעסוק בהפעלה מבצעית, וייקרא ראש מבצעי אוויר, והאחר יעסוק בהדרכה ובאימונים וייקרא ראש להק אוויר. במסגרת הרה-ארגון, קודם נורקין לתפקיד ראש מטה חיל האוויר, מס' 2 בסולם הפיקוד של החיל, והוא ייכנס לתפקיד בקרוב. זה הרה-ארגון הראשון בחיל מאז מלחמת יום הכיפורים ב-1973.

הכנת התכנית, שידועה כ"הרחבת יכולות התקפה", נמשכת כבר יותר משנה והיא תיושם בהדרגה בחודשים הבאים, אומר "דיפנס ניוז". את התכנית דוחף מפקד חיל-האוויר, אלוף תמיר אשל, והיא תשפיע על כל ההיבטים של פעילות החיל, החל מהפקודות שמתקבלות מהמטכ"ל וכלה בתפקוד טייסים ואנשי צוותות קרקע. התכנית קוראת גם לשינויים מסיביים בהליכי תכנון משימות, ניהול משאבים, הערכות נזקי הפצצות והאופן שבו מתאם חיל-האוויר את פעילותו עם כוחות של חילות מערביים פוטנציאליים שעשויים לפעול בשטח במקרה של מלחמה עתידית.

אלוף עמיקם נורקין, מפקד חיל האוויר (צילום: אתר חיל האוויר, חדשות)
""כולנו מבינים שהרקטות יוסיפו ליפול". תא"ל נורקין | צילום: אתר חיל האוויר, חדשות

בעקבות יישום התכנית, תשתנה מתכונת פעילות ההפצצות של חיל האוויר, לדברי "דיפנס ניוז": גלי ההפצצות המסורתיים יפנו את מקומם ל"רכבת אקספרס" של התקפות מדויקות, שלא יותירו בידי אויבי המעגל הראשון (כחיזבאללה או חמאס) מרווחי זמן להתאוששות מההלם הראשוני של ההפצצות הקודמות.

בתזכיר שכתב החודש לקציני חיל-האוויר, מתאר האלוף אשל את השינויים המתוכננים כתכנית היסטורית, סבוכה ורוויית סיכונים: "יש שמשווים את התכנית למירוץ מרתון שדורש מהרצים לבצע, תוך כדי ריצה, ניתוח לב פתוח, ובה בעת לנצח במירוץ". אך האלוף אומר, כי הוא מאמין שחיל-האוויר יישם בהצלחה את התכנית ושהתמורות המתוכננות יניבו תוצאות קונקרטיות.

בכתבה שהתפרסמה גם ב"גלובס", גורמים ביטחוניים ציינו כי עיתוי הראיון ופרסומו במגזין צבאי בעל תפוצה בינלאומית, שנקרא גם במדינות ערב, הם אזהרה ברורה לחיזבאללה ולחמאס, ובעקיפין לאיראן, מפני ייזום התלקחות חדשה עם ישראל.

>> פדיחה איראנית: המל"ט המתאבד הודבק בנייר דבק