מסר לאיראן וצפון קוריאה? חיל האוויר האמריקאי הודיע כי החל בניסויים בפצצה חודרת בונקרים חדשה במשקל 2.2 טון. ניסוי מוצלח בוצע לאחרונה כאשר מטוס מסוג F-15E מכנף הניסויים ה-96 הטיל את הפצצה מסוג GBU-72/B מגובה של 35,000 רגל. 

האמריקאים דיווחו על פגיעה מדויקת במטרה ועל כך שהיא הצליחה לחדור אליה, אולם לא ספקו פרטים לגבי עומק הפגיעה. מעניין לציין כי בבסיס אגלין משם המריא המטוס של טייסת 96, ציינו כי מדובר בניסוי בעל עוצמת הנפץ הגדולה ביותר של פצצות מהסוג הזה שבוצע במטווח של הבסיס. אולם לא ציינו איזו מערכת החזיקה עד כה בשיא.

מדובר בפצצת המכונה "מכסחת בונקרים" בעל הנחיית GPS ומערכת ניווט אינרציאלית. "GBU-72 פותחה כדי להתגבר על אתגרים שמציבות בפנינו מטרות מוקשחות שנמצאות בעומק, והן מיועדות למטוסי קרב ומפציצים כאחד", נמסר בהודעה ברשמית של חיל האוויר האמריקאי. 

המטוס והפצצה (צילום: Samuel King/96th Test Wing)
פצצה חודרת בונקר GBU-72 על מטוס קרב אמריקאי | צילום: Samuel King/96th Test Wing

"הקטלניות שלה צפויה להיות גבוהה משמעותית בהשוואה לנשק דומה מדור קודם כמו GBU-28". למרות שלא נמסר נתון, חיל האוויר האמריקאי מדווח שיכולת החדירה שלה עמוקה יותר מזאת של ה-GBU-28 העומדת ככול הידוע על כ-6 מטרים בטון מזוין.

הפצצה החדשה צפויה להיות יעילה יותר ביחס לפצצות שנמצאות בשירות. עוד דווח כי מערכות ההנחיה, מבנה הפצצה והשיוט שלה מאפשרים הטלה מטווחים ארוכים יותר, מה שמשפר את אחוזי השרידות של המטוס באזורים מאוימים.

לאורך השנים פותחו בארה"ב מספר פצצות "מכסחות בונקרים", כאשר היעד העיקרי שלהן נמצא באיראן וצפון קוריאה, שלא מעט מהתשתיות האסטרטגיות שלהן, פרויקט הגרעין ועוד - נמצאות עמוק מתחת לאדמה, תחת שכבה עבה של בטון. 

המפורסמת מבין מכסחות הבונקרים היא MOP ("חודרת שריון מאסיבי"), פצצה חכמה במשקל של 13 טונות וחצי תוצרת בואינג שמסוגלת לחדור לבונקרים תת-קרקעיים בעומק של 60 מטרים. בשל משקלה ניתן לשאת אותה רק על גבי מפציצים אסטרטגיים או על מטוסי תובלה ש"פגיעים" באזורים המוגנים על ידי מערכות נ"מ רבות.

בעבר דווח שארה"ב שוקלת לספק את הפצצה הזו לחיל האוויר הישראלי. אולם הערכה היא שהדבר ירד מהפרק, משום שהמטוס היחיד שיכול לשאת אותה הוא ההרקולס. מנגד, דווח על אספקה של מכסחות בונקרים קטנות יותר אותן ניתן לשאת על מטוסי F-15I "רעם", כגון BLU-113.

סביר להניח שאם GBU-72\B תעבור בהצלחה את כל שלבי הניסויים היא תהיה על הפרק גם מבחינת חיל האוויר, שכזכור בונה מחדש את יכולות התקיפה שלו נגד פרויקט הגרעין האיראני, בהוראת ראש הממשלה ושר הביטחון.