תושבי עזה (צילום: ap)
תושבי עזה רעבים ומחכים לקש שישבור את גב הגמל | צילום: ap

חג הקורבן השנה יהיה מהעצובים שיותר שידעו תושבי רצועת עזה מזה שנים רבות.  מחירי המזון עלו במאות אחוזים, מצרים הטילה סגר כמעט מוחלט להעברת סחורות לרצועה, חיילי צבא מצרים הרסו מאות מנהרות ואם לא די בכך, שלטונו של החמאס שהיה יציב במשך שנים רבות החל באחרונה להתערער. "אפילו בעופרת יצוקה ובעמוד ענן לא היה מצב כלכלי כזה גרוע ברצועה, גם כשצה"ל הטיל סגר על המעברים היו לנו מנהרות והברחנו הכול, היום אין לאנשים מה לאכול. אין להם כסף לקנות במכולות ומי שאחראי לכך הוא החמאס שסיבך אותנו בסוריה מול איראן וחיזבאללה ועכשיו מול השלטון המצרי בסיני ומי שמשלם את המחיר הם האזרחים שיותר לא מוכנים לשתוק והולכים לצאת לרחובות נגד המצב הקיים, מחאה חברתית כמו שהיה אצלכם בישראל", סיפר למאקו תושב עזה.

מחירי החלב, הביצים, הקמח הלחם, השמן והדלק, כך הוא מספר, עלו בין עשרות למאות אחוזים. מרבית הסחורות העוברות לרצועה מגיעות מישראל. בגלל ההחלטה של צבא מצרים הפועל בסיני לסגור את המעברים לרצועה ולמנוע הברחות דרך המנהרות, התחרות דעכה והמחירים עלו בהתאם.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

"החג הזה יהיה אחד העצובים שלנו אי פעם בעזה", טוען פעיל בפת"ח. "לאנשים ברחוב נמאס מהתנהלות שלטון החמאס שכל הזמן מדבר על מלחמה בישראל ובשלטון המצרי ולא מטפל בבעיות החברתיות ובמצב הכלכלי שהולך ומחמיר. הסחורות מישראל מאוד יקרות ורק מעטים יכולים לקנות אותה. מרבית המכולות כמעט ריקות, לאנשים אין כסף לקנות אוכל ובטח לא במחירים יקרים. לחמאס מה שחשוב זה רק ההתחמשות הצבאית לא שיפור המצב הכלכלי של התושבים לא החינוך ולא מערכת הבריאות. הם מנותקים מהמציאות והרחוב מתחיל לתסוס ולהתמרמר".

ההרעה במצב הכלכלי של רבים מתושבי עזה נובע מכך שחלק גדול מהם התפרנס מתעשיית ההברחות במנהרות. הריסתן רובן על ידי הצבא המצרי, גרם להם לקריסה כלכלית. "זה רק עניין של זמן עד שהתושבים ייצאו לרחובות נגד החמאס וייערכו הפגנות המוניות. השטח חם מאוד, לאנשים נמאס מזה שהם חיים בתת תנאים אנושיים ושהחמאס דואג רק לאנשיו ולא לכל האוכלוסייה", טוען בכיר בג'יהאד האיסלאמי שנכון לעכשיו נהנה ממצבו הגרוע של החמאס וצובר נקודות זכות רבות ברחוב העזתי.

בתחילת נובמבר מתכננות כמה תנועות חברתיות ופוליטיות לערוך הפגנה המונית בעזה נגד החמאס כמחאה על המצב הכלכלי הרעוע. "אם החמאס לא מסוגל לקחת אחריות על חיי תושבי הרצועה שיפנה את מקומו מהשלטון. לתושבים חשוב להביא אוכל לילדים ופחות מאשר המלחמה נגד ישראל. אין עבודה, אין אוכל והחמאס עסוק בהילחם בסוריה ובצבא מצרים בסיני. מה שעשו אצלכם בישראל אז במחאה החברתית, זה כלום לעומת מה שיהיה אצלנו. אנחנו רק זקוקים לגפרור שיצית את חבית הדלק", הדגיש פעיל פת"ח.

>> על הכוונת: 15 הטרוריסטים הכי מסוכנים בעולם