אנחנו רגילים לדמיין את הכטב"ם האמריקאי כמחסל בודד, צייד טרוריסטים בשמי אפגניסטן או תימן. אבל שורשיו של המטוס הרובוטי, ה"Predator" ("טורף"), נעוצים באיתור מטרות לתקיפה בעבור טייסי כוחות נאט"ו בבלקן בשנות ה-90. הכטב"מ חזר למקורותיו ברגעים האחרונים לחייו של הדיקטטור הלובי מועמר קדאפי, הפעם עם גיבוי של מטוס קרב צרפתי.

MQ-1 פרדטור - מל"טים (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
כטב"ם הפרדטור האמריקאי. באמצעותו אותרה ויורטה השיירה | צילום: Getty Images, GettyImages IL

הפרטים אודות מותו של השליט הלובי שנפל לאחר 42 שנות רודנות עדיין לא ברורים לחלוטין. אבל אלה העובדות שכבר אפשר לספר: ביום חמישי יצאה שיירה חשודה של מאה מכוניות מסירטה, עיר הולדתו של קדאפי ומה שנחשב למעוז של תומכיו. אפשר להגיד שההחלטה להוציא את השיירה קצת מוזרה, שהרי מטוסי הריגול והקרב של נאט"ו מפטרלים בשמי סירטה כבר שבועות, במטרה למצוא סימן חשוד כלשהו. מה זה אומר? ששיירה גדולה יחסית שכזו תאותר מיידית. וזה בדיוק מה שקרה.

על אף שבכירים בפנטגון האמריקאי לא הסכימו לאשר ביום חמישי את מעורבתו של כלי טיס אמריקאי בנטרול שיירתו של קדאפי, הרי שמאוחר יותר באותו היום הודו כי "כטב"מ Predator אכן יירט שיירה באזור סירטה", מבלי להבהיר אם אכן מדובר בשיירתו של קדאפי. אבל פרטים נוספים שנחשפו מאז מגלים כי כך היה.

הכטב"מ ירה טילים לעבר השיירה, כאשר לאחר זמן קצר הצטרף אליו לפחות מטוס קרב צרפתי אחד מסוג "מיראז' 2000" – כך לפי שר ההגנה הצרפתי, ג'רארד לונז'ט.

כידוע, התקיפה מהאוויר לא הרגה את קדאפי, אלא רק ניטרלה את שיירתו, את מסתורו ואת היכולת לאבטחו. מורדים חמושים, ששמו לב להתקפה, עלו על רכביהם והגיעו במהירות לאזור. האם מטרת ההתקפה האווירית הייתה להרוג את קדאפי? בכירים בנאט"ו ובארה"ב לא מכחישים ולא מאשרים אף האם ידעו שקדאפי נמצא בשיירה המופצצת, אך לפי התנהלות הכוחות לכל אורך מערכת לוב, ניתן להניח בסבירות גבוהה כי המטרה הייתה שהמורדים הלובים הם שינהיגו את המהפכה, ובכלל זה גם את הריגת הרודן. כך לוב שאחרי קדאפי לא תהיה לגמרי באחריותם.

קדאפי הסתתר לפי הדיווחים בצינור ביוב לאחר התקיפה מהאוויר, אך זה לא מנע מהמורדים לאתרו ולבצע בו, ככל הנראה, לינץ', במהלכו הרביצו לו עם נעליו שלו וירו בראשו באקדח הזהב שלו. את סרטון הוידאו המזעזע המתעד את הרגעים הללו, ששודר בטלוויזיה בכל שעות היום, ודאי ראיתם.

רגעיו האחרונים של קדאפי (צילום: חדשות 2)
רגעיו האחרונים של מועמר קדאפי. המורדים הרגו אותו, לא המטוסים | צילום: חדשות 2

עידן של לוחמה אווירית בינלאומית?

המתקפה המשולבת של הכטב"ם הבריטי ומטוס הקרב הצרפתי מעלה דיון נרחב בכל הנוגע לעתיד "מלחמת הכטב"מים", בהם נעשה שימוש נרחב יותר ויותר בכל העולם. אילו אימונים, טקטיקות, טכניקות ושיתופי פעולה נערכו בין הטייסם הצרפתים למפעילי הכטב"מים? זאת רק שאלה אחת, ויש הרבה כמותה.

מאז ה-21 באפריל, נערכו יותר מ-140 תקיפות של כטב"מי ה-Predator בלוב. לשם השוואה, המספר הזה גדול יותר מפי שתיים מאלה שנערכו השנה בפקיסטן, שנחשבת לאזור הפעיל ביותר של לוחמת כטב"מים מטעם ארה"ב. השאלה שבינתיים לא נענית על-ידי הפנטגון היא מתי יעזבו כלי הטיס האמריקאים את המרחב האווירי של לוב. עלות המלחמה בלוב עלתה להם 1.1 ביליון דולר עד לסוף ספטמבר.

במשך שנים ניסו בכירים במשרד ההגנה האמריקאי לדחוק בנאט"ו לשאת חלק גדול יותר בנטל הצבאי הבינלאומי. בלוב אכן לקחו כוחות נאט"ו, ובעיקר צרפת ובריטניה, צעד לקראת הבקשה הזו. אולי רגעיו האחרונים של קדאפי הם רק ההתחלה לעידן של לוחמה אווירית בינלאומית, שמשלבת כלי טיס מאויישים ומופעלים מרחוק כאחד.

>> מפקד נאט"ו בלוב הכריז שהמלחמה נגמרה - בפייסבוק