צוערים יהודים מהאקדמיות לקצינים ברחבי ארצות הברית קיבלו לפני מספר חודשים הצעה מעניינת: להגיע למסע של כעשרה ימים בישראל, ללמוד על המורשת, התרבות והחיים במדינה, וחשוב מכל - לפגוש קצינים ישראלים שיצטרפו אליהם.

מלבד הסיור בארץ, קיבלה משלחת הקצינים הרצאות מאנשי עסקים ובוגרים בכירים של חיל האוויר הישראלי, כמו מפקד חיל האוויר לשעבר, אלוף עמיקם נורקין, ששוחח איתם על המבצעים של שני החילות המקבילים.

"מדובר באנשים שהם מצד אחד מאוד פטריוטים-אמריקאים ומצד שני מאוד ציונים.מספר סגן ע', מפעיל כטב"מ (כלי טיס בלתי מאויש) בחיל האוויר שפגש אותם במסגרת הביקור. למדנו המון אחד מהשני, ורוב השיח ביננו היה על חוויות דומות שאנחנו עוברים. התפעלתי מעומק הדברים, השאלות והרצון של הקצינים היהודים-אמריקאים להבין". 

שירה ליטמן, צוערת בת 21 ממדינת מרילנד שבארצות הברית, שלומדת בימים אלה באקדמיה של חיל האוויר האמריקאי, הוסיפה: "התרגשנו להגיע לכאן - קצינים לעתיד בצבא האמריקאי מכל הקשת היהודית - שפוגשים לראשונה קצינים ישראלים", סיפרה בשיחה עם mako.

פרויקט תגלית (צילום: תגלית)
"הצבא כאן מגן על המדינה בכל רגע נתון". שירה ליטמן | צילום: תגלית

מה ההבדל העיקרי בין חיל האוויר הישראלי לאמריקאי?

"כולנו פחות או יותר באותו הגיל והקצינים הישראלים מובילים סיטואציות מורכבות באופן תדיר כבר בגיל מאוד צעיר. הבדל נוסף הוא שאנחנו באמריקה יוצאים למלחמה לא בטריטוריה שלנו, אלא טסים למקומות אחרים כדי להילחם. היה מעניין ללמוד שכאן בישראל יש איום ממשי קבוע במדינה עצמה ובכל הגבולות שלה".

מה למדת בביקור לעומת מה שחשבת לפני?

"כבר לפני שהגעתי לכאן למדתי הרבה על המצב הגאו-פוליטי כאן, על האתגרים שיש בסביבה ועל כך שאין לישראל באמת בנות ברית באזור. זה חיזק אצלי את ההבנה של כמה ישראל וצבא שלה חזקים ויכולים להגן על המדינה בכל רגע נתון. הבנתי שהמשמעות של להיות חייל כאן זה להיות בסכנה תמידית".

איזה מהמקומות היה הכי משמעותי עבורך?

"הגענו לבסיס רמת דוד של חיל האוויר ולמדנו על המבצעים המשותפים של שני החילות, זה היה מאוד משמעותי ופותח עיניים. ירושלים היא עיר מדהימה ואחד המקומות הכי מגניבים שהייתי בהם. למדתי הרבה בביקור שם ולעשות שם שבת הייתה חוויה מיוחדת".

פרויקט תגלית (צילום: תגלית)
"למדנו על המבצעים המשותפים". בסיור בבסיס | צילום: תגלית

מאיזה חלק הכי נהנית?

"הכי נהניתי מהחיבור בין הישראלים לאמריקאים. אני חוזרת הביתה עם המון חברים ישראלים ואמריקאים חדשים. כל הקשרים גרמו לזה שכולנו רוצים לחזור לישראל. סיפרתי לכולם שכשאני אחזור בקרוב לישראל אני אכתוב להם וניפגש ונעשה השלמה של כל מה שלא הספקנו".

המפגש המיוחד בין הקצינים משני הצבאות בעלי-הברית הפך את המשלחת למשמעותית אפילו יותר מבדרך כלל. "עבר לא מעט זמן מאז שנגמרה המשלחת, אבל אנחנו עדיין מדברים ומתכננים להיפגש בעתיד", מספר סגן ע' על החברות שנרקמה בין שני הצדדים. "לא חשבנו שייווצר בין כולנו קשר כל כך משמעותי. אנחנו מתעניינים בחיים אחד של השני ממקום של חברות טהורה ולא אינטרסים".

שירה מוסיפה מהצד שלה: "למדנו כמה מערכת היחסים בין ישראל לארצות הברית משפיעה על החוזקה של שתי המדינות, אני אקח את הדברים שלמדתי לעתיד כשאהיה קצינה".

תגלית הינו פרויקט של ממשלת ישראל ותורמים יהודים בשותפות עם קהילות יהודיות ברחבי העולם. התורמים השותפים לפרויקט, רואים בו חלק מהשקעתם במדינת ישראל ובקשריה עם יהדות התפוצות. הארגון מביא ארצה צעירים יהודים בגילאי 18-26 לסיור של עשרה ימים. עד היום השתתפו בתגלית מעל ל-800 אלף צעירים, מתוכם כ-115 אלף ישראלים.

פרויקט תגלית (צילום: תגלית)
"לא חשבנו שייווצר בין כולנו קשר כל כך משמעותי" | צילום: תגלית