גראדים שנמצאו בשטח על ידי יחידת החבלנים
רפ"ק סופר עם חלקי גראדים שנאספו. ארגוני הטרור ויתרו על הפצמ"רים

למעלה מ-1,500 גראדים, רקטות, קאסם וקטיושות נורו על ידי אירגוני הטרור בעזה במהלך ההסלמה בין ישראל לאירגוני הטרור בעזה במבצע "עמוד ענן". מדובר בכמות אדירה יחסית למבצע 'עופרת יצוקה'.

הפרט המעניין בעניין שיגור הרקטות לעבר ישראל נוגע לסוגיה של ירי פצצות המרגמה. בתחילת הירי לעבר יישובי הנגב לפני כ-13 שנה המחבלים השתמשו בפצצות מרגמה כדי לטווח את אזור אשכול, שער הנגב והעיר שדרות – טווח של שבעה עד עשרה ק"מ מהרצועה. פצצות מרגמה היו למעשה הנשק היחיד של אירגוני המחבלים, בעיקר של גדודי עז-אדין א-קאסם של החמאס, ה'גיהאד האיסלאמי' וועדות ההתנגדות העממית. החיסרון המרכזי של הנשק הוא שאי אפשר לירות כמה פצמ"רים בבת אחת אלא כל פעם פצצה אחת.

מאז אירגוני הטרור קיבלו אמצעי לחימה משוכללים יותר, אך תמיד לצד ירי הגראדים והקסאמים כיכב הפצמ"ר. הדבר השתנה בסבב ההסלמה האחרון. במהלך מבצע 'עמוד ענן' התברר שאירגוני הטרור כמעט ולא השתמשו בפצמ"רים ובגלל הצורך שלהם להכניס את תושבי יישובי הנגב המערבי לפחד ופאניקה הם ירו אך ורק רקטות של 107 מ"מ וויתרו למעשה על הפצמ"ר. הסיבה: את רקטת ה-107 אפשר לשגר ממשגר בעל כמה קנים כך שניתן לירות כמה רקטות בבת אחת, מה שלא ניתן לעשות עם פצמ"ר. פרט לכך עוצמת חומר הנפץ ברקטות גדולה יותר והן יוצרות בנחיתתן רעש מפחיד יותר.

"המחבלים יכולים לירות בבת אחת עשרות רקטות"

"האפשרות לירות כמה רקטות של 107 מ"מ בבת אחת לעבר ישראל ממשגר בעל כמה קנים גרמה לארגוני הטרור לוותר כליל על הפצמ"רים בסבב הנוכחי", אומר גורם בטחוני. "זה חוסך להם זמן והשיגור הוא מהיר יותר מאשר בכל ההכנות שעושים לירי פצמ"רים. זה בא לידי ביטוי בירי מאסיבי של רקטות 107 מ"מ לעבר יישובי אשכול, שדרות ושער הנגב".

פצמ"ר, אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
הפצמ"ר. כבר לא בשימוש | צילום: רויטרס

חבלני משטרת מרחב הנגב בפיקודו של רפ"ק עמיר סופר שהגיעו לחלק גדול מזירות נחיתת הרקטות גילו תמונה זהה לגמרי. "בכל זירות הנפילות ומהמידע שקיבלנו הבחנו שבמרבית המקרים המחבלים ירו כמעט רק רקטת 107 מ"מ ולא פצמ"רים, אולי כדי להחמיר את ההסלמה מול ישראל ולהראות את עוצמתם, יתכן אני לא יודע", אומר רפ"ק סופר. מה שכן את ה-107 אפשר לירות ממשגר שמכיל כמה רקטות בניגוד לפצמ"רים, מה שנותן יותר אפשרויות למחבלים לירות בבת אחת עשרות רקטות".

"החשיבות שלנו לאתר כל נפילה ונפילה של רקטה נועדה ללמוד על אופייה מבחינה מקצועית וחומר הנפץ שהיא מכילה ולפעמים יש גם הפתעות, המחבלים משדרגים כל מיני רקטות קיימים ותוך כדי עבודה אתה מגלה את זה".

לדברי גורם בטחוני המעורה היטב בזירת רצועת עזה, לא סביר שהמחבלים ויתרו לגמרי על הפצמ"ר וייתכן מאוד שבעתיד ישתמשו בו במידת הצורך.

>> איראן חושפת את הצוללת החדשה. אבל למה בצבע טורקיז?