שב"כ חשף אתמול (שני) שהצליח לסכל פיגוע טרור בצומת ביל"ו אותו התכוון לבצע אזרח ישראלי תושב שגב שלום, אחרי שגויס על ידי חמאס בעזה. עוד פורסם כי הנאשם, מחמוד מקדאד, העביר לחמאס גם מידע מודיעיני על פריסת סוללות כיפת ברזל. בין העצורים היו גם בני משפחתו.

"משפחת מקדאד היא משפחה מוכרת מעזה שחלק ממנה היה מעורב בעבר בפעילויות חבלניות עוינות ומורכבות", מציין בכיר שב"כ לשעבר אילן לוטן. "בן המשפחה שנעצר חי שנים בתחושת ניכור למדינת ישראל".

בשיחה עם mako התייחס לוטן לפרופיל של הנאשם: "הוא ביקר מדי פעם את בן דודו בעזה, ובסבבי לחימה אולי שמע על בני משפחה שלו שנהרגו או נפצעו. זה מייצר ניכור וקרקע פורייה עבור ארגוני הטרור במטרה לגייס אותם".

מקדאד, ישראלי שנולד בארץ הוא בן לאב פלסטיני ואם ישראלית, "מאוחמ"ש" בשפה המקצועית של שב"כ – מהמילה "איחוד משפחות". לוטן, שכבר שנים מתריע על הבעיה הזו, מסביר שמדובר בסיפור טעון ובעייתי מאוד בתחום הפעילות החבלנית העוינת (פח"ע) עליו מופקד שב"כ.

"ההגדרה המסורתית ל'בדואי' השתנתה", הוא מתייחס להיקף התופעה. "היום נכון יותר להגדיר את האוכלוסייה הערבית בדרום הארץ כ"ערביי הנגב", שמורכבים מבדואים וכ-35% מאומשחי"ם".

לוטן מזכיר שמדובר באוכלוסייה שנמצאת בתהליך מתמשך של ניכור מהמדינה ממגוון סיבות. ריבוי המאוחמ"שים היא אחת מהן. "הובילו לזה תשתיות לקויות, היעדר הנהגה, תחושת אזרחים סוג ב' מחד וחוסר אכיפה והרתעה מאידך. ההתפרעויות בכבישים הן רק סימפטום לתחושת "המערב הפרוע", או יותר נכון הדרום הפרוע".

הוא מוסיף שכיום יש מאוחמ"שים בכל בית שלישי בנגב. "כדי לעקוף את החוק הישראלי האוסר פוליגמיה נהגו בנגב לשאת נשים נוספות מאיו"ש ורצועת עזה, בין היתר משיקולים של כדאיות כלכלית".

אילן לוטן (צילום: אלון חן)
אילן לוטן | צילום: אלון חן

לוטן מסביר שמצד אחד יש פה קשר דם שנחשב משמעותי במיוחד בחברה הערבית, לצד שילוב של אוכלוסייה שהיא למעשה "סוג ב'" במדינת ישראל. מצב שמנוצל היטב על ידי ארגוני הטרור.

"קל מאוד לגייס את אותו בחור למאבק נגד 'הכובש הציוני'", מסביר לוטן, "לוקחים את הצעיר שיושב מול הטלוויזיה בישראל ורואה שיש סבב ברצועה, ישראל מפציצה שם ואחד מקרובי משפחתו נהרג. הוא גולש בכל מיני אתרים של הסתה ומפה הדרך לטרור קצרה מאוד. בניגוד לדור המבוגר, אין דין ואין דיין, אין אכיפה ואין הנהגה".

לדבריו לחמאס קשה להוציא פיגועים מעזה ולכן הוא שם דגש על פעילות חבלנית עוינת של אזרחים ישראלים. צאצאי איחוד המשפחות הם יעד משמעותי בניסיונות האלה. "לדוגמה רצח החייל רון קוקיא ז"ל בוצע על ידי מאוחמ"שים", לוטן מביא דוגמה. "היתה חוליה מרהט שגויסה ברשת והתאמנה על הנחת מטענים בשטחי ניווט וירי ליד בסיסים. היו לא מעט מקרים כאלו".

לוטן גם מבקש להזכיר כי אפילו אחיותיו של איסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, מתגוררות בנגב והן ישראלית לכל דבר. "עבור חמאס זה קלאסי לגייס אזרח ישראלי שיכול להגיע לכל מקום, למשל לצומת ביל"ו כמו במקרה הנוכחי. כמעט ולא רואים נגיעה של בדואים בטרור אבל של מאוחמ"שים כן. עם מחברים לזה את התחום הפלילי, הסיפור בנגב הוא חומר נפץ מכל הבחינות".

איך הוא חושב שאפשר לטפל בבעיה הבוערת הזו? "מעבר לסיכול הטרור הנקודתי של שב"כ, חייב להיות טיפול מערכתי, תשתיות, חינוך ועוד שכרגע לא קורה מסיבות שונות. דרך העולם הפלילי ניתן לראות שבנגב אין שום אכיפה והרתעה. לכן ניתן לגייס שם בקלות רבה לטרור, בטח כשהמגייס הוא קרוב משפחה", מסכם לוטן.

מעצר חשוד בטרור, ארכיון (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
"סיכול הטרור הנקודתי לא מספיק". מעצר מבוקש, ארכיון | צילום: דובר צה"ל, חדשות