חיילים שותים בירה (צילום: עודד קרני)
לחיי חביתות טעימות ובריאות יותר | צילום: עודד קרני

חיילים ומיועדים לגיוס, יש לנו בשורות טובות בשבילכם. עם פתחה של שנת 2013, מנהל הרכש במשרד הביטחון, אשר מקיים בין השאר מכרזים ציבוריים באשר לשירותים הניתנים לצבא בתחומי רפואה, יעוץ, תכניות השכלה אקדמאיות, חינוך, אבטחה, פינוי מוקשים ועוד, הולך לקדם השנה מספר מהלכים חדשים בצה"ל בהיבטי תזונת החיילים, בהיבטי תכנית חדשה ללימודי סיעוד וכן התקדמות מרשימה בתחום פינוי שדות המוקשים. חנה גנאור, סגנית ראש מנה"ר (מנהל הרכש) לרכש שירותים במשרד הביטחון מספרת לנו על השינויים הללו.

ביצים טריות לבסיסי צה"ל

"אנחנו רוכשים ביצים כבר הרבה זמן", אומרת חנה ומתארת את תהליך שינוע הביצה מהלול לחדר האוכל הצבאי. "עד עכשיו זה סופק לשלושה מרכזים – בטירה, בצריפין ובדרום, זה האריך את הזמן שבהם לקח להעביר את הביצים. לאחר המכרז החדש, הביצים יסופקו לחמישים בסיסים באופן ישיר וזה מקצר מאוד את זמן האספקה עד שהביצה פוגשת את המחבת".

מדובר בשינוי מרחיק לכת לאחר שהצבא עבר לא מעט אירועים מכוננים בהיבטי הגשת ביצים בבסיסים. בשנת 1995 אירע מקרה מצער בבסיס של צה"ל בדרום כשטבח יצירתי משהו, החליט לפנק את כל חיילי הבסיס בממרח מיונז מעשה ידיו. המיונז שהוגש לחיילים, כך מסתבר, הכיל לא מעט חיידקי סלמונלה שגרמה לזיהום חיידקי חמור בקרב לא פחות מ-260 חיילים בבסיס. אחד מהם אף נפטר כתוצאה מזיהום חיידקי שמקורו בסלמונלה שהייתה מצויה בביצים. מאז, מיונז הוא מצרך אסור בבסיסי צבא.

חדר אוכל- טירונות במבט מבפנים (צילום: עודד קרני)
בקרוב הביצים בצבא לא יהיו מבאסות כל כך | צילום: עודד קרני

סוגיה נוספת שנקשרה בשמן המפוקפק של ביצים בצבא היא סביב שימוש בביצים משומרות שמוגשות לחיילים בבסיסים גדולים (ביצים מקולפות הן ביצים משומרות. ראו הוזהרתם) ועוד אגדות מופרעות מבית היוצר של חיילי צה"ל.

"האריזות יותר גדולות ממה שקיבלנו עד עכשיו, כך שזה מאפשר יעילות ומוזיל עלויות", אומרת חנה. כעת מדובר במכרז ציבורי שיוכלו לגשת אליו חברות לשיווק ביצים בכל הארץ, מה שיניב להם לקוח רווחי מאוד מצד אחד ולחיילים מצד שני, יעניק ביצים טריות יותר, טעימות יותר ובריאות הרבה יותר.

תכנית עתודה חדשה ללימודי סיעוד

"המדינה נמצאת במשבר של אחים ואחיות. המשבר הלאומי משפיע על הצבא. לתוך המחסור הזה נכנס המחסור של צה"ל שזקוק לאחים ואחיות", חנה מסבירה. "הצבא החליט לפתוח מחזור משלו של אחים ואחיות. עד עכשיו, אחיות הוכשרו בבתי החולים והן לא היו אחיות אקדמאיות. האחיות מצה"ל, הוכשרו במהלך שירות החובה שלהן בסופו הן פרשו ולא נהננו מהן", היא אומרת.

אחות (צילום: ThinkStock)
רוצה להיות אחות? שלוש שנים, זוז! | צילום: ThinkStock

כאן נכנס שינוי שנעשה ברמה הלאומית בישראל, כאשר הוחלט בשנת 2009 החליט ארגון האחיות בישראל לצמצם את סמכויות האחיות שלא הוכשרו במסלול האקדמאי, מה שיצר משבר חמור באחיות ברמה הלאומית ובצה"ל בפרט. במשרד הביטחון ובצה"ל זיהו הכרח להאריך את אופק השירות של החיילות המשרתות כאחיות וכבר בשנה יפתח המחזור הראשון להכשרת אחים ואחיות בשירות הצבא, במסגרת מכרז שזכתה בו אוניברסיטת תל אביב.

המחזור הראשון שצפוי כאמור להיפתח השנה יכלול 15 תלמידים לסיעוד אשר ישלימו את תואר ראשון בסיעוד ויקבלו תעודת אח/ות מוסמכ/ת בשלוש שנים, במקום ארבע, כפי שנהוג באלטרנטיבה האזרחית. את הלימודים הם יעשו על חשבון שירות החובה שלהם, כולל קורסים במהלך הקיץ (כדי לקצר את משך ההכשרה) והמסלול יכלול שירות קבע של שלוש שנים נוספות בתפקידי סיעוד בצבא. "בשנה הבאה אנחנו צופים כמות של עשרים וחמישה תלמידים. האחים והאחיות האלו יועילו מאוד למערך הצה"לי ובתום ההתחייבות שלהם הם יצטרפו למערך האחים והאחיות הלאומי".

שדות מוקשים – כבר לא עסק של חיל ההנדסה

בחורף של לפני שלוש שנים נפצע קשה ילד בן 11 אשר עלה בטעות על מוקש ברמת הגולן בזמן ששיחק עם משפחתו בשלג. בעקבות האירוע הזה, המודעות לנושא שדות המוקשים בארץ עלה מאוד ובמערכת הביטחון עלה הצורך לבחון אלטרנטיבה חדשה לפינוי שדות המוקשים – משימה שעד לא מזמן בוצעה על ידי חיילי חיל ההנדסה.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

"במרץ אושר בכנסת חוק שמטרתו ליצור תשתית לפינוי שדות מוקשים. הוקמה רשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון והיא מגדירה את הצרכים, קובעת סדרי עדיפויות, מקבלת תקציב לנושא, מוסמכת לגייס תרומות לצורך הנושא ועוד". מסבירה חנה. "התקציב לחמש השנים הקרובות הוא חמישים מיליון שקל וכמובן שכל גיוס תרומות מגדיל את התקציב. הרעיון הוא לייצר שוק של חברות. לא היו עד כה חברות אזרחיות שעשו את זה בארץ ונדרשנו לאשר חברו שיבצעו את המשימות האלו בארץ".

פינוי מוקשים על ידי חיילי חיל ההנדסה (צילום: אתר חיל ההנדסה)
פינוי מוקשים על ידי חיילים? היסטוריה | צילום: אתר חיל ההנדסה

כעת עומדים על הפרק מכרזים לביצוע הפינוי ומכרזים לפיקוח על ביצוע המשימה. עד כה בוצעו שלושה מכרזים לפינוי שדות מוקשים באזור הדרום – בנאות הכיכר, בספיר ובאילת. מדובר בתהליך שצפוי להסתיים עד לשנת 2016. סכום כל אחד מהמכרזים על סך 31 מיליון שקלים. כעת מתחיל תהליך בכשלושה מכרזים שונים לפינוי מוקשים באזור חד נס, העמקים ורמת הגולן, כמובן על פי אפיון ביטחוני שיועבר מצה"ל. עלות כל מכרז שכזה הוא 12 מיליון שקלים.

>> "החיילים נכנסו ברגע הכי לא נכון": פדיחות של חיילים